30 aprilie 2024
ActualitateDoru Kalmuski in mijlocul elevilor

Doru Kalmuski in mijlocul elevilor

Aniversarea frumoasei vârste de 66 de ani l-a adus pe scriitorul bacauan Doru Kalmuski in mijlocul unui public aparte: elevii de la Colegiul “Gheorghe Vranceanu”. Ei sunt angrenati inca de anul trecut intr-un proiect intitulat “Homo Ludens”, alaturi de elevii de la Colegiul Economic si “Ferdinand I”, in parteneriat cu Biblioteca Judeteana.

Anul acesta, conducerea Bibliotecii Judetene si-a propus sa ii aduca pe scriitorii bacauani in fata elevilor. Periplul a fost deschis de Calistrat Costin si au urmat Ovidiu Genaru, Carmen Mihalache si, luna aceasta, Victor Mitocariu. Doru Kalmuski a fost primit cu interes de public. Ultima sa carte, “Formula supravietuirii”, aparuta la Editura Desteptarea in 2009, a fost intoarsa pe toate fetele de prozatoarea Cornelia Ichim Pompiliu. La eveniment a participat si vicepresedintele Consiliului Judetean, Dumitru Braneanu, care a impartasit elevilor opiniile sale cu privire la volum si scriitor: “Doru Kalmuski este un scriitor cu totul aparte in peisajul bacauan. Are nisa sa pentru ca este un scriitor neconformist, care proiecteaza o realitate dincolo de aparente si aduce o altfel de abordare a timpului in care traim”.

„Nu sunteti maimute!”



Intr-un discurs succint, Kalmuski a incercat sa convinga audienta, intr-un stil caracteristic, deschis si cu tonuri ironice, ca este impotriva ideii ca oamenii se trag din maimute: “M-a intrigat dintotdeauna aceasta idee. Nu sunt de acord cu ea si va rog sa mergeti acasa cu o singura convingere: ca nu va trageti din maimute!”. In amintirea intâlnirii pe care cu siguranta nu o vor uita prea curând, elevii i-au oferit scriitorului un portret realizat in creion, pe care acesta a promis ca il va pune la loc de cinste in casa. Cât despre viitorul publicistic, Doru Kalmuski promite cititorilor doua volume, poate chiar anul acesta: “Scriptura Estului” si mult asteptatele “Douasprezece povestiri profetice”. Despre “Scriptura Estului”, autorul recunoaste ca este “un corolar al romanelor politice de pâna acum, in care sunt descrise caracteristicile istorice ale zonei Balcanilor si ale partii estice a Europei, ale carei trasaturi specifice se vor impune treptat asupra Vestului”. Cât priveste cele “Douasprezece povestiri profetice”, scriitorul a marturisit ca sunt de fapt mai multe, “ramânând la latitudinea cititorilor sa descopere care din cele peste douazeci de povestiri sunt profetice”.

Andreea Lupascu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri