30 aprilie 2024
ActualitateRemus Cazacu si-a intrat in paine / Adjunctul ISJ va umaniza relatia...

Remus Cazacu si-a intrat in paine / Adjunctul ISJ va umaniza relatia cu dascalii

Noul adjunct al ISJ e decis sa faca schimbari importante, care privesc chiar rolul institutiei: mai multa indrumare si mai putin control, umanizarea relatiei cu dascalii, accesarea de fonduri europene si infiintarea unui serviciu de PR.
Remus Cazacu, noul inspector general adjunct al ISJ Bacau, abia intrat in paine, si-a propus deja sa faca schimbari in institutie, fireste, pe domeniile pe care le coordoneaza. El ii are in subordine pe cei patru inspectori de management, pe cei de resurse umane, pe inspectorul de proiecte si programe europene si pe cel care raspunde de invatamantul privat. “S-ar putea ca aceste compartimente sa capete alte prioritati, a declarat Remus Cazacu. Vreau sa port o discutie cu cei patru inspectori de management scolar si sa facem impreuna planul in vara aceasta, astfel ca in toamna sa incepem anul in conditii bune”. Noul adjunct sustine ca trebuie schimbat ceva in modul in care ISJ comunica cu directorii de scoli din judet: “Vreau sa umanizam relatiile cu cadrele didactice, cu parintii si cu elevii. Exista o rezerva fata de Inspectoratul Scolar, ii sperie institutia, de aceea as vrea ca in viitor sa iasa in evidenta mai mult rolul de indrumare decat cel de control. Vreau sa folosim din plin binefacerile portalului ISJ si sa le oferim dascalilor si elevilor toate informatiile de care au nevoie”. De altfel, Remus Cazacu se gandeste si la infiintarea unui serviciu de PR.
Organizarea concursului de titularizare
Un alt obiectiv al adjunctului ISJ este organizarea in conditii foarte bune a concursului de titularizare din 16 iulie, pentru care inscrierea se va face pana pe 20 iunie. “Si la proiecte europene trebuie sa stabilim un plan de actiune deoarece s-a dat drumul la finantari pentru dezvoltarea resurselor umane. Exista si acum institutii care ofera cursuri, insa contra cost. Acestea vor fi realizate pe banii UE”. Scolile vor putea accesa sume intre 50.000 si 5 milioane de euro, “deci vorbim de proiecte foarte mari”, arata Remus Cazacu. 10 procente din finantare pot fi folosite pentru utilaje. Proiectele pot viza calificarea tinerilor in diverse meserii, dar si reconversia profesionala a adultior. Mai multe scoli rurale dintr-o zona se vor putea uni pentru a depune un proiect. Pentru partea de “practica”, exista doua solutii: colaborarea cu agentii economici sau infiintarea de ateliere proprii. In fine, “trebuie sa facem tot ceea ce putem face – intalniri la minister, lobby pe langa parlamentari etc. – pentru a promova noul pachet de legi”. Motivul? “Obiectivele acestuia sunt descentralizarea, autonomia, transformarea directorilor in veritabili manageri. Cred ca deja s-a intarziat prea mult in abordarea reformei invatamantului”.

Scris de Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri