30 aprilie 2024
ActualitateO zi, 2 August 1942, făcută uitată

O zi, 2 August 1942, făcută uitată

În secolul rachetelor hipersonice, tot mai există discriminare. Etnii care își caută și revendică locul de secole, uitând că în evoluția vieții, toate națiile pământului au fost migratoare. Altfel nu am fi ajuns aici.

Evoluție prin unitate și diversitate

Porajmos, cum este cunoscut Holocaustul romilor (pe 2 august este celebrată „ Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen”), rămâne o zi de referință și aducere aminte, raportată la perioada de început al celui de Al Doilea Război Mondial.



Atunci Germania Nazistă și aliații ei, prinre care și România, prin deciziile luate, au dus la exterminarea a sute de mii de romi, în toată Europa. La ordinul lui Ion Antonescu, spun istoricii bine documentați, mai mult de 25.ooo de romi au fost deportați de pe teritoriul nostru în Transnistria, dintre care 11.000 nu s-au mai întors.

La Centrul de Cultură George Apostu, ieri, începând cu ora 11.00, „Asociația Europeană a Romilor Pentru Progres și Promovare Interculturală” prin vocea președintelui Dorel Tănase, organizator, s-a comemorat această zi, la care au participat un număr mare de invitați.

A fost prezentat un film, s-a discutat despre viața romilor, despre holocaust. S-a început, cum este creștinește, cu o slujbă de comemorare, oficiată de părinții Ionuț Epure, parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău și Radu Răzvan Dimitrie, asistent social, protoeria Bacău. Greu de rezumat în câteva rânduri prezentările documentate, adevărurile ascunse atîta timp, dramele trăite de acei oameni surghiuniți, unii păcăliți, alții luați cu forța, deposedați de tot ce aveau, duși să li se piardă urma. Dacă evreii au știut să se bată pentru drepturile lor după, după război, pentru etnia romă nu a avut cine.

Cine a fost prezent? Dorel Tănase le mulțumește tuturor: organizațiilor, ONG-urilor, Forumului German, comunității evreilor – domnului Grif , Elenei Neacșu, scriitoare cu grade și uniformă în aviație, de la bibliotecă. Profesorului Pricopie, bunului lui prieten Sebi, jurnalist, care vrea să susțină teza de doctorat, poate chiar pe tema holocaustului romilor.

Domnului Costică Ghimici și invitatului dumnealui din Italia, doctorului Negru, domnului Voicu, președinte la Cultul eroilor, și omul de suflet, de la comisia de cultură, violonistul Mihai Serioja. Ne bucurăm și de prezența șefului de cabinet al domnului primar Viziteu, domnul Cojocaru, a domnului subprefect Gabi Lupu, și a domnului viceprimar Miroșeanu. Coprezentator și partener în acest proiect a fost și distinsul profesor Alin Sebastian Popa, cu o dizertație de excepție.

Cancelarul germaniei, Helmut Schmidt a recunoscut primul genocidul împotriva romilor, pe motiv rasial, în 1982. Parlamentul European a adoptat în unanimitate ziua de comemorare, 2 august, în 2015, ca abia, după 80 de ani de la acele evenimente, Guvernul nostru să aprobe o lege prin care comemorăm această pată din istoria României, abia din anul 2020.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri