19 martie 2024
Cultură„Salonul de Primăvară al Artei Naive”

„Salonul de Primăvară al Artei Naive”

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău, în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Bacău organizează joi, 31 martie 2016, ora 16.00, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”:

„Salonul de Primăvară al Artei Naive” .

„Salonul de Primăvară al Artei Naive” se bucură de longevitate şi amploare naţională şi se dovedeşte, cu fiecare ediţie, prin valoroasele lucrări de pe simeze şi prin contribuţiile aduse de participanţi, a fi o încântare pentru public. Evenimentul asigură promovarea valorilor artei naive şi transmiterea tradiţiilor, ca element de moştenire culturală.



Aflat la cea de a XXV-a ediţie, „Salonul de Primăvară al Artei Naive” continuă şi diversifică acţiunile de susţinere şi punere în valoare a artiştilor naivi din diferitele zone ale ţării, aducând în faţa publicului peste 130 lucrări aparţinând creatorilor din Bacău, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Buzău, Galaţi, Brăila, Vaslui, Caraş-Severin, Prahova.

Juriul, avându-l ca preşedinte pe binecunoscutul artist Ilie Boca, va decide asupra celor mai valoroase lucrări, acestea urmând a fi răsplătite cu premiile acordate de organizatori.

Izvorul tematic al artiştilor naivi se regăseşte într-o bună măsură în arta populară (costume, obiceiuri, dansuri, sărbători, muzică). Legătura dintre aceste elemente şi salon este realizată de clasa de nai a Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Bacău, coordonată de prof. Constantin Draghici. Vor încânta publicul prezent la vernisaj două tinere talente: Sabina Lupu şi Andreea Dionisie.

«Artistul naiv se gaseste in situaţia ideală de a prelua realitatea şi de a o restitui, pentru acest act dispensându-se de metodele culturii plastice. Este o stare de ideală libertate, un salt departe de tot ceea ce înseamnă convenţionalism, o renunţare la orice suport artistic devenit istoric, ” o cristalizare a adevărului străbun”, sentimentul unei lumi aflată la prima ei dimineaţă. Fabulosul acestei arte nu se ascunde nici sub modul copilăresc de a privi, în care zonele nevăzute dau naştere unor forme fantastice; aici, în domeniul artei naive, realitatea ne este comunicată, trecută prin sensibilitatea artistului, păstrându-şi integral farmecul şi prospeţimea.»
Constantin Prut

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri