27 aprilie 2024
ActualitateA murit interpretul de muzică populară Anton Achiței

A murit interpretul de muzică populară Anton Achiței

Vestea am primit-o de la cântăreața băcăuană Maria Șalaru care a notat astăzi pe facebook:

„A suit la ceruri , în lumea fără dor, un mare artist, un artist desăvârșit, complet, poet și creator de muzică folclorică. Anton Achiței – o mare voce a Moldovei lasă în urma sa un repertoriu impresionant! A compus sute de cântece populare, romanțe și cântece de petrecere, colinde și jocuri și obiceiuri pentru sărbători. Și mai trist decât plecarea în sine, este faptul că pe ultimul său drum pe pământ, nu putem să-l însoțim . Noi, artiștii care l-am cunoscut și l-am apreciat, cât și publicul care l-a adorat suntem nefericiți că un om de mare valoare artistică părăsește această lume fără a-și putea lua ramas bun de la ea… Zbor lin spre stele, maestre!”

Și cântărețul George Cojocărescu a notat pe același site de socializare: „Recviem pentru un Corifeu (1947 – 2020)
După o viață dedicată valorilor tradiționale românești și o carieră de peste 40 de ani de cântec, marele OM de cultură, folclorist, compozitor, cântăreț, poet și prozator, ne-a părăsit, urmând să cânte în corul îngerilor, alături de ceilalți mari artiști ai României, alături de care a ținut cu verticalitate steagul culturii Băcăuane. Acum, tocmai acum, când nu-i putem fi alături pe ultimul drum, ne găsim cu greu cuvintele și-i aprindem lumina spre veșnicie, mulțumindu-i pentru LUMINA pe care ne-a arătat-o de atâtea ori în întreaga sa viață! Drum lin către îngeri și Dumnezeu să te primească în împărăția Sa, mare OM!”



Cântărețul s-a născut în Mănăstireni-Poenari, județul Botoșani, unde a crescut într-o familie simplă, dar care i-a oferit o copilărie frumoasă, plină de amintiri. Una dintre cele mai plăcute este prima data când l-a ascultat pe Gică Petrescu, Mariea Tănase și Ioana Radu, atunci când tatăl lui a adus un patefon vechi de la oraș. Prima data când a cântat în public a fost în clasa a VII-a, îndemnat de diriginta sa. În cadrul unei serbări școlare a cântat „A venit aseară mama”, iar aplauzele primate i-au dat forța să meargă mai depate.

Ajungând la Suceava, s-a îndrăgostit de spectacolele de acolo și de Ansamblul Ciprian Porumbescu, așa că a ales să se înscrie la Școala Populară de Artă din Suceava, secția canto popular. Anton Achiței s-a angajat apoi la Ansamblul din Botoșani al Casei Creației Populare, apoi la Ansamblul Plaiurile Bistriței din Bacău, și chiar a predate canto popular la Școala de Arte și Meserii din Bacău. De-a lungul carierei sale a compus peste 100 de piese de muzică populară, având drept inspirație toate regiunile țării.

Anton Achiței a murit astăzi, joi, 16 aprilie 2020, la vârsta de 74 de ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri