30 aprilie 2024
ActualitateVor primi consultanță și 40.000 de euro. Sprijin pentru băcăuanii din Diaspora

Vor primi consultanță și 40.000 de euro. Sprijin pentru băcăuanii din Diaspora

Primari, consilieri locali, referenți și directori de instituții au fost prezenți, luni, în sala mare a Consiliului Județean (CJ), la lansarea unui proiect destinat românilor din Diaspora. Concret, acesta va sprijini înființarea a 30 de firme noi prin asigurarea unui buget de 40.000 de euro/beneficiar.

Inițiativa aparține Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, din care face parte și județul Bacău, finanțarea fiind obținută prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Ideea proiectului a plecat de la o realitate: în topul județelor cu cel mai mare număr de locuitori plecați din țară, cinci sunt din Regiunea Nord-Est.

Iar în fruntea lor se află Bacăul, cu 57.340 de „stranieri”. „Proiectul se adresează persoanelor care au plecat în străinătate fie în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, fie la studii”, a explicat Alina Popa, director executiv al ADI Euronest. E un moment potrivit deoarece ADI Euronest împlinește zece ani de la înființare, timp în care Bacăul a atras peste 26 de milioane de euro, a explicat Sorin Brașoveanu, președintele CJ.



„Cu toții avem rude sau cunoștințe care sunt plecate în străinătate și ar vrea să se întoarcă acasă, dar e foarte dificil. Există acest proiect care e foarte flexibil și poate să-i ajute, există finanțare, important este ca informația să ajungă la ei”, a spus președintele CJ, punându-și speranța în primarii prezenți în sală.

Nimeni nu va da banii înapoi!

Înscrierile se fac până în luna mai. Cei selectați vor beneficia de cursuri de formare, vor fi ajutați să-și facă planul de afaceri, iar după semnarea contractului vor primi 70 la sută din cei 40.000 de euro alocați.

Condiția este să creeze două locuri de muncă, iar cifra de afaceri să reprezinte 30 la sută din avans. Dacă reușește, după șase luni primește diferența. „Iar dacă nu reușește nu pățește nimic și nu trebuie să dea banii înapoi”, a explicat Alina Popa.

Poate fi înființată orice fel de întreprindere (PFA, ÎF, SRL etc.), obligatoriu e doar ca sediul social să fie în mediul urban. Activitatea se poate desfășura în mediul rural.

Cei 40.000 de euro pot fi folosiți pentru a deschide un magazin, o cafenea, o firmă de construcții, un atelier etc. Nu sunt eligibile activitățile de export către țări terțe, achiziții mijloace de transport, pescuit, acvacultură, prelucrare și comercializare produse agricole.

Mai multe informații pot fi obținute pe www.adieuronest.ro. Persoana care obține finanțarea nu trebuie să vină în țară decât la semnarea contractului. Înscrierea și comunicarea cu ADI Euronest se pot face online. Chiar și cursurile se pot desfășura online. De asemenea, beneficiarul poate încredința altei persoane sarcina de a administra firma. Și încă ceva: nu există limită de vârstă.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European și are o valoare 8.407.970,43 lei: 7.072.656,76 lei reprezintă contribuția UE, iar diferența, 1.241.321,56 lei, a Guvernului României. Banii vor fi folosiți pentru formarea antreprenorială a peste 250 de persoane din Diaspora, înființarea și finanțarea a 30 de firme noi cu până la 40.000 euro în cadrul cărora vor fi create minimum 60 de locuri de muncă, consultanța și mentoratul beneficiarilor de granturi în scopul îndeplinirii obiectivelor propuse în planul de afacere și derularea de workshop-uri pe diferite teme.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri