30 aprilie 2024
SportQuiz Cine știe, câștigă! Află răspunsurile!

Quiz Cine știe, câștigă! Află răspunsurile!

Pe durata izolării, Deșteptarea vă provoacă, periodic, să răspundeți la un chestionar care testează cunoștințele dumneavoastră în domeniul sportului. Astăzi, vă oferim răspunsurile la quiz-ul de ieri, republicând totodată și întrebările respective.

  1. [lock_content]
    1. Întrebare: Câte Cupe ale României a câștigat echipa de volei feminin Știința Bacău?

    Răspuns: Cinci trofee. Toate cinci câștigate cu Florin Grapă la timonă.



    1. Întrebare: În ce an și-a adjudecat ultimul titlu de campioană națională echipa de handbal feminin Știința Bacău?

    POZA DE GRUP

    Răspuns: În 1992. Soarta acelui titlu a fost decis în ultima etapă, care aducea față în față, pe data de 31 mai, în Bacău, echipa de pe locul 2, Știința și cea de pe prima poziție, Chimistul Râmnicu-Vâlcea. Pentru a-și păstra locul și titlul al cărei deținătoare era, Chimistului îi era suficient și un egal în derby-ul de la Bacău. Studentele, în schimb, erau condamnate să învingă pentru a le depăși pe vâlcence în clasamentul de final. Prima repriză s-a încheiat la egalitate: 12-12. Altfel spus, avantaj Chimistul. Numai că în mitanul secund, Știința a avut o evoluție fantastică, impunându-se cu 25-21 și încununându-se campioană, cu un punct avans față de oltence. „Știința, campioana imposibiliului” avea să titreze cotidianul Deșteptarea. „Aveam o echipă de vis, dar adevărul este că fără sprijinul și entuziasmul sponsorului nostru, Dumitru Sechelariu, n-am fi reușit să câștigăm titlul. Îmi amintesc că la startul returului, când Chimistul părea foarte greu de ajuns, Seche a intrat în vestiar și ne-a spus: «Fetelor, am în față viitoarele campioane ale României», rememora căpitanul echipei de la acea vreme, Gabi Manea- Antoneanu. Iată și lotul cu care Știința a cucerit pentru ultima oară titlul național: Magdalena Pop, Angela Brândușoiu, Eugenia Jitaru, Gabriela Antoneanu, Luminița Bosna, Lidia Drăgănescu, Carmen Munteanu, Lăcrămioara Lazăr, Emilia Luca, Adriana Popa, Ana Maria Raduly, Isabela Paraschiv, Ionela Bărcănescu, Simona Stanciu. Antrenori: Eugen Cucu și Alexandru Mengoni.

    1. Întrebare: Care a fost primul fotbalist legitimat la Dinamo Bacău care a evoluat pentru prima reprezentativă a României într-un meci oficial?

    Răspuns: Haralambie Eftimie, în 1958. Pe 26 octombrie 1958, atacantul Eftimie evolua în meciul pe care naționala României îl pierdea pe teren propriu, cu 2-1, în fața Ungariei, devenind astfel primul jucător al lui Dinamo Bacău prezent sub tricolor într-un joc oficial. Două curiozități: la partida jucată pe stadionul „23 August” din București au asistat nu mai puțin de 90.000 de spectatori, iar Eftimie a fost singurul reprezentant al echipelor de provincie! Restul titularilor erau legitimați doar la echipe din Capitală: Toma, Gheorghe Constantin și Tătaru I la CCA, Macri la Rapid, C. Popa, V. Alexandru și Nunweiller III la Dinamo București, iar Karikas, Oaidă și Dinulescu la Progresul!

    1. Întrebare: În sezonul competițional 1969-70, Dinamo Bacău devenea prima formație românească ajunsă în turul patru al unei cupe europene de fotbal. De cine au trecut băcăuanii în turul al treilea?

    Răspuns: De scoțienii de la FC Kilmarnock. După egalul din meciul tur disputat pe 17 decembrie 1969, pe „Rugby Park” (scor 1-1, marcatori Morrison-min. 50, respectiv Băluță- min. 72), Dinamo Bacău câștiga cu 2-0 („dublă” Ene Daniel-min. 27 și 79) returul desfășurat pe 13 ianuarie 1970, la Bacău. În partida retur, Dinamo a evoluat în formula: Ghiță- Comănescu, Nedelcu, Velicu, Kiss- Vătafu, Duțan- M. Pană, Dembroschi, D. Ene, Băluță (min. 79 Neumayer).

    1. Întrebare: Între ce ani a antrenat-o Florin Halagian pe FCM Bacău? Ca observație ajutătoare, sub comanda Armeanului, „galben-albaștrii” au avut cea mai fastă perioadă din istoria lor post-decembristă.

    Răspuns: Între 1997 și 1999. Halagian a venit la Bacău în toamna lui 1997, preluând echipa de pe loc retrogradabil. Primul meci: 3-0 cu Dinamo („dublă” Scânteie și gol Gireadă) pe 15 noiembrie. Cu Hala pe banca tehnică, FCM a terminat respectivul sezon pe locul 10 în campionat și având în vitrină Cupa Ligii, cucerită după o finală câștigată cu 3-2 contra Universității Cluj. În stagiunea 1998-99, FCM Bacău încheia Liga I pe locul 5 și rata prezența în finala Cupei României după o semifinală cu Rapidul lui Mircea Lucescu (0-1 în Giulești, 2-1 acasă). Grație parcursului din campionat, FCM a fost admisă în 1999-2000 în Cupa UEFA-Intertoto, fiind însă eliminată în runda inaugurală de armenii de la Ararat Erevan. Halagian avea să parăsească FCM Bacău după prima etapă a sezonului 1999-2000, în care echipa sa remizase, 1-1 la Brașov.

    1. Întrebare: Câte echipe din municipiul Bacău au evoluat în Liga a III-a (Divizia C) în ultimii 15 ani?

    Răspuns: Șapte. Este vorba de: Aerostar, FC Willy, Pambac, FCM II Bacău, FCM Bacău, Sport Club Bacău (care a luat locul nou promovatei Mesagerul în 2010) și CSM Bacău.

    1. Întrebare: Gimnasta băcăuană Monica Roșu are în palmares două medalii olimpice. La ce ediție le-a cucerit?

    Răspuns: La cea de-a 28-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară, desfășurate în 2004, la Atena. La acea Olimpiadă, Monica Roșu a luat aurul la sărituri și pe echipe.

    1. Întrebare: În ce an s-a impus, în proba de simplu, tenismenul Ilie Năstase la turneul de la Roland Garros?

    Răspuns: În 1973, când a trecut în finală de Nikola Pilic (Iugoslavia) cu scorul de 6-3, 6-3, 6-0. Cu un mai devreme, Ilie Năstase câștiga primul său Mare Slam: US Open.

    1. Întrebare: Care a fost prima finală de Campionat Mondial la fotbal decisă în urma loviturilor de la 11 metri, rezultatul la finalul celor 90 de minute și al reprizelor de prelungiri fiind egal?

    POZA 2

    Răspuns: Brazilia- Italia, la Mondialul american din 1994. Blocată în dreptul scorului de 0-0 la finalul celor 120 de minute (incluzând și prelungirile), partida a fost decisă la penalty-uri, acolo unde Brazilia s-a impus cu 3-2. Pentru campioni au marcat Romario, Branco și Dunga, după ce Marcio Santos ratase prima lovitură de departajare, în timp ce italienii au punctat doar prin Albertini și Evani. Celelalte penaty-uri ale „azzurrilor” au fost irosite de Baresi, Massaro și Roberto Baggio.

    1. Întrebare: Ce se aduce obligatoriu la fiecare finală de Cupă a Angliei la fotbal, dar nu se folosește absolut niciodată?

    Răspuns: Panglicile cu însemnele și culorile echipei învinse, care, spre deosebire de cele ale învingătoarei, nu sunt niciodată legate de marginile trofeului.

    Dacă ai știut răspunsurile la toate cele zece întrebări, înseamnă că ești un adevărat fenomen. Felicitări! Dacă ai răspuns corect la minimum opt, redactorii GSP și Digisport ar trebui să-și facă griji pentru locul lor de muncă. În cazul în care ai între patru și șapte răspunsuri bune, este clar că ești pasionat de sport, dar se poate și mai bine! În fine, dacă nu ai depășit granița a trei răspunsuri corecte, n-ar fi deloc rău să mai pui și mâna pe carte, nu doar piciorul pe minge!

    [/lock_content]

Dan Sion

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri