Strigatul din „Desteptarea” a avut ecou: Ajutor pentru Ioana

3

Demersul facut de colectivul redactional al ziarului nostru pentru sensibilizarea cititorilor in cazul unei fetite de cinci ani si jumatate, care are nevoie de un aparat pentru a sta in pozitie verticala si a merge, a avut ecou.

Imediat dupa ce in editia de joi, 30 iulie, a cotidianului „Desteptarea”, a aparut articolul cu titlul „Ioana are nevoie de ajutor ca sa mearga”, la redactie ne-a contactat un binefacator care s-a oferit sa sprijine familia fetitei cu o suma de bani. Persoana generoasa a dorit sa ramâna in anonimat, ceea ce este cu atât mai mult de apreciat. Dar ei i se pot alatura si altele, cu suflet nobil si dare de mâna, pentru a se aduna suma necesara.

In plus, fetita are nevoie si de kinetoterapie, o perioada nedeterminata, precum si de alte tipuri de tratament iar familia cu greu isi poate permite sa i le asigure. Amintim ca fetita, pe nume Ioana Estera C., la 3 zile dupa nastere, a inceput sa faca foarte des crize epileptice (a ajuns la 50 pe zi). Timp de aproape doi ani parintii au tot umblat prin spitale pentru a i se stabili diagnosticul cert si tratamentul adecvat.

Abia dupa un an si jumatate, medicii au descoperit ca are leziuni pe o treime din creier, aceasta fiind cauza crizelor epileptice. In noiembrie 2011, fetita a fost operata pe creier la un spital din Franta. Operatia a reusit, crizele epileptice au disparut definitiv, dar acestea, anterior, au dus la paralizia partii drepte a corpului fetitei.

Nu vede cu ochiul drept, abia articuleaza câteva silabe iar mâna si piciorul de pe aceeasi parte ii sunt aproape inerte. In martie 2015 a fost supusa si la o interventie chirurgicala, dupa care a trebuit sa inceapa sa faca zilnic sedinte de kinetoterapie. Deocamdata, insa, ea nu se poate deplasa decât in genunchi.

Pentru a-i corecta piciorul drept, parintii i-au cumparat o orteza, care i-a costat 875 lei, si suporta cheltuielile si cu kinetoterapia, pretul unei sedinte/zi fiind de 30 lei. Dar medicii specialisti le-au recomandat si purtarea de catre fetita a unui verticalizator, un dispozitiv complex care o va ajuta sa stea in picioare si o va obisnui cu aceasta pozitie verticala si sa mearga. Dar acest dispozitiv este foarte scump – 9.000 lei (90 milioane lei vechi) – pentru posibilitatile financiare ale familiei iar costul lui nu este acoperit nici macar in parte din bugetul asigurarilor de sanatate.
Cei care vor sa o ajute in continuare pe Ioana pot depune bani in contul SWIFT: RNCB RO BU, cod IBAN: RO37RNCB0532030657960003, in euro, deschis la BCR.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ