27 aprilie 2024
ActualitateProtejarea copilului dumneavoastra: accidente casnice si in afara casei

Protejarea copilului dumneavoastra: accidente casnice si in afara casei

E aproape imposibil sa va protejati copilul tot timpul, de el insusi si de mediul inconjurator. Statisticile spun ca cei mai expusi accidentelor sunt copiii intre 1 – 4 ani deoarece sunt curiosi, doresc sa exploreze lumea inconjuratoare si nu constientizeaza pericolele; 2/3 din numarul accidentelor se produc in casa si in spatiul din jurul casei, decesul prin accidente (de orice fel) fiind prima cauza de mortalitate la copilul peste 1 an. Privind aceste infricosatoare statistici, iti propui ca parinte sa faci tot ce depinde de tine, pentru ca micutul tau sa nu fie protagonistul unui accident.
Cu cât copilul e mai mic, responsabilitatea prevenirii accidentelor revine parintilor. Pe masura ce copilul creste, responsabilitatea se imparte intre parinti si copii; parintele protejeaza copilul, dar in acelasi timp il invata pe micut cum sa se fereasca de accidente. Parintii stabilesc reguli de siguranta, care trebuie respectate si aplicate cu strictete de toata familia: nu cereti copilului sa traverseze strada pe „zebra” daca dumneavoastra n-o faceti. Când spuneti copilului „nu-i voie” explicati si de ce nu-i voie, astfel va invata despre pericol si cu timpul il va evita. Nu folositi multi de „nu” (nu atinge, nu te duce acolo, nu lua etc ) pentru ca fie cresteti un copil fricos, fie va face exact ce i-ati interzis, deoarece „nu” si-a pierdut valoarea (fiind prea des folosit ). Folositi „nu” pentru situatiile severe – de exemplu, jocul cu focul. Laudati copilul daca se joaca cu jucaria potrivita si incurajati-l cu jocuri inofensive, chiar daca sunt generatoare de murdarie, cum ar fi pictatul.

Va punctez cele mai frecvente tipuri de accidente la copil si prevenirea lor.
Caderile din pat, pe scari, de la geam: * nu lasati sugarul (copilul sub 1 an ) nesupravegheat pe o suprafata aflata la inaltime (masa) *formati-va reflexul de a aseza micutul cu picioarele perpendicular pe marginea patului, astfel incât daca se intoarce pe o parte e mai putin expus caderilor *ridicati grilajul de la patutul copilului, chiar daca aveti de parcurs o distanta mica de la pat *când copilul a invatat sa se catere pe grilajul patutului, aproape sigur va sari peste el, deci lasati-l coborât *bebelusul pus in scaun sau leagan trebuie fixat cu hamuri *scarile interioare ale casei trebuie blocate cu porti *tineti usile incuiate, puneti plase fixe la geamuri sau gratii *nu lasati copilul singur in camera cu geamul deschis sub perdea, pentru ca va fi tentat sa exploreze lumea dincolo de fereastra, cu urmari care pot fi dramatice.

Accidende in timpul jocului: copii mici se lovesc frecvent când incep sa mearga, dar e bine sa stiti ca oasele lor sunt elastice si fracturile la vârsta mica sunt rare *loviturile la cap sunt frecvente si daca se insotesc de pierderea starii de constienta, cucui, varsaturi, somnolenta, agitatie, trebuie sa va adresati urgent medicului / serviciului de urgenta *acoperiti prizele *asigurati echipamentul electric din gospodarie (prajitor de pâine, masina de tuns iarba, polizor) *tineti uneltele taioase la loc sigur (cutit, secure, topor, furca) *nu lasati copiii sa alerge sau sa sara pe pat cu obiecte ascutite in mâna (furculita, lingurita, creioane, acadele) deoarece micutii se pot accidenta grav in cadere (se pot taia, intepa sau pot aspira corpul strain in plamân) *daca in urma caderii mâna/piciorul se umfla si copilul nu le poate misca, nu incercati sa trageti de mâna sau piciorul respectiv, miscati-l cât mai putin si prezentati-va imediat la doctor *daca copilul se taie/inteapa si sângereaza, spalati rana cu apa si sapun, aplicati o compresa sau prosop curat, apasând pe rana pentru a opri sângerarea; daca sângerarea nu se opreste, anuntati urgent salvarea; daca a fost implicat un obiect ruginit (cui, tabla), prezentati-va cu micutul la medic, pentru toaleta plagii si vaccinare impotriva tetanosului, in primele 24 de ore.



Accidente de circulatie: *pentru bebelusi si copiii mici, folositi scaunul de masina *copii peste 4 ani pot folosi centura de siguranta *copiii sub 10 ani trebuie supravegheati când ies pe carosabil *daca sunteti nevoit sa mergeti pe sosea (nu aveti trotuar), mergeti pe partea stânga a strazii si tineti copilul in stânga dumneavoastra, cât mai departe de carosabil *invatati copiii sa nu se joace in spatele unei masini parcate *educati-i sa nu fuga in strada dupa minge, inainte sa se asigure ca nu vin masini *educatia rutiera trebuie sa inceapa de la vârsta de 3 ani, in familie, la gradinita si, apoi, in scoala.

In numarul urmator voi continua cu prevenirea accidentelor casnice si din afara casei, in dorinta de-a ajuta parintii sa constientizeze si sa previna situatii uneori banale, dar care pot marca viata unei familii.

Dr. Ana Olinic, medic primar pediatru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri