26 aprilie 2024
ActualitateTeatrul de Vara, gata sa ia foc

Teatrul de Vara, gata sa ia foc

Cladirea nu are rezervor de apa pentru stingerea incendiilor –

La un an de la inaugurare, Teatrul de Vara nu poate gazdui evenimente pentru ca nu dispune de rezervor de apa pentru stingerea incendiilor. Proiectantii si constructorii se invinovatesc unii pe altii pentru ca au pornit la drum cu un proiect incomplet, fapt ce a facut ca imobilul sa zaca nefolosit luni de zile. Cele doua-trei spectacole organizate pâna acum de Primarie in incinta teatrului s-au desfasurat sub supravegherea stricta a pompierilor care au deplasat cisterne cu apa in vecinatatea cladirii. Montarea rezervorului si dotarea teatrului cu instalatie scenotehnica va costa municipalitatea alte 60 de miliarde lei vechi.

Teatrul de Vara zace nefolosit de un an de zile pentru ca nu dispune de rezervor de apa necesar stingerii incendiilor. Inaugurat cu mare fast in toamna lui 2009, imobilul are un acoperis construit aproape in totalitate din lemn, fapt ce-l expune la posibile incendii. Proiectul de modernizare a teatrului, cu care s-a plecat la drum in 2007, nu prevedea montarea unui astfel de rezervor. Gafa de proiectare a facut ca imobilul sa nu poata fi folosit, cele câteva spectacole organizate de Primarie desfasurându-se sub stricta supraveghere a pompierilor care au deplasat autospeciale cu apa in vecinatatea cladirii.



Nu au autorizatie de la pompieri

Studiul de fezabilitate privind modernizarea Teatrului de Vara a fost aprobat prin HCL 432 din 16 noiembrie 2007. Documentul a fost elaborat de Urban Proiect SRL. Potrivit reprezentantilor societatii, la etapa studiului de fezabilitate nu se cer avize de la pompieri. SF-ul realizat de Urban Proiect nu continea rezervorul de apa destinat stingerii incendiilor. Valentin Bâlu, patronul societatii, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca la faza de SF nu s-a cerut un scenariu privind asigurarea imobilului impotriva incendiilor. „La SF nu se cer avize de la pompieri. Abia la faza proiectului tehnic proiectantii sunt obligati sa ceara aceste avize. Proiectarea si executia au fost scoase la licitatie la pachet de Primarie. Noua nu ni s-a cerut un scenariu privind siguranta. Stiu ca de la pompieri li s-a impus un rezervor pentru stingerea incendiilor. Acel rezervor nu s-a prins in proiect. RAGC-ul nu are presiune in conducte in zona Teatrului de Vara, nici pe strada V.Alecsandri, nici pe Aleea Parcului. E o presiune pentru uz casnic, pentru locatari, nu pentru stins incendii”, a afirmat Bâlu. El a mai spus ca a avut o „polemica mare” cu constructorul – Fabroma SRL din Pascani – pe marginea proiectului. „Nu pot sa primeasca autorizatie de functionare de la pompieri, de asta teatrul nu e functional. Am avut o polemica mare cu cei de la Fabroma. Nu aveam noi obligatia sa construim rezervorul”, a opinat Valentin Bâlu.

„Nu mai pot sta in telefon”

De cealalta parte, conducerea societatii Fabroma – constructorul Teatrului de Vara – afirma ca vinovatii se afla in Bacau, nu la Pascani. Contactat telefonic, Vasile Mocanu, patronul firmei, a declarat ca societatea care s-a ocupat de realizarea Studiului de Fezabilitate e vinovata pentru ca nu a proiectat rezervorul destinat stingerii incendiilor. „Habar nu am de ce nu exista acel rezervor. Trebuie intrebati cei care au facut Studiul de Fezabilitate. Nu ma intrebati pe mine. Haideti ca nu mai pot sta in telefon, sunt la Pascani. Intrebati-i pe aia care s-au ocupat de SF. Atât va pot spune”, a afirmat Mocanu.

„Nu faceti voi lista de spectacole”

Reprezentantii Primariei sustin ca evenimentele organizate la Teatrul de Vara s-au facut sub supravegherea pompierilor. Ei au mai declarat ca pâna acum nu s-au organizat concerte, dar ca anul nu s-a incheiat inca. „Anul inca nu s-a terminat. Nu s-au facut spectacole pâna acum, pentru ca se vor realiza de acum incolo. Nu faceti voi lista cu spectacole. Orice eveniment care are loc in municipiul Bacau se desfasoara cu avizul pompierilor si sub supravegherea lor”, a afirmat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei.
Dragos Luchian, viceprimarul municipiului Bacau, a declarat ca nu a participat la realizarea proiectului initial si ca acesta ar fi fost modificat pentru a se realiza rezervorul de apa destinat stingerii incendiilor. „Chiar in aceasta saptamâna s-a licitat pe SEAP realizarea rezervorului. Nu stiu cu ce suma s-a câstigat si cine, dar in perioada urmatoare va voi aduce la cunostinta aceste informatii”, a spus Luchian.

Teatrul care ne costa dublu

Potrivit SF-ului aprobat in noiembrie 2007, modernizarea Teatrului ar fi trebuit sa-i coste pe bacauani aproximativ 9,5 milioane de lei (95 de miliarde lei vechi). Pentru ca teatrul sa devina insa functional, municipalitatea mai trebuie sa investeasca alte 6 milioane lei (60 de miliarde lei vechi) pentru montarea instalatiei audio-video, respectiv a rezervorului de apa omis in proiectul initial. Practic nota de plata a reabilitarii teatrului va ajunge la peste 15 milioane lei cu 60 la suta mai mult decât suma aprobata prin SF.

Secret de serviciu

Pompierii bacauani sustin ca informatiile privitoare la lipsa rezervorului de apa de la Teatrul de Vara fac parte din categoria datelor confidentiale. Locotenentul Andrei Grecu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a declarat ca lucratorii institutiei sunt obligati sa pastreze secretul de serviciu. „Cu parere de rau, dar nu va putem da nicio informatie. Trebuie sa pastram confidentialitatea datelor. Sunt date care nu trebuie facute publice. Sunt ordine ale ministrului si ale Inspectoratului general in acest sens”, a declarat Grecu. Acesta nu a stiut sa exemplifice care sunt ordinele exprese prin care autoritatile centrale interzic ISU Bacau diseminarea unor informatii privitoare la investitii derulate din fonduri publice.

N-au rezervor, dar au firma

In luna februarie – deci acum 9 luni – edilii au infiintat o societate al carei scop e gestiunea Teatrului de Vara. Art Bacau SRL este administrata de Mihai Sustac, fost consilier local din partea PNL si om de casa al primarului Stavarache. La sfârsitul lunii aprilie Sustac a prezentat in Consiliul Local bugetul de venituri si cheltuieli pe 2010 al Art Bacau. Potrivit estimarilor facute de acesta, SRL-ul detinut de municipalitate ar fi trebuit sa realizeze venituri de cel putin 6,4 miliarde lei vechi in acest an. Desi pâna la sfârsitul anului mai sunt doar doua luni, spectacolele organizate la Teatrul de Vara ramân o promisiune neonorata.

Fabroma i-a facut bloc viceprimarului

Societatea care a construit Teatrul de Vara a lucrat si la imobilul aflat in proprietatea viceprimarului Dragos Luchian, insa reprezentantii Fabroma Pascani nu au dorit sa ofere detalii cu privire la lucrarea particulara efectuata pe strada Soimului nr. 2 din centrul Bacaului. Vasile Mocanu a recunoscut insa, intr-o declaratie data presei locale in urma cu mai mult timp, ca la Teatrul de Vara „mai avem de montat un bazin, dar acolo costurile sunt separate”. Viceprimarul a declarat presei locale a realizat blocul din fonduri proprii si ca totul s-a facut pe cai legale.
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri