26 aprilie 2024
ActualitateStatistici ingrijoratoare. Boala copilariei „moderne”: obezitatea

Statistici ingrijoratoare. Boala copilariei „moderne”: obezitatea

Obezitatea face ravagii in rândul copiilor. Peste 1.000 de micuti din intreg judetul Bacau sufera acum de aceasta afectiune. La nivel national Ministerul Sanatatii a solicitat un studiu pentru depistarea cazurilor de obezitate la copiii cu vârsta de 8 ani, iar rezultatele sunt ingrijoratoare. Un sfert dintre minorii investigati de specialisti au o greutate mult prea mare pentru inaltimea si vârsta lor.

Sedentarismul, mâncarea super procesata, dulciurile in exces si bauturile carbogazoase sunt doar câteva dintre lucrurile vinovate de aceste statistici care ii vizeaza pe minori.

Prevalenta supraponderalitatii este usor mai crescuta la fete decât la baieti si semnificativ mai mare în mediul urban fata de cel rural. Potrivit specialistilor de la Ministerul Sanatatii, numarul cazurilor de obezitate este mai mare în mediul urban fata de cel rural si semi-urban si aproape de doua ori mai mare la baietii de 8 ani din România fata de fetele cu aceeasi vârsta.



„Consecintele supraponderalitatii în timpul copilariei constau în boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice si tulburari mintale, rezultate slabe la scoala si de o scadere a stimei fata de sine. Prevalenta obezitatii s-a triplat în 2010 fata de anul 1980 (OMS). Din aceasta cauza, România si-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS”, precizeaza ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat de presa.

La nivel national, masuratorile au fost realizate in 207 scoli, din mediul urban si rural, iar copiii investigati au fost clasificati in subponderali, normoponderali si supraponderali, inclusiv obezi. La nivelul judetului Bacau, in fiecare an, medicii de familie inregistreaza cazuri noi de obezitate la copii si nu sunt tocmai putine. Potrivit oficialilor de la Directia de Sanatate Publica Bacau, in perioada 2009 – 2013 au fost luati in evidenta 1.035 de copii obezi. (Geta Panaite, Roxana Neagu)

„In anul 2009 au fost inregistrate 178 de cazuri de obezitate la minori, in 2010 inca 233 de cazuri, in 2011 alti 224 de copii au primit acest diagnostic, in 2012 s-au luat in evidente 181 de cazuri si in 2013 inca 219. Cazurile au fost depistate la copiii din grupa de vârsta 0-14 ani, de catre medicii de familie din judetul Bacau”
Anda Dumitrescu, purt. cuv. Directia de Sanatate Publica Bacau

„Tulburarea echilibrului energetic este considerat cel mai important factor etiologic în obezitatea la copil, fiind determinat de excesul alimentar cantitativ si/sau calitativ, prin mese frecvente, cantitati mari de dulciuri, chipsuri, fastfood-uri tip sandvisuri, cartofi prajiti, hamburgeri, tot felul de semipreparate. Se adauga consumul caloric scazut prin sedentarism, vizionare la televizor excesiva, activitati prelungite la computer, lipsa miscarii, transportul copiilor cu masina catre scoala, desi distantele sunt scurte. Mai sunt si factori determinati, respectiv afectiunile genetice, dar acestea sunt mai rare. Ca si cauze secundare, putem vorbi de afectiuni neuro – endocrine, precum sindromul Cushing, hipotiroidismul, leziunile hipotalamice, care pot genera obezitate.”
dr. Mihaela Anton, medic primar endocrinolog

Rezultate la nivel national

Majoritatea copiilor din studiu, adica aproape doua treimi, sunt normoponderali. 5% dintre ei sunt subnutriti iar un procent de peste 1% au subnutritie severa. Aproximativ un sfert dintre subiectii studiati sunt supraponderali sau obezi. Prevalenta suprapoderalitatii, inclusiv obezitatea la copiii de 8 ani din România, este de 26,75%.

RECOMANDARI:
Si specialistii acorda o atentie deosebita monitorizarii starii de nutritie a populatiei pentru identificarea copiilor supraponderali si obezi. Medicii recomanda aplicarea precoce a masurilor de dieta si tratament pentru a preveni complicatiile ulterioare. Pentru acest lucru este necesara si cresterea activitatii fizice (un factor important in schema terapeutica a obezitatii la copil), efectuarea zilnica de exerciti (in special alergare si inot), limitarea orelor petrecute la televizor sau la computer (doar 2 ore/zi) si consilierea psihologica de specialitate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri