3 mai 2024
ActualitateVIDEO: Ziua Romilor: sarbatoare, reculegere si speranta

VIDEO: Ziua Romilor: sarbatoare, reculegere si speranta

Partida Romilor “Pro Europa” a avut, marti, zi plina. Actiunile au inceput la ora 10, in sala de festivitati a asociatiei, care a fost luata cu asalt de minoritari si de invitatii lor, veniti sa sarbatoreasca impreuna Ziua Internationala a Romilor.

Participantii au aflat lucruri interesante despre istoria acestui popor, despre deportarile si suferintele din Transnistria, dar si despre traditiile si talentele romilor care pot, astazi, sa priveasca cu speranta spre viitor.

“As vrea sa le urez la multi ani romilor din tara si din strainatate, sa fie sanatosi, sa aiba grija de familiile lor si sa se comporte civilizat. Sa dam dovada ca suntem cetateni ai României si ai Europei si sa ne mândrim cu valorile pe care le avem”, a declarat Doru Tanase, presedinte Partida Romilor “Pro Europa”. Simpozionul a continuat cu prezentarea documentarului “Holocaust”, apoi cu vizionarea unei expozitii de pictura, fotografie, obiecte casnice si instrumente muzicale: vioara, acordeonul, trompeta, fluierul. Oaspetii au putut admira si doua frumoase costume tiganesti. Anghel Nastase, inspector scolar, a povestit câte ceva despre evolutia portului traditional de-a lungul timpului.



“Costumul traditional caldararesc al romilor gabori si al romilor spoitori e sensibil la fel. Deosebirile, foarte mici, sunt date de zona. In Ardeal, femeile au alta pieptanatura, altfel poarta marama. Costumul lautaresc a fost prima data in caftan, cum era Barbu Lautaru. Ulterior, romii s-au imbracat in costum negru, apoi in sacou deschis sau rosu”, a aratat Anghel Nastase. Am aflat ca si tipul de palarie a evoluat, de exemplu, in anii ’40, lautarii purtând borselina, precum lorzii englezi, apoi o palarie cu boruri mari. Partea cea mai frumoasa a sarbatorii a fost, fireste, cea muzicala, domeniu in care romii exceleaza.

Copiii si-au incântat auditoriu cu melodiile lor, iar ansamblul din Valea Seaca, format tot din copii, cu un minispectacol de dansuri tiganesti. Micile talente – Andrei Munteanu, Ramina Tanase, Mirabela Tanase, Leonard Marinescu -, precum si dansatorii din Valea Seaca au fost premiati de organizatori. Un moment impresionant a fost “Ceremonia Râului”, in care romii bacauani au aruncat jerbe de flori in Bistrita si au lansat pe apa lumânari in memoria celor care au pierit la Bug si s-au rugat pentru pace si unitate. Ziua Internationala a Romilor s-a incheiat cu o masa festiva.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri