27 aprilie 2024
ActualitateA apărut cătina. Din nou la piață...

A apărut cătina. Din nou la piață…

E curată aventură să mergi în aceste zile la piață, mai ales dacă vrei să ajungi cu mașina. Și asta pentru că nu găsești niciun loc de parcare. Mai mult decât atât, toată lumea parchează haotic, pe unde găsește. Dacă pe vremuri te străduiai să găsești un loc de parcare în care să poți scăpa de plată, în ziua de azi nici cu plată nu găsești. Nu știu dacă acest lucru este din cauza faptului că au venit „stranierii” acasă… Dar nu despre locuri de parcare vorbim astăzi. Intenția a fost să mai vedem ce se întâmplă prin piață și ce noutăți au mai apărut.

Se pare că nu am nimerit tocmai bine pentru că o parte dintre comercianți erau luat la „puricat” de către polițiști. Mai toți vânzătorii erau cu actele pe masă. Aș fi vrut să pun o întrebare dar toți, și vânzători, și polițiști, aveau niște fețe acre de mi-a trecut. I-am lăsat pe oameni să-și facă treaba și am mers în partea de sus, în interior, acolo unde oamenii mai vând miere de albine, ceaiuri și alte produse „uscate” de gospodărie.

Atenția mi-a fost atrasă de o tarabă pe care erau așezate pungi cu cătină. Așa cum ne-am obișnuit, vânzătorii când văd reportofoane, camere foto sau video, fug mâncând pământul. Deși n-am să înțeleg niciodată de ce! Reușesc în cele din urmă să vorbesc cu o doamnă din Măgura care avea la vânzare miraculosul fruct și o conving să ne vorbească despre modul de consum și beneficiile cătinei.



„Păi cea mai bună e cu miere de albine și pusă la borcan”, spune precupeața pentru început, dar voiam mai multe detalii așa că am reușit să o conving să ne dezvăluie o rețetă pentru cititorii noștri. „Spălăm cătina, o punem într-un borcan de 800 de grame, punem miere de albine și o lăsăm la macerat. Practic se subțiază și se ia o linguriță dimineața, pe stomacul gol. E bună la mai multe, dar cel mai bine face la imunitate.

Tot în perioada asta am strâns teiul, mușețelul, menta… Și tot acum punem pentru diferite sucuri… de afine, coarne…”, a explicat vânzătoarea care a preferat să rămână anonimă. Vecina de tarabă ne spune că de acum s-a terminat perioada pentru ierburi: „Odată cu «Schimbarea la Față» se schimbă multe. Și cocorii au plecat mai devreme anul ăsta. I-am văzut eu încă de săptămâna trecută. Asta e și din cauza ploilor astea care au mănat tot.” Din păcate, n-am reușit să le conving pe doamne să facem o poză, pretextând tot felul de motive, unele chiar copilărești.

Când să plec, o altă vânzătoare auzind discuția spune că nu asta e cea mai bună rețetă, cea cu miere, și că cea mai eficientă este dulceața de cătină. Bun, zic. Să o vedem și pe asta. Și primim rețeta: „La două kilograme de cătină se pune un kilogram de zahăr. Cătina se curăță bob cu bob, se lasă să se facă un sirop cu zahăr, se mai adaugă maxim o cană cu apă și se pune la fiert în care se pun și fructele după ce au lăsat siropul. Se fierb un sfert de oră după care se toarnă la borcane fierbinți. Se pune cu lingura de lemn. Apoi se întoarce borcanul cu fundul în sus, să prindă… strat”, povestește doamna care pomenește și de proprietățile curative.

Astfel, dulceața de cătină face bine la ficat, la stomac și pentru inimă și se „administrează” dimineața pe stomacul gol, câte o linguriță. Numai că efectele cătinii nu se opresc aici, precupeața pomenind și de ceaiul de cătină. Practic usucă fructul pe o masă, cu un ziar deasupra, și devine numai bun de ceai. La fel, este bun pentru imunitate, pentru ficat, dar cică face minuni pentru… bărbați. Zice doamna că nu de puține ori, femeile le pun bărbăților ceai de cătină atunci când au gânduri îndrăznețe. Sigur, cătina se poate face și ulei, iar când e vorba de dulceață se poate combina cu merișoare sau ghimbir. Cătina apărută acum pe piață nu este de cultură, ea fiind recoltată de pe dealurile de prin județ. Cea mai bună cătină apare prin septembrie-octombrie. Acum puteți achiziționa cătina cu 10 lei kilogramul.

După „breaking-news”-ul din hala de sus a pieții am revenit printre tarabe. Marfă și lume din belșug. O aglomerație de parcă am fi într-un furnicar. Iar la plecare mi-a luat încă 10 minute să ies din parcare. De „liber” ce era…

Înghețată de cătină

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 700 g de cătină, 300 g zahăr brun, 3 linguri de suc de portocale, o cană de smântână, 1 linguriță de esență de vanilie.

Amestecă fructele de cătină cu zahărul și cu sucul de portocale și fierbe-le într-o tigaie, la foc mic, amestecând ocazional. Folosește o spatulă pentru a pisa fructele de cătină pe măsură ce se înmoaie de la fiert. După ce începe să clocotească acest amestec, lasă focul mic și mai fierbe încă 5 minute. Ia tigaia de pe foc, lasă să se răcească și apoi folosește blenderul pentru a transforma totul într-un piure. Strecoară apoi piureul pentru a îndepărta semințele. Folosește iar blenderul pentru a amesteca piureul de cătină cu smântână și cu esență de vanilie. Pune amestecul obținut în congelator și vei obține în câteva ore o înghețată gustoasă și sănătoasă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri