4 mai 2024
ActualitateA demarat vaccinarea gratuită anti-HPV

A demarat vaccinarea gratuită anti-HPV

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin anti-HPV, iar primele 20.000 de doze au fost deja distribuite la direcțiile de sănătate publică. Numărul acestor vaccinuri poate fi suplimentat, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

După 11 ani de pauză, a fost reluat Programul Național de vaccinare gratuită anti-HPV, pentru prevenirea cancerului de col uterin. Administrarea dozelor se va face începând din această lună, în cabinetele medicilor de familie, în special la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat. De asemenea, se va organiza și o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin. Reamintim că în 2008-2009 a fost o tentativă de susținere de către stat a acestei vaccinări, dar aceasta a eșuat urmare a faptului că nu a fost o informare corectă. Rămâne de văzut ce se întâmpla acum.

 



Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

 

În Bacău, în acest moment, conform unui răspus oferit ca urmare a solicitării noastre, la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) sunt înregistrate 344 de cereri pentru administrarea acestui vaccin. Asta după ce, după cum ne-a declarat Alin Năstasă, directorul executiv al DSP Bacău, trimestrial instituţia a trimis la Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile necesarul de vaccin anti-HPV ȋn baza datelor culese de la nivelul cabinetelor medicale de medicină de familie.

 

Statistici sumbre

Incidența cancerului de col uterin în rândul femeilor din județul nostru

 Conform datelor oferite tot de Direcția de Sănătate Publică Bacău, statistica arată îngrijorător:

• La nivelul judeţului Bacău, s-au înregistrat 62 de cazuri noi de cancer de col şi 68 de decese (în 2014), 63 de cazuri noi de cancer de col şi 48 de decese (în 2015), 56 de cazuri noi de cancer de col şi 49 de decese (în 2016), 97 de cazuri noi de cancer de col şi 55 de decese (în 2017), 89 de cazuri noi de cancer de col şi 48 de decese (în 2018). Iar în primele 6 luni din anul 2019, au fost 50 de cazuri noi de cancer de col uterin și 20 de decese. Deci trendul se pătrează!

 CE TREBUIE SĂ ȘTIM

 Cancerul de col uterin o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Această afecțiune reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume. Boala duce la înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervix). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV), un virus cu numeroase tulpini.

Vaccinarea se face în scop profilactic, deci este folosită în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu HPV deja apărută. De asemenea, nu exclude posibilitatea, e adevărat mult mai rară, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de o altă cauză decât infecția cu virusul Papilloma Uman.

 

Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate anti-HPV împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârsta de 9 – 26 ani, fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

 

Vaccinarea constă în trei doze care sunt injectate în braț într-o perioadă de 6 luni : la momentul zero, apoi la 2 luni și iar la 6 luni după prima doză. Vaccinul se administrează numai pe baza unei prescripții medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialiști ginecologi, infecționiști sau pediatri.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri