27 aprilie 2024
Top StoryZeci de bacauani muscati de capuse

Zeci de bacauani muscati de capuse

In week-end-ul prelungit de Rusalii, vremea a tinut cu cei care au avut liber de la serviciu si au ales sa se relaxeze la iarba verde. Dar unii dintre ei au ajuns de la distractie la Urgente, pentru ca au fost muscati de capuse. De vineri si pâna marti dimineata, la camera de garda a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, s-au prezentat 23 de pacienti adulti care au fost muscati de capuse si le-au cerut ajutorul cadrelor medicale de aici, iar la Pediatrie au fost adusi 4 copii.

Oamenii vin la spital speriati ca s-ar putea imbolnavi si ca sa fie siguri ca li se extrage capusa in totalitate. Simptomele unei muscaturi de capusa, nedepistata imediat, apar cam dupa o saptamâna. Este vorba despre o eruptie la locul muscaturii, febra, amorteala, mâncarime, greata si voma, dar aceste insecte pot transmite si bacteria ce provoaca boala Lyme, putând afecta articulatiile, inima sau sistemul nervos.

De la inceputul primaverii si pâna acum, circa 150 de bacauani au ajuns la UPU, dupa ce au fost muscati de capuse, iar in câteva cazuri s-a pus suspiciunea de Lyme. „In perioada ianuarie – mai 2016, in judetul Bacau, au fost inregistrate trei suspiciuni de boala Lyme, dintre care doua au fost infirmate, iar un caz se afla inca in lucru”, a declarat dr. Cristina Matanie, din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bacau. Anul trecut au fost 30 de suspiciuni de boala Lyme, din care 4 au fost confirmate.



Riscul imbolnavirii cu Lyme exista doar atunci când capusa contaminata cu bacteria care provoaca aceasta boala este scoasa târziu sau ramâne in piele si nu se administreaza tratament cu antibiotic cu spectru larg, prescris de medic.

Pentru prevenirea imbolnavirilor, specialistii recomanda atentie sporita la campare, iar in timpul plimbarilor prin padure sau pasuni, trebuie sa se poarte pantaloni lungi, deschisi la culoare, pentru a se observa cu usurinta insectele. Cei care au câini trebuie sa-i deparaziteze, daca constata ca au capuse.

Urmeaza doua tratamente avio

Gabriel Gritcu, directorul Directiei de Servicii Publice explica ca se vor face doua runde tratament avio pentru tântari si capuse, unul posibil chiar in aceasta saptamâna. „Tratamentul va reduce posibilitatea de inmultire a insectelor.

Substantele folosite nu sunt daunatoare pentru oameni si animale si vor fi pulverizate din avion, dimineata intre 5 si 10. Singurii factori de care depinde aplicarea este ca vremea sa fie buna, sa nu fie ploaie si sa ne armonizam cu programul de zbor al aeronavelor”, a declarat directorul directiei. In acest an, societatea care va executa tratamentul avio este Flaicor Serv Srl Bacau, care a câstigat contractul contra sumei de 427.200 lei fara TVA, pentru circa 8.000 de hectare, pe care le va stropi in doua runde, una cât de curând, cealalta spre toamna. Anul trecut, tratamentele au fost executate in iunie si august.

Geta Panaite
Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri