1 mai 2024
OpiniiEditorialO amnistie pozitivă

O amnistie pozitivă

După amnistia fiscală aprobată de Guvernul României la începutul acestei luni, mult mai complexă şi „generoasă”, o asemenea măsură pregăteşte şi Consiliul Local Bacău, la iniţiativa primarului municipiului, care va fi analizată în şedinţa din 30 august.

Amnistia fiscală nu este un cadou acordat rău platnicilor, ci, la toate nivelurile, se constituie ca o măsură de stimulare a achitătii obligaţiilor datorate organului fiscal local, fie de către persoanele juridice, cât şi de cele fizice, care, din diferite motive, trec prin situaţii financiare dificile.

Iniţiativa care va fi supusă aprobării consilierilor locali nu are în vedere ştergerea datoriilor, ci doar a penalităţilor la sumele neachitate la 31 decembrie 2018, cum ar fi impozitul pe terenuri, locuinţe, autovehicule, chirii etc. Un alt argument al acestei măsuri este evitarea intrării în procedura de insolvenţă şi faliment a entităţilor economice, aflate în dificultate, astel că organul fiscal ar fi în imposibilitatea de a mai încasa sumelor datorate de agentul economic. Decât să nu încasezi nimic, mai bine renunţi la o sumă mai mică, pentru a o încasa pe cea mai mare. Legiuitorul pune însă şi condiţii, cea mai importantă fiind aceea ca beneficiarul aministiei să-şi achite restanţele până la un termen stabilit prin hotărâre de consiliu local.

Amnistia fiscală parţială nu este, cum s-ar putea interpreta, o măsură populistă, ci una pur economică, aflată la îndemâna instituţiei decizionale, care vine, într-o anumită perioadă, în sprijinul celor care nu pot să se achite de obligaţiile fiscale. Există aici şi un aspect moral, ar fi nedrept să beneficieze de amnistie fiscală agenţi economici potenţi, însă cu intenţia vădită de a nu achita obligaţiile fiscale datorate bugetului local, dirijând sumele către alte cheltuieli.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri