30 aprilie 2024
ActualitateProiecte sociale uitate in sertare / Primariile rurale si-au luat concediu

Proiecte sociale uitate in sertare / Primariile rurale si-au luat concediu

Desi se plang ca au angajati putini si sute de dosare sociale de rezolvat, primarii nu se invrednicesc sa raspunda DGASPC, care vrea sa le pregateasca gratuit un specialist in protectia copilului. Din 93 de primari, 56 nici nu au raspuns adresei directiei. Scuza lor? Angajatii sunt in concediu de odihna.

S-a dovedit de-a lungul ultimilor ani ca in localitatile in care primarii se implica in mod real, numarul copiilor abandonati sau abuzati a scazut semnificativ. “Avem exemplul comunei Colonesti in care dupa infiintarea centrului de zi numarul copiilor institutionalizati a scazut semnificativ”, arata Sorin Brasoveanu, director general al DGASPC. Si acolo unde referentul e bine pregatit s-au facut progrese. El traieste si lucreaza in comuna, asadar stie inaintea specialistilor din Bacau cazurile cu risc: familiile in care mama a decedat, iar tatal ar putea sa-i paraseasca pe copii, chiar sa-i abuzeze, familile care s-au destramat si in care minorii au ramas cu bunicii, saraci si neputinciosi, adultii alcolici, care pun in pericol viata unui bebelus etc. In 2008 au fost parasiti 23 de copii, 12 in maternitati si 11 in sectii de pediatrie. Firesc era sa se intervina inainte de abandon. Din pacate, multe primarii nu au specialisti, iar unele nici nu sunt interesate sa aiba. Adesea, referentii se multumesc sa sune 983 si sa ceara sa fie preluati copiii. Pentru a imbunatati situatia, DGASPC Bacau a demarat proiectul “Dezvoltarea retelei de servicii sociale comunitare”, finantat printr-un program de interes national. “Concret, proiectul vizeaza selectia, angajarea si formarea de personal cu competente in domeniul asistentei sociale pentru copil si familie din cadrul compartimentelor de specialitate ale primariilor din judet, crearea consiliilor consultative, precum si infiintarea unui compartiment specializat in cadrul DGASPC pentru activitatea de coordonare”, arata Sorin Brasoveanu.

Primarii nu raspund adreselor



Lucrurile sunt foarte simple: primariile isi dau acordul, DGASPC asigura pregatirea angajatului in domeniul protectiei copilului, precum si plata salariului timp de 14 luni, dupa care aceasta obligatie revine autoritatilor locale. Proiectul e finantat de ANPDC cu 450.000 lei, contributia DGASPC fiind de 10 la suta. Proiectul e foarte important si se intemeiaza pe doua motive. In primul rand, “primariile au nevoie de sprijin in gestionarea problematicii cu caracter social deoarece nu dispun de personal suficient si bine pregatit”, arata Alina Iftode, purtator de cuvant. In al doilea rand, DGASPC are suficienta experienta in ceea ce priveste coordonarea activitatii de asistenta sociala la nivelul judetului, precum si in rezolvarea cazurilor dificile. DGASPC a trimis adrese tuturor edililor din judet, insa numai 37 din cei 93 au reactionat. Dintre primariile care au raspuns adresei, 21 si-au dat acordul pentru angajarea de personal suplimentar: Solont, Darmanesti, Sl. Moldova, Comanesti, Agas, Oncesti, Casin, Brusturoasa, Tg. Trotus, Zemes, Scorteni, Rosiori, Colonesti, Magiresti, Tamasi, Stanisesti, Plopana, Pargaresti, Prajesti, Hemeiusi, Damienesti. Nici comunele care inca nu au infiintat consiliul comunitar consultativ, din care ar trebui sa faca parte invatatori, profesori, politistul, preotul si alti lideri locali, nu au fost interesate de proiect: Strugari, Racova, Secuieni, Palanca, Pancesti si Motoseni.

aVinovate” sunt concediile de odihna

“Nu cunosc asa ceva, eu nu am stiinta de aceasta adresa. Sunt implicat in alte proiecte si planuri. Asistentul social e langa mine, vi-l dau sa vorbiti. Cat priveste consiliul consultativ, e adevarat ca nu avem. Tot asistentul social ar fi trebuit sa se ocupe, impreuna cu secretarul”, a declarat Constantin Galita, primarul din Motoseni. “Am primit adresa DGASPC, am discutat cu secretarul, insa dupa aceea am plecat in concediu”, afirma Mariana Patrici, asistent social. Ea declara ca inca un angajat e necesar deoarece comuna are 5.400 locuitori si apar cel putin 2-3 cazuri pe luna. “Avem 300 de dosare de ajutor social, plus alocatiile, facem evaluari peste evaluari, declara ea. Vom infiinta si consiliul comunitar, deocamdata cerem sprijinul consilierilor si al preotului din sat. Tot ei vor face parte si din consiliu, dar sigur ca e bine sa aiba oficial niste raspunderi”. Primarul Galita a promis ca il va contacta pe Sorin Brasoveanu si va rezolva “cu proiectul”. Cam tot asa stau lucrurile si in Palanca. Primarul Adrian Palistan declara ca a primit adresa DGASPC si ca a pus rezolutia “Da”, dupa care a plecat in concediu. “Nu stiu ce a facut angajatul care trebuia sa raspunda, acum e la mare, dar il sun si il intreb. Eu sunt de acord si vreau sa participam la acest proiect”. Situatia s-a rezolvat in 15 minute. Adevarul e ca, pentru edili, drumurile si podurile sunt mai importante decat protectia sociala, unde rezultatele nu sunt palpabile si nu pot fi aratate in campania electorala. Si mai e ceva. Unii primari vad jumatatea goala a paharului: nu se gandesc ca vor avea 14 luni un angajat in plus, platit de altii, ci de unde vor lua bani de salarii dupa terminarea proiectului. Scris de Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri