26 aprilie 2024
EconomieTranzitia de la certificatul de producator la atestat, spre final

Tranzitia de la certificatul de producator la atestat, spre final

Inceput la 1 aprilie, odata cu aparitia Legii 145/2014, procesul de autorizare a producatorilor agricoli care vor sa-si vânda productia in piete a intrat in linie dreapta. Astfel, pâna la aceasta data, aproape toti fermierii din judet au facut demersurile pentru a intra in legalitate, solicitând primariilor eliberarea atestatelor de producatori, documente care inlocuiesc vechile certificate de producator.

Potrivit evidentelor, au fost autorizati circa 850 de producatori agricoli din tot judetul, dintre care circa 730 de Camera Agricola Bacau si diferenta de catre Directia pentru Agricultura Bacau. Din totalul celor care au solicitat atesatarea de producatori, doar patru fermieri au primit aviz negativ din partea specialistilor din agricultura. „Mai avem doar câteva de rezovat, respectiv in Asau, Sascut, Corbasca, Hemeiusi si Odobesti. La chemarea primariilor, am avut si 3-4 echipe, pentru ca numarul fermierilor era foarte mare – 50-60 – numai intr-o singura comuna, cum ar fi Pâncesti, Letea Veche, Parava, de regula in bazinele legumicole.

Or, aici, oamenii produceau rasaduri si riscam sa blocam valorificarea in piete a acestora. De aceea, tin sa apreciez eforturile colegilor mei care au stat, in unele zile, pâna seara târziu pentru a incheia avizele consultative necesare eliberarii atestatelor de producatori”, a declarat Vasile Aichimoaie (foto), directorul Camerei Agricole Bacau. Reamintim ca atestatul de producator, obligatoriu de luna aceasta, este documentul care confirma calitatea de producator agricol, persoanei fizice care desfasoara o activitate economica în sectorul agricol. Atestatul se elibereaza pe baza avizului consultativ dat de structurile asociative profesionale/patronale/sindicale care se înregistreaza în acest scop la primariile autoritatilor administratiei publice locale.



Urmeaza etapa a doua, de completare atestatelor, când legumicultorii vor scoate rasadurile in câmp, moment in care specialistii din agricultura, impreuna cu functionarii primariilor responsabili cu Registrul Agricol, se vor deplasa din nou in comune pentru a stabili cu exactitate infiintarea culturilor si a face estimarile viitoarelor productii de legume.

„Legal, nu as fi putut sa le dau avize favorabile fermierilor doar in baza unei promisiuni ca vor cultiva rosii sau castraveti. Pentru ca el ar fi putut foarte bine sa cumpere rosii de la matca si sa spuna ca le-a produs el. Or, acum, când revenim in comune, vedem la fata locului daca, intr-adevar, acestia cultiva ce au pretins”, a completat directorul Aichimoaie. Taranii care vând produse agricole fara a detine un atestat de producator risca amenzi uriase ce pot ajunge la 15.000 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri