29 aprilie 2024
Actualitate50 de ani, într-o singură clipă. Întâlnirea promoției 1973 a Facultăţii de...

50 de ani, într-o singură clipă. Întâlnirea promoției 1973 a Facultăţii de Matematică

Au produs echivalenţa chiar oamenii cifrelor, absolvenţi în 1973 ai Facultăţii de Matematică a Institutului Pedagogic din Bacău, care au rememorat într-o jumătate de zi mai mult de o jumătate de secol. Şi-au amintit de întâlnirea cu academicianul Gheorghe Vrănceanu, admiratorul spaţiilor neolonome, cel născut în satul Valea Hogii din comuna băcăuană Lipova.

Într-o seară rece de toamnă, l-a adus în Amfiteatrul BI30 Gabriel Puiu, dascălul lor, care colabora cu viitorul coordonator al tezei sale de doctorat. Studenţi, profesori din Institut, dar şi din oraş au avut parte de o memorabilă întrevedere cu matematicianul cunoscut până în Japonia şi mai puţin la noi. Bucuros să le vorbesc despre rostul locurilor sale natale, am amintit că Lipova e singura aşezare băcăuană sfinţită de pasul eminescian, la 29 aprilie 1876. Revizorul-poet a scris în procesul-verbal parcurs de Gh. Vrănceanu că „gramatica trebuie învăţată nu pe de rost, ci prin dese exerciţii orale şi în scris”. Le-am sugerat celor 21 de profesori să înlocuiască gramatica cu matematica…

Dna prorector Cristina Cîrtiţă-Buzoianu i-a invitat în Aulă şi apoi în Sala senatului, prilej de a-şi aminti de rectorii Gheorghe Hasan, Mihai Merfea şi Tiberiu Căliman, dar şi de dascălii lor trecuţi în lumea umbrelor: Mihai Brescan, Ioan C. Cioban, Teodor Jacotă, Vasile Manoilă, Iulian Negură, Petrică Prejban, Gabriel Puiu, Adrian Roman, Ioan Vascan. Pomenindu-i,  preotul Mihai Damian de la Ceahlău s-a rugat pentru cei de faţă să aibă mai departe zilele şi puterea de a-i păstra în sipetul dulce al memoriei. Înainte de aceasta, cei prezenţi au depus o coroană la bustul lui Vasile Alecsandri din faţa Aulei. Victor Blănuţă şi Lucian Şaradici au avut cuvinte de laudă la adresa seriei 1973, socotind-o una dintre cele mai reuşite din întreaga lor carieră didactică.



„Cincizeci de ani, care atunci păreau o eternitate, acum sunt puțin  mai mult de o clipă – au scris în Cartea de onoare foştii studenţi. Am găsit aceeași clădire impunătoare, dar cu altele mai noi și moderne în jur. Pătrunzând în interioare, am ajuns într-un alt univers. Spațiile generoase, futurist mobilate și dotate, ne-au făcut să fim convinși că atât cadrele didactice, cât și studenții și doctoranzii își vor realiza visurile. Vă urăm să vă bucurați de cât mai multe sărbători de cincizeci de ani de la absolvire cu studenții dumneavoastră.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri