44 de ani de carieră. 44 de ani în care a fost creator de educație

    Prof. Margareta Vătămănescu a ieșit la pensie. După 44 de ani în care, ca învățător, a îndrumat generații întregi de elevi. Și-a început activitatea la Școala din Tamași, a continuat apoi la Școala Gimnazială „Georgeta Cancivov”, dar cei mai mulți ani din cariera sa au curs frumos la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău. Un om dedicat, implicat, care a iubit copiii, mereu energică, mereu animată de gânduri și fapte bune de înfăptuit, un dascăl de înaltă ținută profesională. 

    “Pentru mine, ca educator, a fost foarte important să promovez o relație caldă, de prietenie cu elevii mei, într-un mediu stimulativ, un stil de lucru între autoritar și permisiv, să le păstrez strălucirea în priviri, chiar și în situații de blocaj, să țin cont de bagajul lor emoțional, cu alte cuvinte, să vină cu drag la școală. În esență, disponibilitățile copiilor mi-au insuflat un entuziasm nebănuit, în pofida experienței didactice acumulate, m-au provocat să fac, cu mult drag, ceea ce mi-a dictat conștiința, fără să-mi doresc să fiu un model. Am practicat o meserie care mi-a plăcut foarte mult. Răsplata ostenelilor mele n-am căutat-o în onoruri, ci în mulțumirea de a mă fi transplantat pe mine, în gingașele suflete încredințate îndrumării mele. Meseria de educator este mare și frumoasă profesiune, care nu seamănă cu nici o alta, o meserie care nu se părăsește seara, odată cu hainele de lucru; o meserie aspră și plăcută, mândră, exigentă și liberă, o meserie în care mediocritatea nu este permisă, unde pregătirea excepțională este abia satisfăcătoare, o meserie care epuizează și înviorează, care te dispersează și exaltă, o meserie în care «a ști» nu înseamnă nimic fără emoție, în care dragostea este sterilă fără forța spirituală, o meserie când apăsătoare, când implacabilă, ingrată și plină de foame.”



    Margareta Vătămănescu

     

    O carieră în educație este diferită de cele din alte domenii. Mai mult decât orice altă profesie, aceasta cere multă inimă, pasiune și empatie. Conjugarea fericită a unor aptitudini și emoții pozitive, iubirea copiilor, dorința de a crea și dezvolta contexte stimulative pentru învățare, poate fi rețeta unui dascăl de succes!

    „Doamna Margareta Vătămănescu este unul dintre oamenii care au prețuit în cei 44 de ani de carieră onestitatea, respectul pentru profesie, pentru copii și famiiile acestora. Un model de blândețe și fermitate în același timp, de creator de educație și de situații didactice stimulative. «E doamna a cărei vorbă e vorbă, al cărei zâmbet și privire te încurajează să devii mai bun, mai determinat», spun elevii. Doamna învățătoare Margareta Vătămănescu a scris pagini impresionante pentru filele de învățământ primar de la «Ferdinand». Este un dascăl apreciat de generațiile de elevi și părinți, renumită și extrem de solicitată la înscrierea copiilor în ciclul primar. Mulțumesc din suflet pentru anii de colaborare, pentru ținuta sa profesională și personală care este un model pentru noi, pentru armonia în care și-a crescut copiii de la clase. Numeroși absolvenți pregătiți de doamna învățătoare sunt, la «Ferdinand», elevi performanți, de gimnaziu și liceu. Îi doresc doamnei Margareta Vătămănescu multă sănătate, odihna de pensionară, transformată cu bucurie în misiunea de bunică, să îi fie răsplătită cu cele mai frumoase evenimente, așa cum și dumneaei a știut să le dăruiască elevilor săi”, a declarat directorul adjunct de la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, prof. Nicoleta Zărnescu.

     

     

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"