Desi mai e multisor pâna la amiaza, arsita infasoara tiptil strada si leagana pasii inspre locuri umbroase. Si unde-i loc mai bun sa scapi de caldura fara sa fii lenevos decât in piata? Inaltimea acoperisului tine racoare negustorilor si marfurilor insirate pe tarabe, lungind plimbarea cumparatorilor si sporind deverul. Iar vânzarea e pe masura multimii si felurilor de legume care sunt pe masura tuturor buzunarelor.

Bucuria ochiului, a nasului si, cu putina imaginatie, a burtilor, e intregita de adevaratii tarani, care dau din truda lor mâncare sanatoasa si gustoasa bacauanilor. Matusa Viorica, nea Vasile, Cornel si Matilda vin zi de zi din colturile judetului, si chiar de mai departe, sa-si câstige traiul de pe urma mâinilor crapate si a spatelui plecat de când se ia zapada in martie si pâna se asterne alta in noiembrie.

Colorate si zemoase, cu gust de soare si pamânt, legumele ispitesc si cu preturile: varza – 1,5 lei kg., fasole pastai – 3 lei kg., fasole uscataa – 8, 9, 10 lei kg., morcovi – 2 lei kg., rosii – de la 1,5 la 3,5 kg., ceapa verde – 1 leu legatura, ceapa uscata – 2-3 lei kg., usturoi – 8-10 lei kg., cartofi – 1,5 lei kg., ardei – 2 si 2,5 kg., vinete 2 lei kg., gogosari – 4 lei kg., castraveti – intre 2 si 2,5 kg., salata – 1 leu legatura, verdeata (patrunjel, marar, loboda) – 50 de bani legatura.

Si la fructe ai de ales si cules din gramezile ochioase sau din laditele aliniate in fata celor ce le-au adus, iar acum le dezmiarda cu privirea: struguri – de la 2,5 lei (la oferta!) pâna la 6 lei kg. (cesla de Panciu), prune – 2 lei kg., mere – de la 1,5 lei kg. la 3,5 lei kg., pere (de Vrancea) – 4 lei kg., mure – 24 lei kg., fragi – 5 lei cana, pepeni verzi – intre 60 de bani si 1 leu kg., pepeni galbeni – 1 leu kg., plus nelipsitele fructe de import, unele mai gustoase, altele… asa si asa.

Mâncaruri de vara

Cu asa bunatati se poate drege mâncaruri ieftine, usor de facut si gustoase de sa-ti lingi degetele. Din legume e musai sa tocmiti un ghiveci varatec, iar fructele e obligatoriu sa fie adunate intr-o salata.

Ghiveci de vara
2 cartofi, 2 cepe uscate si 3 verzi, 2 vinete mijlocii, o mâna de fasole verde, 2 morcovi, 4-5 rosii mari si zemoase, 4 linguri de untdelemn, 3 catei de usturoi, un caus de fasole uscata prefiarta, foi de dafin, o legaatura de marar si una de patrunjel, sare, piper. Ceapa si morcovul taiate cuburi mijlocii se dau in untdelemn incins intr-o cratita cu fundul gros. Se taie tot marisor celelalte legume si se fierb impreuna 30 minute la foc mijlociu. Se pune usturoiul taiat felii, foile de dafin, sare, piper si se dau la cuptor. Dupa ce a scazut, se scoate din cuptor si se arunca deasupra verdeata tocata marunt.

Salata de fructe

3-4 mere de soiuri diferite, 3 pere pergamute, 6-7 prune, struguri din diverse podgorii, câte o felie de pepene verde si galben, o cescuta de fragi si una de mure, scortisoara, trei linguri de zahar brun, ghimbir, jumatate de litru de zeama de compot de fructe. CuratatiI si taiati fructele in cuburi, apoi le aruncati… cu grija intr-un castron cât mai mare. Caramelizati usor zaharul, peste care presaratI mirodeniile, apoi il stingeti cu zeama de compot. Lasati sa scada pâna jumatate, dati la racit si apoi turnati peste fructe. Puneti castronul in frigider si asteptati cu rabdare….


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ