26 aprilie 2024
Cultură90 de ani de la infiintarea Corului ATENEU

90 de ani de la infiintarea Corului ATENEU

A fost o seara minunata. La implinirea a 90 de ani, Corala ATENEU a cadrelor didactice din Bacau a fost sarbatorita printr-un concert extraordinar, la care si-au mai dat concursul Filarmonica “Mihail Jora” si solisti ai Operei Române din Bucuresti. Sub cupola Salii ATENEU au rasunat magistral, sub bagheta maestrului Ion Banica, ritmurile si vocile din Canzoneta Napolitana de Ceaikovski, Valurile Dunarii de I. Ivanovici, Dunarea albastra , de J. Strauss, dar si Sâmbra oilor, armonizare a profesorului si dirijorului Ion Banica sau Boleras Sevillans din folclorul spaniol. In prima parte a concertului au cântat, impreuna cu Filarmonica “Mihail Jora si Corul ATENEU solistii Madalina Spataru, Narcis Ianau, Anamaria Zodian, Cristian Chiperi – trompeta, Flaviu Marius Panaite – pian.

La concertul omagial au fost alaturi de un numeros public si invitati, prieteni ai Coralei bacauane, din Bacau si Bucuresti, muzicieni, dirijori, profesori universitari, fosti membri ai corului, dar si reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Local Bacau.

90 de ani de muzica si pasiunepoza deschidere



Corul ATENEU al invatatorilor, cum s-a numit la inceput, a fost infiintat in anul 1923, parintele acestuia fiind Ion Luca, dramaturg, poet, dar si un muzician desavârsit, care l-a condus pâna in 1932. Au urmat la pupitrul coralei un alt muzician de exceptie, este vorba de Alexandru Tiron, fost corist, care l-a condus pâna in anul 1941. Au urmat alti si alti dirijori, cum ar fi I. Fazla, D. Dobravauteanu, C. Alexa, E. Zaborila, A. Vrânceanu, un nume care va ramâne in istoria acestui cor fiind Vasile Pârlea, conducator si dirijor mai bine de 15 ani. Din anul 1971, la pupitrul Corului ATENEU este numit profesorul Ion Banica, absolvent al Conservatorului din Bucuresti, clasa Dirijat cor academic, al carui profesor a fost, in timpul studiilor muzicale, si cunoscutul muzician Filaret Barbu. Din 1971 incepe cea mai fertila perioada din viata si activitatea corului bacauan, care activeaza acum in cadrul Societatii Corale ATENEU a cadrelor didactice Bacau, debutul fiind, dupa numai un an, câstigarea Premiului I si Trofeul “Gheorghe Dima” din Brasov. Au urmat numeroase concerte pe marile scene din tara, culminând cu un mare concert pe scena Ateneului Român. Din 1986 incepe aventura europeana a coralei Ateneu, cu participari si premii importante in Italia, la Gorizia, Praga, Grecia, Franta, Germania, Elvetia, Cehia, Austria, Polonia, prestatiile ambasadorului cultural bacauan si al României fiind apreciat, acordându-i-se numeroase premii, diplome.

“Impresionant, impresionant. Sunt convins ca profesorul, conducatorul si dirijorul, dar si coristii au facut si fac eforturi deosebite pentru a rezista in timp, asa cum s-a intâmplat in intreaga activitate a prietenului meu Banica. Ne bucura acest lucru, se simte, in ultimii ani o revigorare a muzicii corale, mai ales in jurul bisericilor, ceea ce nu e rau de loc. E greu, nu stiu ce se va intâmpla in timp cu aceste prestigioase formatii, perioada pe care o parcurgem este foarte grea acum când nu se acorda de loc atentie culturii, de orice fel ar fi ea. Ii felicit pe toti si doresc sa-i ascult si 100 de ani.”

 -Voicu Enachescu- dirijorul Corului de Camera PRELUDIU, presedinte al Asociatiei Corale din România

 

“Dupa terminarea liceului, am fost cooptat in corul Intreprinderii de Avioane, dirijat de profesorul Gheorghe Gozar, un profesionist de elita. In 1983, la un concert, m-a ascultat maestrul Ion Banica, el avea nevoie de tenori si baritoni. Eu am avem studii muzicale, dupa 30 de ani de muzica am invatat, insa pe mine ma ajuta si glasul, acum sunt tenor unu. Muzica pentru mine a insemnat foarte mult, cânt cu placere, mi-a placut, ii multumesc profesorului Banica ca a avut incredere in mine si ma bucur foarte mult ca bacauanii sunt alaturi de noi permanent.”

-Vasile Rotaru, tenor unu, membru al corului Ateneu din anul 1983

 

“Cânt in Corul Ateneu de aproape 40 de ani. A fost o bucurie imensa, ma simt bine acolo, un loc foarte special. Poate aceasta pasiune pentru muzica corala vine si de la tatal meu, Gheorghe Brânza, care a fost un bun tenor, a cântat 80 de ani in biserica. Am dirijat si dirijez formatii de scolari, de elevi, bune, foarte bune. Am dorit sa duc copiii in salile de spectacole, sa invete si sa asculte muzica. In muzica am gasit tot, bucurii, impliniri, dragoste, pe care le doresc acum colegilor mei, la implinirea a 90 de ani ai Coralei ATENEU.”

 -Eleonora Hanariu, profesor, dirijor, membru al Corului Ateneu

 

 “A fost o seara minunata. A fost o seara exceptionala. Ma bucur ca pot fi alaturi de acest cor si de minunatii sai membri la ceas aniversar. Il felicit pe maestrul Banica pentru marea lui putere de a tine in viata acest cor, pentru daruire si tenacitate, pentru profesionalism.”

-Gheorghe Gozar, profesor, dirijor

 

Missa Incoronarii a sublimat Spectacolul Omagial

Partea a II-a a Concertului omagial a fost superba, corul si orchestra si-au unit vocile si sunetele, sub bagheta maestrului Ovidiu Balan, in abordarea celei mai dificile si iubite creatii a lui W.A. Mozart: Missa Incoronarii in Do major, KV 317. Primi solisti au fost soprana Bianca Manoleanu, Sorana Negrea Stoica – mezzosoprana, Liviu Iftene – tenor si Iustinian Zetea – tenor, invitati de la Opera Româna din Bucuresti.

La sfârsitul spectacolului au fost inmânate cupe omagiale, pentru merite deosebite in sprijinirea si afirmarea muzicii corale bacauane. Au fost chemati la rampa Voicu Enachescu, presedintele Asociatie Corale din România, Liviu Danceanu – muzician, dirijorul Corului Arhaeus, Ovidiu Balan – dirijor, director onorific al Filarmonicii “Mihail Jora”, Pavel Ionescu, director al Filarmonicii “Mihail Jora”, Gheorghe Gozar – dirijor, fost dirijor al Corului ATENEU, Ion Banica – dirijor al Corului Ateneu.

Corul ATENEU a primit Diploma de Merit, iar dirijorul Ion Banica a primit Diploma de Excelenta din partea Asociatiei Corale din România.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri