Titularizare la nivel de scoala

Autor: | 01/10/2012 Sectiunea Educatie 4

Ordin de ministru pentru organizarea concursurilor de ocupare a catedrelor vacante

Dupa indelungi tergiversari si amânari, ordinul ministrului Educatiei privind metodologia de organizare si desfasurare a concursurilor de ocupare a catedrelor care se vacanteaza in unitatile de invatamânt prescolar a aparut in sfârsit. Astfel, titularizarea pe post se va organiza de acum la nivel de scoala si nu de catre Inspectoratul Scolar Judetean, care doar va monitoriza aceasta testare a viitorilor dascali.

Cei care vor sa intre in sistemul de invatamânt se vor adresa de acum direct scolilor unde vor sa predea si nu Inspectoratului Scolar Judetean. “A aparut Ordinul 5624 al ministrului Educatiei care prevede clar care este metodologia de organizare si desfasurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice sau catedrelor care se vacanteaza pe parcursul anului scolar in curs in unitatile de invatamânt preuniversitar de stat. Coordonarea acestora este asigurata direct de Ministerul Educatiei”, a explicat prof. Claudia Merticaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau.

Decizia apartine consiliului de administratie al scolii

In acest context, conform Legii Educatiei Nationale 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, ISJ Bacau asigura doar consiliere si asistenta unitatilor de invatamânt in gestionarea resurselor umane, a posturilor didactice, legalitatea organizarii si desfasurarii concursurilor de ocupare a posturilor didactice, gestionarea, reactualizarea si publicarea bazei de date privind cadrele didactice calificate ramase nerepartizate dar si a posturilor care se vacanteaza si monitorizarea concursurilor. “Pe posturile didactice sau catedrele complete ori incomplete care se vacanteaza in unitatile de invatamânt pe parcursul anului scolar 2012-2013 se repartizeaza personalul didactic calificat care indeplineste conditiile de ocupare a acestor posturi, prin decizie a directorilor, in baza hotarârii consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamânt, daca vacantarea s-a facut in termen de 60 de zile de la inceperea cursurilor. In cazul vacantarilor ulterioare, consiliile de administratie din scoli sunt abilitate sa organizeze si sa desfasoare individual, in consortii scolare sau in asocieri temporare la nivel local, concursuri cu probe scrise si practice sau orale”, a precizat si prof. Camelia Stamate, inspector scolar general adjunct.

Examen oral si scris

In cadrul concursurilor, candidatii vor da proba practica/orala sau vor efectua o inspectie speciala la clasa si proba scrisa din
didactica specialitatii in profilul postului pe care doreste sa se angajeze. Testarea personalului fara studii corespunzatoare postului consta in interviu si lucrare scrisa.

In anul scolar 2012-2013 locurile libere din sistem au fost ocupate cu pensionari (214), suplinitori calificati (661) si titulari noi (164). In acest moment, in intreg sistemul de invatamânt sunt 9.955 de cadre didactice. Au mai ramas neocupate 284 de catedre intregi, din care 106 in scolile din mediul urban si 179, in cele din mediul rural. Aceste ore au fost suplinite de profesorii titulari din sistem, pâna la organizarea unor noi concursuri la nivel de unitate de invatamânt.

Pentru ca a aparut si metodologia de organizare a concursurilor de ocupare pe post/catedra la nivel de scoala, ISJ Bacau a fost anuntat ca s-au deschis procedurile de desfasurare a acestor testari in unele unitati de invatamânt comune precum Horgesti, Podu Turcului, Ghimes Faget, Berzunti, Palanca, Gaiceana, Nicolae Balcescu, Plopana, Odobesti, Rachitoasa, Oncesti, Parincea, Ungureni, Strugari, Agas, Filipeni, Pirjol, Gârleni, dar si din orasele Buhusi si Darmanesti.


4 Comentarii la “Titularizare la nivel de scoala”

 1. emil
  01/10/2012 at 4:52 PM #

  oare care-i pretul titularizarii?si cui trebuie dat?

 2. Andrei
  01/10/2012 at 8:32 PM #

  Pretul titularizarii este …1 an intens de pregatiri, invatat, conspectat materiale. Cine invata reuseste!
  Succes celor care dau concursul pentru suplinire in timpul anului scolar si celor care vor da titularizarea in vara viitoare.

 3. carmen
  01/10/2012 at 9:57 PM #

  Eo mare prostie cu aceasta chestie la nivel de scoala fiecare isi aduce neamurile si pe cei apropiati nu se mai pune pret pe calitatea invatamantului.Va spun din experienta mama luat la examen 6 si optzeci iar persoana care a candidat pe post cu ea a luat 5 si treizeci .S-a depus contestatie si in urma contestatiei celalta persoana ia nota sapte ca era acolita a primarului e corect?

 4. Ion Vasile
  02/10/2012 at 8:30 PM #

  Cei ce nu aveti nicio tangenta cu angajarea in inv. a trebui sa nu va mai chinuiti de fiecare dat asa va logati ti !
  Tiocmai ,vad ca nu se primesc diacritice pe acest forum? De ce ,oare,d lor administratori?STA’I LINISTITI! NEAMURILE
  * totul pleaca de la articol, de obicei!

Comenteaza


Va rugam sa consultati Standardele comunitatii!Prima pagina

pagina1
Pentru a avea acces la editia PDF a ziarului Desteptarea, inclusiv la paginile de anunturi de mica publicitate, dati click aici.
Abonamentul costa 5 euro/luna