30 aprilie 2024
ActualitateArtistul vizual Ovidiu Ungureanu: ”Bacovian sunt și eu… Poezia lui m-a inspirat și...

Artistul vizual Ovidiu Ungureanu: ”Bacovian sunt și eu… Poezia lui m-a inspirat și am trecut la fapte”

În prima zi de toamnă cu cer plumburiu, din care se scuturau mărunt picături reci de ploaie, Muzeul de Artă Bacău a găzduit inaugurarea expoziției de fotografie ”I-auzi corbii!” a apreciatului artist vizual Ovidiu Ungureanu.

              Cu aceasta, pe 17 septembrie 2021, a debutat șirul de manifestări dedicate sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea poetului George Bacovia, în orașul Bacău.

              Prezente la deschiderea expoziției, nume reprezentative pentru cultura locală și națională – precum Tincuța Horonceanu-Bernevic (membră a Uniunii Scriitorilor din România), Ioan Viorel Cojan (membru al Uniunii Artiștilor Plastici), Mariana Popa (manager al Complexului Muzeal ”Iulian Antonescu”), Dionis Pușcuță (șeful Secției de Artă a Complexului Muzeal ”Iulian Antonescu”) s.a.m.d.- au adus un omagiu marelui poet simbolist dar și talentatului artist care, prin fotografiile sale, ne-a îngăduit apropierea de scriitor.



foto: Ovidiu Ungureanu

              Prezent la vernisaj, am avut șansa de a primi răspunsuri la câteva întrebări legate de expoziție, pe care le-am adresat artistului Ovidiu Ungureanu. Expoziția rămâne deschisă până pe data de 17 octombrie, după care va fi itinerată în țară și în străinătate.

 

Vladimir Alexandru Moțoc: Care este motivul pentru care ați ales acestei expoziții titlul ”I-auzi corbii!”, preluând un vers dintr-o poezie bacoviană?

Ovidiu Ungureanu: Cred că n-a fost un motiv anume, s-a potrivit. Citind o poezie de Bacovia găsești lucruri similare. Asta, nu acum, în timp… În prima variantă, în prima postură, fiind în fața poeziei lui Bacovia, te inspiră, de fapt. Poezia lui m-a inspirat și am trecut la fapte. Bacovian sunt și eu… Și am găsit momentul oportun să fac și eu ceva la nivel de inspirație, cu fotografia.

Vladimir Alexandru Moțoc: De când aveți în gând să deschideți expoziția?

Ovidiu Ungureanu: De trei ani, trei ani și jumătate. Asta voiam să îți spun: ea este pregătită, este așezată, adică nu-i nimic întâmplător! Până și groparul care este în lucrarea de lângă noi este autentic, este gropar-gropar, care și el, la rândul lui, a trebuit luat și dus în decor. Există un întreg scenariu și o regie de fotografie, după care venim cu ele pe simeză.

Vladimir Alexandru Moțoc: Care exponat este cel mai aproape de sufletul dumneavoastră?

Ovidiu Ungureanu: Din expoziția aceasta? Acest deal care mi se pare mai poetic, să zicem, este fotografia mea preferată din această expoziție…de fapt, cea cu groparul.

Vladimir Alexandru Moțoc: De ce ați ales ca subiect principal al fotografiei corbul / corbii?

Ovidiu Ungureanu: Pentru că este o pasăre care îmi place foarte mult. Cât am fost navigator, am întâlnit foarte multe păsări albe, pescăruși, în general, fie pe uscat sau la liman, dar corbii mi-au plăcut cel mai mult pentru că sunt foarte inteligenți și au o frumusețe aparte… specială.

Vladimir Alexandru Moțoc: Ce reprezintă pentru dumneavoastră corbul?

Ovidiu Ungureanu: O pasăre care, să spunem, reprezintă foarte multe lucruri. În primul rând, atunci când eram plecat în lume, dorul de casă, de Bacău, era legat și de acești corbi din peisajele de toamnă și iernile băcăuane. Se pare a fi o pasăre care inspiră lumea artelor. O pasare care transmite altfel de stări. Eu o găsesc ca fiind specială.

Am acum acasă un pui de corb căzut din cuib, Rumburak. Îl ajut să crească și să zboare. Ne înțelegem foarte bine… este foarte inteligent și curios.

Interviu realizat de Vladimir Alexandru Moțoc, clasa a VII-a, elev la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Coordonator: prof. Laura Huiban

         

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri