27 aprilie 2024
EvenimentRezonante si impliniri la „Obârsia Mioritei”

Rezonante si impliniri la „Obârsia Mioritei”

Casunenii s-au intrecut in organizarea editiei din acest an a manifestarii „Obârsia Mioritei” (ce a avut loc cu sprijinul Consiliului Judetean Bacau, al primariilor din comunele Casin si Manastirea Casin si al Asociatiei “Casin- Tezaur de frumusete”), astfel ca toate momentele sa fie la inaltime.

Dupa ce au sosit in comuna Manastirea Casin, fiind intâmpinati cu multa ospitalitate, musafirii prezenti la aceasta manifestare culturala de prestigiu au pornit, cu ajutorul unor autovehicule de teren din cele mai puternice, spre platoul montan de la Zboina Verde, acolo unde se intâlnesc tinuturile celor trei personaje din balada populara “Miorita”.

Pentru a ajunge la Monumentul de cultura populara “Obârsia Mioritei”, in aceasta ascensiune s-au facut doua popasuri, la “Masa lui Voda” si la “Fântâna lui Ferdinand Intregitorul”. Comuna Manastirea Casin a gazduit o interesanta sesiune de comunicari stiintifice etnografice pe tema “Drumul Oilor – Transhumanta la români”, la care au participat specialisti de la mai multe institutii muzeale din tara.



La sosirea in comuna Casin oaspetii au fost intâmpinati de catre primarul acestei comune, Daniel Soroiu, de viceprimarul Gabriela Cojocea Flintoaca si de numerosi cetateni ai localitatii, in costume populare traditionale, alaturi fiind si un grup de calareti. La Simpozionul national pe tema “Remitizarea Mioritei”, ce s-a desfasurat la Caminul Cultural Casin, au participat personalitati ale vietii culturale si stiintifice din mai multe zone ale tarii si din Republica Moldova precum si invitati din comunele argesene Rucar si Dragoslavele.

Este de subliniat faptul ca “in cea mai profunda cercetare etnografica” personalitatile prezente la manifestarea “Obârsia Mioritei” au avut prilejul ca sa cunoasca mai multi gospodari ai Casinului, care au porti de lemn cu trei stâlpi si acoperis, ce constituie faima acestei zone. Musafirii au trait si un adevarat moment de incântare alaturi de fii acestor meleaguri la desfasurarea paradei carutelor cu coviltir, unica prin autenticitate si inedit.

Prezenta interpretului de muzica folk Marcel Zgherea (din Basarabia) si a solistului bacauan de muzica populara Anton Achitei a dat stralucire multor momente ale evenimentului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri