3 mai 2024
SportA fost odata Sechelariu...

A fost odata Sechelariu…

Timp de 20 de ani, istoria FCM Bacau a fost strâns legata de cea a finantatorului sau

De sâmbata, 16 februarie, toate povestile cu si despre Dumitru Sechelariu incep cu “A fost odata…”. Si câte n-au fost! In fotbal mai ales! Timp de doua decenii, evolutia fotbalului bacauan s-a impletit cu destinul lui Dumitru Sechelariu. Indiferent ca s-a chemat Selena, AS sau FCM Bacau, echipa fanion a Bacaului a fost asociata cu numele lui Sechelariu. Fix 20 de ani. Din ’92, atunci când echipa infiintata in 1950 a fost preluata de omul de afaceri bacauan si pâna anul trecut, când pasivitatea autoritatilor locale a condamnat-o la disparitie. “E pacat ca 60 de ani de istorie fotbalistica sa se stearga peste noapte. Mi-as dori foarte mult ca municipalitatea sa preia palmaresul si culorile FCM Bacau deoarece aceasta este adevarata echipa de fotbal a Bacaului”, a declarat Sechelariu in august 2012. Dorinta sa si a majoritatii publicului bacauan a fost ignorata insa de autoritati si, prin urmare, FCM Bacau a pierit. Dumitru Sechelariu i-a supravietuit jumatate de an. Asa a fost. Odata…

Lumini, umbre si fratii Skala



“Vezi ca Steve Jobs n-a existat ca inger. Adevaratul respect este sa-l descrii asa cum a trait, cu marile sale umbre”, i-ar fi spus sotia fostului sef de la Apple jurnalistului care ii scria biografia. Dumitru Sechelariu, cel adevarat, care a tras cu pistolul dupa un meci la Moreni, in ’94 si s-a pus in genunchi la Braila, in ’95, anul promovarii, nu a avut nici el aripi. A zburat insa de multe ori alaturi de FCM Bacau. Uneori, mult prea aproape de soare. Cum s-a intâmplat in primavara lui 1993, când Selena a dat campionatul peste cap, invingând pe Dinamo, chiar la Bucuresti, prin golul inscris de Condurache in ultimul minut. Dinamo a pierdut titlul national, iar Sechelariu a câstigat duelul cu generalii si pariul cu un comentator radio care nu putea admite in ruptul capului ca Bacaul moldovenilor Skala (primii frati “stranieri” din fotbalul românesc) poate da lovitura in Capitala. Selena a fost retrogradata apoi, cel mai probabil “la ordin”, dar rezultatul si performanta a ramas in analele Diviziei A.

„Chiar crezi ca te pricepi?“

Si totusi, Dinamo Bucuresti – Selena 0-1 este doar o umbra pe lânga Steaua – AS Bacau 1-5 din august 1996. Cu vreo jumatate de an mai devreme, Bacaul incasase un 5-0 zdravan in Ghencea. “Bai Sachelarie, tu chiar crezi ca te pricepi la fotbal?”, l-au tachinat la protocol fratii Paunescu. Episodul a fost povestit si raspovestit, de fiecare data cu un umor contagios, de insusi Sechelariu: “Ei ma luau in balon, eu taceam, dar in gând nu aveam decât o victorie contra Stelei, eventual chiar in Ghencea, asa ca sa vedem daca ma pricep sau nu la fotbal”. Si a venit acea seara supercalifragilistica de august, in care Bacaul lui Sechelariu, dar si al lui Macea Nedelcu, Jercalau, Pavel si Scânteie a reusit cea mai mare surpriza din intreaga istorie a Diviziei A. Un 5-1 cu care ne mândrim si astazi, la atâtia ani distanta si despre care, mai-mai ca nu ne vine sa credem ca a existat cu adevarat. Steaua a luat pâna la urma titlul, insa nu inainte de a se impiedica si in returul de la Bacau jucat intr-o miercuri de 12 martie si decis de un gol al lui Ionica Serea.

Pe vremea lui

Astea, toate, au fost odata. Si toate pe vremea lui Seche. O vreme in care Bacaul conta in fotbal si nu numai in fotbal, daca ar fi sa largim cadrul discutiei. Dar noi ramânem aici, in dreptunghiul de 105 pe 68 oferit de gazonul -altadata verde- al “Municipalului”. Aici am retrogradat la “baraj”, contra Farului, in fata a 30.000 de oameni si aici, cu lacrimi in ochi, Sechelariu le-a promis suporterilor bacauani “ca vom ramâne in A”, iar dupa doar zece zile FCM Bacau era din nou in prima liga. Aici s-a aprins pentru prima data nocturna in Moldova, aici venea sa joace nationala României si tot aici detinatoarea Supercupei Europei, Galatasary Istanbul era invinsa de Bacaul nostru si al lui Sechelariu. Aici cadeau Steaua, Rapid si Dinamo, aici poposea Cupa Ligii, aici dadea Cursaru gol din “foarfeca” si mereu aici, conform marturiei de acum doua seri a lui Florin Prunea “se bateau fotbalistii pentru a semna contracte cu FCM Bacau. Se platea bine si la timp deoarece Sechelariu isi respecta jucatorii, asa cum isi respecta de altfel toti angajatii”.

Ecoul stadionului

Din pacate, astazi, aici, nu mai e nimic. Nici FCM Bacau, nici fotbal si, de la sfârsitul saptamânii, nici Dumitru Sechelariu. In anii din urma, Seche a jucat meciuri grele. Vorbim strict de fotbal. Mereu in deplasare, mereu in prelungiri, mereu pe muchie de cutit. Retrogradarea echipei la masa verde, in Divizia C, la comanda Primariei, litigiul cu Steaua in “cazul Baciu”, solutionat initial negativ, in tara, de FRF si ulterior pozitiv, la Lausanne, de TAS, iar acum aflat din nou pe rol la nu’s ce Tribunal Federal, infiintarea de catre municipalitate a tot felul de echipe-surogat anti-FCM Bacau… Vara trecuta, când municipalitatea bacauana a refuzat sa preia palmaresul FCM Bacau, semnând practic certificatul de deces al “galben-albastrilor”, Dumitru Sechelariu a primit o noua lovitura. Probabil ca a simtit ca, odata cu echipa, moare si o parte din el. Si pentru ca povestile, in special cele din fotbal, trebuie spuse de la un capat la celalalt, vom incepe cu “a fost odata”, iar ecoul stadionului arhiplin de odinioara ne va raspunde “ca niciodata”.

Adrian Porumboiu: „Un exemplu de onestitate“

Oamenii din fotbal deplâng trecerea in nefiinta a lui Dumitru Sechelariu. “Pur si simplu, plânge sufletul in mine. Am inceput 2013 cum nu se poate mai prost. Mai intâi mi-a murit un frate, iar acum a disparut Dumitru Sechelariu, care mi-a fost si el ca un frate”, s-a confesat finantatorul Vasluiului, Adrian Porumboiu. “Cei care l-au cunoscut indeaproape pe Sechelariu stiu ca a fost un exemplu de onestitate. A fost un caracter deosebit, un munte de om, la propriu si la figurat. Va marturisesc un lucru: de-a lungul vietii, m-am certat cu multe persoane, dar niciodata cu Sechelariu. Eram prea buni prieteni. Mai glumeam, mai ne impungeam, dar niciodata nu ne-am certat. Ultima data am vorbit cu Doru la telefon vineri seara; era de un optimism incurabil. Din pacate, a doua zi dimineata a trecut la cele vesnice”, a declarat Porumboiu.

Chivorchian: „Dispare primul investitor in fotbal“

Fostul presedinte al FCM Bacau in perioada 1996-2006 si actualul conducator al Ceahlaului Piatra Neamt, Gheorghe Chivorchian considera ca, prin disparitia lui Dumitru Sechelariu, fotbalul românesc a pierdut unul din cei mai reprezentativi oameni ai sai. “Doru mi-a fost ca un frate. Am vorbit acum trei zile, era optimist in privinta starii sale de sanatate. Am sperat ca la Viena se va gasi o solutie, desti starea lui nu era deloc buna. Dispare primul investitor in fotbal. Sechelariu este omul care, in urma cu mai bine de zece ani, a propus acel moment zero al curateniei in fotbal”, a precizat Chivorchian.

Un om de sport

Dumitru Sechelariu nu a iubit doar fotbalul. A fost un adevarat om de sport, care a contribuit decisiv la o serie de succese sportive de rasunet in plan national si international. Ales in functia de presedinte al Federatiei Române de Box, omul de afaceri bacauan a revitalizat sportul cu manusi din tara noastra. Sechelariu are meritul de a-l fi convins in 1992 pe Francisc Vastag sa revina in ring, pentru ca in anul imediat urmator, pugilistul sa devina campion mondial. De numele lui Dumitru Sechelariu se leaga si ultimul titlu de campioana nationala din istoria echipei de handbal Stiinta Bacau. Conform marturiei antrenorului din acea perioada a echipei bacauane, Eugen Cucu, acel titlu cucerit de Stiinta in ’92 nu ar fi fost posibil fara sprijinul lui Dumitru Sechelariu. Victoria handbalistelor bacauane a fost socotita atunci drept una impotriva imposibilului, in conditiile in care rivala Stiintei era nimeni alta decit Chimistul Rimnicu-Vilcea, viitoarea Oltchim.
Sechelariu s-a implicat activ si in tenis, dorind sa realizeze in Bacau o Academie de profil de nivel continental. De altfel, doua dintre fiicele lui Dumitru Sechelariu, Mara si Ema au practicat, inca de mici, tenisul. Totodata, Sechelariu a fost si un mare sustinator sporturile cu motor, pasiune transmisa fiului sau, Doru. Multiplu campion national si international de karting, Doru Sechelariu a debutat in automobilism in 2005, concurând pe rând, cu succes, in Formula Renault 1600, in Formula BMW Asia si BMW Europa si Formula GP3. Considerata drept una dintre cele mai moderne circuite de karting din lume, pista bacauana “Selena Motor Sport” a fost o adevarata rampa de lansare pentru pilotii români, printre care si campionul mondial WSK Master Series, Denis Marcu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri