30 aprilie 2024
ActualitateCrucea Eroilor se înalță peste Bibirești

Simbol al credinței și recunoștinței la Ungureni

Crucea Eroilor se înalță peste Bibirești

Pe o culme din satul Bibirești, comuna Ungureni, a fost înălțată o cruce în memoria eroilor localnici care au căzut în Primul și Al Doilea Război Mondial. Nu întâmplător, ceremonia de inaugurare a avut loc la o mare sărbătoare a creștinătății, pe 14 septembrie, de Ziua Crucii. Împreună cu mulți oameni din satele comunei, au participat deputatul Ionel Floroiu, vicepreședintele Consiliului Județean, Silviu Pravăț, subprefectul județului Paul Cotârleț, Dorian Pocovnicu, fost prefect, acum directorul pentru Dezvoltare și Investiții al Aeroportului Internațional Bacău, și general de flotilă aeriană (r) Vasile Florea. Un sobor de preoți în frunte cu protopopul Costică Busuioc a oficiat slujba de sfințire și cea de pomenire a eroilor, a căror nume este inscripționat pe arcadele ce susțin monumentul. Elevii școlilor din comună au pregătit un frumos moment cu poezii și cântece patriotice, iar veteranii și văduvele veteranilor au primit premii din partea de primarului Vasile Bibire și Consiliul Local.

„Am ridicat acest monument pentru că mie îmi pasă de ce voi lăsa în urma mea. Sunt importante realizările din comună și mă bucur că oamenii din Ungureni trăiesc mai bine la ei acasă. Dar am vrut ca, peste zeci și zeci de ani, să existe un loc unde oamenii să vină pentru a-i cinsti pe cei care și-au dat viața pentru ca noi și urmașii noștri să trăim într-o țară liberă. Este o parte importantă a muncii mele să nu las în uitare Istoria și eroii ei.”
Vasile Bibire, primarul comunei Ungureni

„În comuna Ungureni sunt multe împliniri – drumuri bune, școli și grădinițe moderne, cămine culturale noi, toate acestea însemnând o viață mai bună pentru oameni. Era nevoie și de un simbol care să semnifice arcul peste timp între sacrificiul eroilor și realizările de astăzi. Copiii, nepoții și strănepoții celor care au dat jertfa supremă vor veni aici să-și plece fruntea cu recunoștință și cred vor înțelege cât de mult s-a schimbat viața lor în ultimii ani. Avem cu toții nevoie să păstrăm vie memoria înaintașilor, să apreciem realizările prezentului și să sperăm în viitor.”
deputat Ionel Floroiu



„Dacă uităm soldații care au luptat și au murit pentru România, ne vom pierde identitatea de români, de băcăuani. Vom deveni locuitori ai Regiunii Nord-Est, adică indivizi fără trecut, fără rădăcini, ușor de mutat și înlocuit de pe pământul strămoșilor. Dragi învățători și profesori, vă rog să-i învățați pe copii Istoria neamului pentru a fi români puternici în viață!”
general de flotilă aeriană (r) Vasile Florea

Ansamblul monumental are dimensiuni impresionante. Înălțimea este de 24,15 metri, anvergura de 11,53 metri, cu o suprafață construită la sol de 28 metri. Construcția a durat mai mult de 8 ani, iar pentru ridicarea sa a fost nevoie să fie obținute numeroase avize și aprobări, inclusiv de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Fondurile au fost asigurate de Consiliul Local Ungureni și, într-o mai mică măsură, din donații.

În aceeași zi, la Bibirești a început să funcționeze sistemul de alimentare cu apă, care va avea peste 1.000 de beneficiari. Oamenii vor avea apă potabilă în gospodării, dar este asigurat necesarul și instituțiilor publice, precum și rezervorul pentru intervenții la incendii cu o capacitate de 200 metri cubi. Lungimea totală a rețelei este de 8,5 km, iar apa vine dintr-un puț forat la o adâncime de 80 de metri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri