29 aprilie 2024
EconomieSistem de control fiscal, dupa modelul american

Sistem de control fiscal, dupa modelul american

A trecut un an de la infiintarea Directiei Regionale Antifrauda Suceava, structura careia ii sunt subordonati si inspectorii antifrauda bacauani. Aparuta ca inlocuitoare a fostei Garzi Financiare, institutia este subordonata Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si a venit ca raspuns la noua politica fiscala adoptata dupa reorganizarea ANAF.

Se dorea, astfel, instituirea unui sistem de control asemanator modelului american, unde toate serviciile de recuperare si control financiar sunt reunite sub o singura autoritate, cum este celebrul si eficientul I.R.S. O parte dintre inspectorii antifrauda au fost detasati la Parchetele de pe lânga Curtea de Apel din Bacau, Suceava si Iasi. Astfel, inspectorii antifrauda colaboreaza direct cu procurorul, acestia intocmind, printre altele, direct dosare penale evazionistilor. Pâna atunci, acestia doar propuneau anchetarea evazionistilor.

Cert este ca de la înfiintare si pâna în prezent, inspectorii antifrauda bacauani, impreuna cu colegii din cadrul Directiei Regionale Antifrauda Suceava, au efectuat 361 actiuni de control pe raza judetului Bacau, respectiv la agenti economici din localitatile Bacau, Onesti, Tg-Ocna, Sascut, Nicolae Balcescu, Moinesti, Letea Veche si Filipesti.



In urma acestor actiuni de control, s-au identificat prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totala de 12.587.397 lei (circa 2,77 milioane de euro), bani negri obtinuti, in general, prin sustragerea de la plata TVA si a impozitului pe profit sau sustragerea de la plata contributiilor sociale. Firmele depistate activau în domenii precum achizitii intracomunitare de produse nealimentare si comercializarea de produse accizabile (alcool si bauturi alcoolice). In aceste cazuri de o gravitate insemnata, dat fiind cuantumul prejudiciilor, s-a impus întocmirea a 11 sesizari ale organelor de urmarire penala.

„De asemenea, inspectorii antifrauda au identificat contraventii în domenii precum: transporturi, energie, constructii si materiale de constructii, schimb valutar, alimentatie publica, cereale si plante tehnice, morarit si panificatie, alcool si bauturi alcoolice, servicii în domeniul auto, achizitii intracomunitare pentru care au dispus sanctionarea cu 253 amenzi si confiscari de bunuri si numerar în valoare totala de 2.483.914 lei.”
Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al Directiei Nationale Antifrauda

In plus, s-a dispus suplimentar si interzicerea activitatii a sase contribuabili pentru exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul în aceeasi structura de vânzare si suspendarea unui numar de 31 agenti economici, în special pentru încalcarea obligatiei de utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale.

„Un important caz de frauda identificat de catre inspectorii bacauani este cel al unei societati cu sediul în localitatea Filipesti, care comercializa angro combustibili auto fara a detine atestat de înregistare în acest sens. Pentru aceasta fapta societatea a fost sanctionata cu amenda în valoare de 20.000 lei si confiscarea sumei de 723.986,70 lei, încasata din vânzarile realizate în perioada 11.01.2013 – 28.02.2014 a cantitatilor de 112.985,637 litri motorina si 8.970,137 litri benzina”, a mai precizat Alexandru Cristea.

Directia Generala Antifrauda Fiscala, la un an de când a fost infiintata, a reusit recrutarea a 1.318 inspectori antifrauda, care, prin activitatile specifice, au stabilit sume totale de 778 milioane euro, reprezentând prejudicii constatate, amenzi si confiscari dispuse. De asemenea, la unitatile de parchet au fost detasati in directa subordine a procurorilor 261 inspectori antifrauda, care in cadrul dosarelor penale au întocmit 821 rapoarte de constatare cu prejudicii insumand 916 milioane euro.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri