4 mai 2024
Cultură“Raport asupra postcomunismului si alte eseuri incorecte politic”

“Raport asupra postcomunismului si alte eseuri incorecte politic”

Universitatea “George Bacovia” din Bacau a fost gazda unui eveniment cultural-literar inedit: lansarea cartii “Raport asupra postcomunismului si alte eseuri incorecte politic”, semnata de cunoscutul filosof, scriitor si publicist francez Claude Karnoouh.

Cartea a fost prezentata publicului de prof. univ. dr. Stefan Munteanu. Claude Karnoouh (n. 25 martie 1940, Paris) este un antropolog si sociolog francez, care a locuit timp de cincisprezece ani în România.

În 1973 a întreprins mai multe anchete de etnografie si folclor în satul Breb din Maramures. Din 1991 si pâna în 2002 a fost profesor invitat al Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj unde, în cel de al doilea semestru al anului universitar, a sustinut un curs despre aspecte ale modernitatii târzii în postcomunism, îmbinând diverse abordari politice, culturale si economice. În prezent este profesor invitat la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti.



Profesorul Karnoouh este autorul a numerose carti si articole de antropologie culturala si politica, filosofia culturii si filosofia politica. Prima carte publicata in România, despre români, este “Românii. Tipologie si mentalitati” -1994, o carte care a facut vâlva, stârnind polemici aprinse in media culturala si politica din tara; “Dusmanii nostri cei iubiti”- 1997; “Comunism postcomunism si modernitate târzie” – 2000; “Adio diferentei. Eseu asupra modernitatii târzii” – 2001.

Recenta carte, “Raport asupra postomunismului si alte eseuri incorecte politic” este o colectie de studii si articole, din periaoda 2008-2013, publicate in Revista CULTURA si IDEA.

“Este o carte care nu poate fi povestita, ea trebuie citita de orice român, fie el student, profesor, sociolog sau politician. Gasim in carte o alta abordare a problemelor contemporane, a mutatiilor esentiale, ideologice, culturale, politice, sociale, de integrare europeana. Dar, poate, cea mai grea intrebare care se naste, dupa citirea cartii, este pâna unde merge postcomunismul”, a spus prof. Stefan Munteanu. Cartea este distribuita prin librariile Alexandria.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri