30 aprilie 2024
ActualitateConsiliul Județean preia clădirea fostului Spital Municipal

Consiliul Județean preia clădirea fostului Spital Municipal

Consilierii județeni au fost convocați, la începutul acestei săptămâni, în ședință extraordinară, pentru a se pronunța în privința trecerii clădirii fostului Spital Municipal Bacău, din domeniul public al municipiului, în domeniul public al județului. La eveniment, a fost invitat să participe și primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu, dată fiind importanța acestei decizii. Timp de câteva ore, s-au purtat discuții aprinse, repetându-se de multe ori teme deja expuse, și fiecare expediind către adversar replici acide.

“Teze false”

În debutul întâlnirii, primarul Stanciu Viziteu a expus un scurt istoric al clădirii, începând cu anul 2005, când apărea normativul prin care se decidea înființarea unității spitalicești, amintind apoi despre cei 7 ani în care au fost executate parțial lucrările la clădire, urmați de falimentul constructorului, dar și despre schimbarea proiectului tehnic de către administrația Necula, în vederea complementarizării cu Spitalul județean de Urgență. Edilul Bacăului a punctat asupra studiului de fezabilitate, realizat în 2017, de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB) prin care se prevedea o serie de pași pentru realizarea acestei complementarizări, precum și amenajarea etajelor 4 și 5, începută de către fostul edil Necula, pentru a putea fi folosite la vindecarea bolnavilor de Covid, iar ulterior a parterului și a subsolului clădirii, în parteneriat cu Consiliul Județean. Potrivit primarului Stanciu Viziteu, până acum, au fost decontate peste 170 milioane de lei, din care peste 85 % din bugetul municipiului Bacău, fie din surse proprii, fie din credite.



„Pașii prevăzuți în studiu cuprindea elaborarea unui normativ prin care să fie desființat Spitalul Municipal Bacău, pas realizat de guvernul Orban, în 2020. Următorul era includerea acestuia în SJU Bacău, ca parte integrantă complementară, prin reorganizarea spitalului județean. Noua clădire, împreună cu dotarea, rămâne a municipalității și în administrarea SJU, urmând ca reorganizarea serviciului să fie de competența managementului spitalului județean”, a arătat edilul Bacăului, citând din studiul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică. Mai departe, primarul Stanciu-Viziteu a atacat o serie de așa-zise „teze false” abordate de unii aleși județeni la ședința precedentă, respectiv imposibilitatea finalizării lucrărilor în lipsa schimbării proprietarului, precum și riscul de a nu se putea obține finanțări prin PNRR din cauza inexistenței Spitalului Municipal (desființat, prin hotărâre de guvern n.r.). „Fals. Pentru că la etajele 4 și 5, s-a lucrat, în parteneriat cu Consiliul Județean, când proprietar era tot Consiliul Local, acum, la fel, se lucrează pentru parter și subsol. Pe de altă parte, teza fondurilor PNRR este demontată de chiar lista în care figurează cel puțin trei unități medicale din țară care nu au personalitate juridică, exact ca la noi: Centrul de Transplant de la Cluj, Policlinica Municipală de la Constanța și Centrul de Diagnostic și Tratare de Tuberculoză de la București”, a precizat edilul Bacăului.

„Să lăsăm politicianismul deoparte și să facem politică administrativă”

Cum era de așteptat, discursul primarului Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu a stârnit reacții în lanț, în special din partea consilierilor PSD. „Ați făcut o serie de omisiuni, cu bună știință. Există mai multe feluri de a denatura adevărul: prin prezentarea unor jumătăți de adevăr alături de jumătăți de minciună sau pur și simplu folosind minciuna prin omisiune. (…) În 13 martie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre pentru operaționalizarea celor două etaje – 4 și 5. Era stare de alertă. A fost singura bază juridică. Plus că autorizația de incendiu nu poate fi obținută nici de Consiliul Județean, nici de Spitalul Județean, ci de către proprietar. Mai mult decât atât, să nu se uite că fostul Spital Municipal s-a putut constitui mulțumită faptului că aleșii județeni au aprobat trecerea terenului din proprietatea județului în cea a municipiului, și asta fără prea multe discuții. Pentru că obiectivul în sine era sănătatea băcăuanilor, și nu cine știe ce tertipuri juridice”, a replicat președintele CJ.

Acesta a mai arătat că deși primăria pretinde că au fost investiți mulți bani din bugetul local, faptul că unitatea nu a fost folosită timp de 15 ani a determinat degradări majore ale clădirii. „Conform unei expertize, a trebuit schimbată toată vata minerală și, în plus, făcute alte compartimentări, și amenajate instalațiile. Ca să nu mai spun că am găsit doar capace la ventilație, fără să existe … instalația de ventilat. Cred că avem percepții diferite asupra a ceea ce înseamnă modul de a realiza un obiectiv de investiții. (…) Să lăsăm politicianismul deoparte și să facem politică administrativă”, a mai spus Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău. Au urmat zeci de minute de contre între cele două părți, dezbateri sterile, adesea fără substanță, pentru ca, abia spre final, să intervină liderul grupului PNL din Consiliul Județean, Cezar Olteanu care a arătat că, „din păcate riscăm să intrăm într-un scenariu care s-a mai văzut: rezerva de apă și altele”. „Avem, nevoie de sănătate. Aici e vorba despre un serviciu public, și nu despre proprietate. Putem prinde o finanțare din fonduri UE, altă soluție nu avem. Nu cred că poate altcineva să finanțeze un obiectiv care nu-i aparține. Noi vom aproba orice proiect care servește asigurării sănătății băcăuanilor”, a declarat Cezar Olteanu, consilier PNL.

„Cred că ar fi bine să ascultați și ce vă spunem noi, cei care lucrăm în spitalul județean și care suntem zi de zi puși în fața pacientului și care are nevoie de servicii medicale din ce în ce mai performante. Astfel că și infrastructura trebuie adusă la acest nivel. Ca atare subliniez necesitatea ca acest spațiu să fie dat în folosul pacientului, de peste tot, și de la Plopana, și din Bacău. Or, județul Bacău este unul cu foarte puține spitale, fapt resimțit negativ mai ales în perioada pandemiei, când adresabilitatea la SJU a fost destul de ridicată. Or, imaginați-vă ce s-ar fi putut întâmpla dacă acest corp de clădire nu ar fi putut prelua bolnavii de Covid”, a subliniat la rândul său Aurelia Țaga, consilier Pro România.

Mingea e în terenul consilierilor municipali

Cert este că, după mai bine de două ore de discuții, proiectul preluării clădirii fostului Spital Municipal în domeniul public al județului Bacău a fost aprobat de 32 de consilieri județeni, restul aleșilor (USR) abținându-se de la vot. Urmează ca măsura transferului de proprietate să fie dezbătută și de Consiliul Local, astfel încât să fie finalizate și restul etajelor fostului spital municipal (1,2 și 3) și integrarea întregii unități medicale în circuitul sanitar al Spitalului Județean de Urgență.

„Cei care vor decide, până la urmă, dacă vor sau dacă nu vor, dacă e bine sau dacă nu e bine, vor fi doar consilierii municipali. Dar, cred că dacă v-ați da mânile, dacă mergeți împreună la Ministerul Sănătății, ar fi mult mai benefic pentru fiecare dintre noi. Nu considerați un titlu de glorie, nici un exemplu de trufie din partea mea, dar în 2020, s-au dat deoparte supărările și s-a făcut spitalul”, a fost intervenția consilierului Pro România, Cosmin Necula. „Mă aștept ca aleșii locali să surmonteze opacitatea primarului Viziteu și a consilierilor USR, care după 15 ani de șantier urmăresc să blocheze finalizarea lucrărilor și să mențină clădirea fostului Spital Municipal la statutul de… șantier. (…)

Aștept aceeași responsabilitate și din partea omologilor noștri din Consiliul Local (CL). Un vot în oglindă din partea CL deschide calea pentru integrarea clădirii în circuitul medical al SJU, sub acoperișul unui spital unic, de sine stătător”, a subliniat Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri