1 mai 2024
CulturăScrisoare deschisa din SUA pentru salvarea Casei Alecsandri

Scrisoare deschisa din SUA pentru salvarea Casei Alecsandri

Stimate domnule redactor-sef Brosteanu,
Deoarece in 2007 am participat la o Conferinta Internationala organizata de Universitatea „George Bacovia” in orasul dumneavoastrs si sunt o intelectuala foarte preocupata de raspândirea culturii românesti in strainatate, incerc sa vizitez tot ce apartine domeniului, oriunde ma duc. Profesorii de la Universitate au fost foarte amabili si m-au dus la toate obiectivele din oras. Orasul mi-a placut si am constatat ca aveti ceva vestigii, care ar putea fi folosite in avantajul Bacaului, mai ales ca, având universitate, sunt toate sansele sa se mai organizeze si alte congrese si conferinte internationale. Participantii la asemenea evenimente nu sunt interesati de blocuri noi sau magazine, din care au cu nemiluita acasa, ci de specificul cultural al tarii.
Mi s-a rupt sufletul vazând in ce paragina se afla Casa Memoriala „Vasile Alecsandri”! Alte tari, mai mici ca a noastra si cu mai putine obiective culturale, se lupta din rasputeri sa le supraevalueze si sa creeze unele noi, iar noi vrem sa le darâmam si pe cele pe care le avem, ca sa facem cârciumi, sali de biliard sau magazine de maruntisuri…. (Cum s-a-ntâmplat de exemplu in Oradea cu librariile, care erau lacasul de cultura al orasului, unde veneau intelectualii sa-si procure cartile atât de necesare unei atmosfere universitare.)
Nu stiu daca de-atunci s-a facut ceva in directia restabilirii valorice a cladirii. Dar daca nu, dumneavoastra, ca specialist in ceea ce se numeste Media – care are in toata lumea o influenta majora in modelarea politicii –, cred c-ati putea deveni personajul nr. 1 in protipendada Bacaului daca ati porni o actiune de amenajare a Muzeului, pentru care numele dumneavoastra va fi scris in Cartea de aur a edificiului. E nevoie doar de a argumenta la cine, unde si când trebuie (de exemplu, la Primarie) si de a bate toba prin ziare, radio, TV despre importanta si foloasele pe care le-ar aduce orasului.
Pe la noi, peste Ocean, muzeele se creeaza prin donatii si colectare de fonduri – care se pot deduce din taxe! – de la familiile mai bogate, firme, particulari. Multi chiar lasa prin testamente sume de bani sau obiecte de colectie. Pentru amenajare se poate folosi in parte si munca voluntara a studentilor, a caror mândrie trebuie trezita intr-un fel (de exemplu, sa li se ofere posibilitatea de a organiza cenacluri literare la locul respectiv, pentru care sa primeasca o nota la facultate). Pe vremea mea, eram dusi la munca voluntara sa adunam cartofi sau varza sau sa caram gunoaiele rezultate din demolari, sau alte de-astea! Nu ne-a propus nimeni o munca inaltatoare ca deschiderea unui muzeu!
Iar apoi intretinerea se va putea face dintr-o taxa mica de intrare, organizarea de cenacluri, conferinte, concerte, expozitii, vânzare de carti, albume, afise, bibelouri, asa cum se face si pe aici.
Sper ca nu v-am suparat cu sugestiile mele, dar va asigur ca vin din pur Patriotism!
Cu stima, Ph.D. Carmen Sabau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri