4 mai 2024
ActualitateValul 5: Bacăul rezistă

Valul 5: Bacăul rezistă

  • autoritățile ne amenință cu noi restricții în vreme ce cifrele spun o poveste total opusă

În vreme ce au fost adoptate noi măsuri restrictive pentru populație sub pretextul valului 5 al “pandemiei”, numărul bolnavilor din spitalele județului este mai mic decât în perioada în care masca nu era obligatorie pe stradă.

La 15 septembrie, la începutul valului al patrulea, DSP Bacău raporta 118 cazuri noi de infectare, 146 depacienți internați în spitale și peste 800 de teste prelucrate. La 1 octombrie erau raportate 225 de cazuri noi, 237 pacienți internați în spital șiaproape 1.200 de teste. La 1 noiembrie, DSP anunța 171 de cazuri noi, 433 de pacienți în spitale și aproape 750 de teste.

Spre comparație, pe 11 ianuarie 2020, DSP anunța 263 de cazuri noi, 92 de pacienți în spitale și aproape 1.100 de teste efectuate. Dacă luăm în considerare și numărul pacienților de la ATI – doar 8 față de 33 pe 25 noiembrie, de exemplu – rezultă că situația este mult mai bună, cel puțin deocamdată, față de toamna trecută.



Situația este mai bună și față de data de 1 decembrie (când erau 128 pacienți în spitalele din județ, din care 21 la ATI) dar și față de 9 decembrie (95 de pacienți în spitale, 21 la ATI), când s-a ridicat obligația purtării măștilor la exterior.

Nedumeriri justificate

Acțiunile autorităților față de “pandemie” pot să pară extrem de ciudate pentru un observator extern. Nu doar că Guvernul a recomandat, în 2020, să nu se poarte mască, pentru ca, doar câteva luni mai târziu, să o facă obligatorie, dar ne putem aminti de spectacolul televizat al sosirii primelor doze de vaccin cu duba frigorifică. La momentul respectiv se anunțase că vaccinul trebuie să stea la minus 80 de grade Celsius iar specificațiile mașinii de înghețată care îl adusese spuneau că în lada sa frigorifică nu poate fi mai mult de minus 20 de grade.

Oricum, între timp s-a renunțat la problema aceasta, să nu ne mai batem capul. Mai putem aminti și modul în care celebrul Grup de Comunicare Strategică a făcut “pierdute” sute dacă nu mii de decese în timpul campaniei electorale, decese care au apărut câteva luni mai târziu.

Cât despre partea cu măstile textile care au fost aprobate luni de zile doar pentru a fi interzise la începutul acestui an, nici nu mai are rost discuția. Cum ar putea justifica vreo instutuție, fără să se facă de râs, că pe 7 ianuarie, “acoperitoarea facială depurtat în colectivitate” era ok, dar de pe 8 ianuarie purtarea ei sepoate solda cu amenda de câteva mii de lei?!

Ieri, județul Bacău avea o rată de incidență cumulată la 14 zile (RIC) 1,72 la mie ( față de 1,53 anterior), iar municipiul Bacău – RIC 2,47 ( față de 2,20). Municipiul Onești avea RIC 1,69 ( față de 1,55) iar municipiul Moinești 1,35 ( față de 0,97). La ATI erau 21 paturi avizate la nivel de județ și erau internați  8 pacienți.

La nivelul județului Bacău, până la data de 10.01.2022, au fost administrate 329.165 de doze de vaccin împotriva COVID-19. În data de 10.01.2022 au fost vaccinate un număr total de 626 persoane, din care 224 de persoane cu prima doză, 110 persoane au primit doză a doua și 292 persoane au primit doza de rapel.

99 de clase din unitățile de învățământ din județ au trecut în online

Conform informațiilor publicate de Inspectoratul Școlar Județean Bacău pe site-ul propriu pe data de 11 ianuarie, în școlile din județ, 99 de clase învață în sistemul online.

Dintre acestea, cele mai multe sunt în municipiul Bacău – 63 de clase. Top III al claselor online este format din Colegiul Național „Vasile Alecsandri” cu 14 clase online, pe locul secund este Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” cu 13 clase, iar pe III este Colegiul Național „Ferdinand I” cu 11 clase online.

Pentru a se treace de la învățământul fizic la cel online există mai multe scenarii. Dacă într-o clasă este depistat un caz, clasa respectivă trece online. Dacă 50% din clasele unei școli/grădinițe au câte cel puțin un caz, atunci școala/grădinița poate trece pe online, dar nu și unitatea „mamă” din care face parte. O altă situație este în cazul în care școala este situată într-o localitate în care se înregistrează peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori. În acest caz se ia în considerare și rata de vaccinare în rândul personalului din unitatea de învățământ.

Din acest punct de vedere, în județul Bacău, 193 de unități de învățământ au sub 60% rată de vaccinare dintr-un număr total de 491.

Decizia închiderii claselor și trecerea în online se face la nivelul fiecărei școli cu informarea ISJ Bacău. (Florin Ștefănescu)

România fantastică. Aventurile unui băcăuan cu COVID în București

Ziua 0: Ai decizie de izolare pentru infectare cu Sars-cov-2 pe 14 zile (2 ianuarie), dar DSP-ul nu îți trimite nicio decizie pe niciun canal de comunicare.

Ziua 1: DSP București îți transferă dosarul la DSP Bacău.

Ziua 2: Se schimbă legislația la 10 zile – nu te anunță nimeni nimic. DSP Bacău te sună să te anunțe că ai test pozitiv.

Ziua 3: DSP Bacău sună să facă anchetă epidemiologică.

Ziua 7: Te caută poliția la adresă.

Ziua 9: Se schimbă legislația la 7 zile – nu te anunță nimeni nimic.

Ziua 9: Te caută poliția la adresă.

Ziua 10: Te caută iar poliția la adresă.

În aceeași zi, decizi să verifici ultimele ordine emise de MS și CNSU pentru izolare și carantină și afli că perioada ta de izolare se încheie (legal) în Ziua 6. Între timp, poliția încă te caută să se asigure că ești la locație, medicul de familie nu mai înțelege nimic, DSP îți spune că “da, s-a făcut automat, da’ trebuie emisă o nouă decizie”.

Sun din nou la DSP (în total 61 de apeluri – cine nu mă crede, îi trimit screenshot), îmi trimit un raport medical pe mail, îmi găsesc decizia de izolare și îi întreb de ordinul respectiv… Prima reacție: “sunteți vaccinat?”.

După încă 5 minute de discuții, încă nu am primit decizia de izolare și nu știu dacă am concediu medical și pentru ieri și azi. Fun fact: nu poți scoate certificat de trecut prin boală decât la 12 zile după testul pozitiv, chiar dacă perioada de izolare nu a fost niciodată 12 zile. (Adrian Grăjdeanu)

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri