30 aprilie 2024
ActualitateCresc salariile în Învățământ

Parlamentul a aprobat majorarea salariilor cadrelor didactice, programată pentru 1 septembrie și amânată luna trecută de Guvern

Cresc salariile în Învățământ

Plenul reunit al Parlamentului a votat, zilele acestea, majorarea salariilor tuturor cadrelor didactice. Această creștere ar trebui să fie, în medie, de 14%, potrivit Ministerului Educației. Este vorba despre mărirea salariilor care fusese programată pentru 1 septembrie 2020 și care a fost amânată de către Guvern luna trecută. Majorarea a fost decisă în urma acordului între sindicate și Guvern încă din luna noiembrie 2018, iar măsura a fost prevăzută în celebra ordonanță 114/2018, prin care se aplică Legea nr.153/2017.

„Ar fi și o reparație morală pentru noi, toți cei din sistemul de învățământ, pentru că nici la creșterea de la 1 ianuarie 2020 nu am fi beneficiat de majorările cuvenite. În plus, dacă s-a prelungit și termenul de creștere de la 1 septembrie 2020, vor fi decalate sau nu vor fi acordate conform acordurilor încheiate cu Guvernul în 2018 și celelalte creșteri graduale prevăzute până în 2022. Sectorul învățământ a fost lăsat de izbeliște mai mereu și a fost poziționat mult prea jos în grila de salarizare. Dacă va fi promulgată această majorare, am vorbi de o creștere salarială medie de 14%, care ar însemna o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Iar deja în 14 octombrie aceste creșteri ar trebui să se vadă pe fluturașul de salarii.” Prof. George Purcaru,
președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bacău și prim-vicepreşedinte FSLI

Ultima majorare salarială a profesorilor a fost la începutul anului, dar sumele au fost modice, de circa 20-30 de lei net/ fiecare. În Bacău sunt în jur de 9.200 de angajați în sistemul de educație, iar 7.800 dintre ei sunt membrii în Sindicatul Liber din Învățământ.



În județul Bacău, de aceste majorări ar beneficia aproximativ 7.800 de profesori, din totalul de 9.200 de angajați în sistem. În plus, personalul didactic de predare (aproximativ 6.600) beneficiază și de sporul de suprasolicitare neuropsihic, care este în procent de 10% din salariul de bază.

Alte drepturi de care beneficiază o parte din personalul didactic de predare sunt:

• sporul de rural (navetă): între 5 și 20%, în funcție de distanță;
• majorarea salarială între 7% – 20% pentru predarea în regim simultan;
• gradația de merit în procent de 25% (de care beneficiază și personalul didactic auxiliar, adică 16% pe fiecare categorie din totalul personalului didactic de predare și auxiliar, pe 5 ani de zile);
• majorare de 15% pentru personalul didactic din învățământul special;
• majorarea salariului de bază cu 10% pentru profesorii diriginți.
„În legătură cu aceste drepturi salariale, vă reamintesc că Sindicatul Liber din Învățământ Bacău și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ au făcut numeroase sesizări prin care am arătat că unele nu sunt aplicate corect. În fapt, majorările de care vorbim (gradație, dirigenție, învățământ special și simultan) nu se aplică corect la salariul de bază aflat în plată, ci la salariul din decembrie 2016 cu indexările ulterioare. SLI Bacău a demarat o serie de procese în instanță și pe această temă. Iar pentru personalul nedidactic avem, încă din 2019, procese pentru sporul de condiții vătămătoare”, a mai precizat liderul SLI Bacău, prof. Adrian Purcaru.

Conform edupedu.ro, salariile, de la 1 septembrie 2020, cu această majorare de 14%, pe fiecare funcție și grad ar fi:

Un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime, va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei. Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei. Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată, iar un institutor debutant (cu vechime de până la un an) va avea salariul de bază de 4.089, la fel ca al unui profesor debutant. Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20-25 ani, salariul va fi de 4.280 lei. NOTĂ: Salariul de bază este un venit salarial brut. La acesta se pot adăuga sporuri, indemnizaţii, prime sau alte beneficii ori drepturi care se calculează, în special, pe baza acestui salariul brut de bază. Toate acestea constituie venitul salarial al persoanei. Cuantumul net (banii cu care un angajat rămâne în mână) rezultă după oprirea de către angajator a impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale şi de sănătate aferente.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri