1 mai 2024
CulturăIstorie, literatura si muzica. Seara culturala armeana

Istorie, literatura si muzica. Seara culturala armeana

Devenite traditie, serile culturale armene, organizate de Filiala Bacau a Uniunii Armenilor din România, atrag de fiecare data prin noutate si diversitate, de la lansari de carte, simpozioane, schimburi de experienta intre alte etnii, dar si comunitati armene din alte localitati si pâna la programe muzicale sau intâlniri cu diferite personalitati ale vietii sociale si artistice din Bacau si din tara. Ultima asemenea manifestare a fost una comuna, cu participarea unor membri ai comunitatilor armene din Roman si Bacau.

Profesorul de istorie Mihai Andone a vorbit despre istoria milenara a poporului armean, greutatile si, mai ales prigoana, insotita de genociduri repetate, la care au fost supusi armenii, ceea a condus la moartea a milioane de armeni, dar si a migratiei lor in toata lumea, multi dintre ei stabilindu-se pe teritoriul României.

“Existenta armenilor din România nu poate fi desprinsa de viata intregii populatii de pe aceste teritorii, abilitatile lor fiind consecinta inteligentei, a spiritului intreprinzator, a manierei rafinate de a descoperi, accepta si insusi ideile noi, ceea ce le-a permis sa se adapteze oriunde s-au stabilit, purtând mereu in suflet si in inima imaginea si istoria tarii mama”, sta inscris si pe coperta cartii “Insemnari despre comunitatea armeana din Roman”, semnata de prof. Natalia Rusu, din Roman, aparuta la Editura Ararat din Bucuresti, lansata cu aceeasi ocazie.



Cartea a fost prezentata publicului bacauan de prof. Tiberiu Rosu, un fin cunoscator al acestei etnii, care si-a inceput discursul cu chiar primele rânduri ale cartii: “Incepem cu o remarca permanent valabila si anume ca România de astazi, ca si Tarile Române de ieri, poarta in structura ei acele comandamente care o desemneaza ca loc de refugiu si vietuire pentru multi vitregiti de soarta. Ospitalitatea si toleranta au fost si sunt, din timpuri stravechi, atributele sale de onoare”.

Invitata de onoare a fost Mariana Popa, director al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, care s-a oferit ca urmatoarea seara culturala sa fie organizata impreuna, la Casa memoriala “George Bacovia”. Presedintele Filialei Bacau a UAR, Vasile Agop, a precizat inca de la inceput ca “aceasta intâlnire a noastra, cu prietenii din Roman, a devenit traditie, istoria lor este asemanatoare cu a noastra, problemele lor sunt si ale noastre, de aceea imi face placere sa ii avem alaturi de noi, le multumim si ii asteptam tot mai des in Bacau.” Publicul a avut ocazia sa asculte, in interpretarea, la orga, a profesorului Adrian Irinel Aciobanitei, melodii religioase ale compozitorului armean Makar Ekmalian.

“A fost o seara frumoasa, reusita, am petrecut doua ore minunate alaturi de prietenii din Roman. M-au bucurat si m-au emotionat melodiile interpretate aici, in casa noastra, de profesorul Aciobanitei, mai ales ca nu avem o biserica a noastra in Bacau.”
Emanuel Nazaretian

In finalul manifestarii, a fost prezentata revista in limba româna ARARAT, editata de Uniunea Armenilor din România.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri