26 aprilie 2024
ActualitatePrin nameti, pana la tanti Aurica!

Prin nameti, pana la tanti Aurica!

In programul de ingrijire la domiciliu derulat in noua comune din estul judetului sunt inscrisi, la aceasta ora, 432 de batrani. "Echipele de ingrijire ale FSC si-au facut datoria, infruntand frigul extrem si viscolul, pentru a fi alaturi, zi de zi, de batranii izolati printre nameti", afirma Ionut Chirita, purtator de cuvant al FSC. Cu o situatie foarte grea s-au confruntat locuitori din Huruiesti, unde multe drumuri au fost blocate, iar oamenii nu au iesit din casa cateva zile. Simona, ingrijitoare la domiciliu pentru 10 varstnici din comuna, nu a stat la adapost nici cand afara erau -27 de grade. Batranii sunt bolnavi, unii chiar imobilizati la pat, fara nici un sprijin de la cei din jur si depind total de ea. "Pentru cei mai multi, Simona este sansa lor de a supravietui acestor conditii extreme, arata Ionut Chirita. Dupa doua zile in care a nins fara incetare, drumul catre beneficiari a fost cu adevarat anevoios. Pe ulitele satului nu se vedea nici o urma. Cu greu, si-a croit drum prin zapada care ii trecea de genunchi. Dar gandul ca era asteptata a facut-o sa razbata mai usor prin nameti."

Prizoniera in casa de gheata

Prima la care a ajuns a fost tanti Aurica, in varsta de 91 ani. La intrarea Simonei, ochii batranei s-au umplut de lacrimi. Nu credea ca o sa mai treaca cineva pe la ea. Batrana nu a mai putut sa razbata la magazia de lemne si peretii sunt reci ca gheata. A bagat in priza resoul, doar un pic, pentru ca are pensia prea mica ca sa-si permita o factura mare la curent. Spune ca zilele astea sunt deprimante pentru ea. Acum cativa ani, cam in aceeasi perioada, fiica ei s-a stins din viata. "Nimic nu-i mai dureros decat sa-ti ingropi propriul copil", a marturisit tanti Aurica. Ingrijitoarea i-a spalat hainele inmuiate din lighean, i-a adus lemne si i-a facut focul. Au mai stat de vorba, a ajutat-o sa-si prepare ceva de mancare, i-a adus apa proaspata, apoi s-a despartit de nonagenara. Un alt beneficiar o astepta, "un alt batran uitat printre nameti."



Locuri de munca si vieti salvate

In zona rurala din estul judetului Bacau, sute de batrani se afla in situatii asemanatoare. "Zi de zi, singurele persoane care se preocupa de soarta lor sunt cele 35 de ingrijitoare ale FSC, femei simple, care au fost calificate de organizatie si angajate sa aiba grija de batranii singuri si suferinzi din satele lor, arata Ionut Chirita. Doua probleme sunt rezolvate astfel: femeile din aceste comunitati sarace, dintre care unele nu au avut loc de munca niciodata, au acum o calificare si o ocupatie stabila. Din asistate social au ajuns contribuabile care isi pot intretine familia din propria munca. In al doilea rand, batranii din comunitate ramasi ai nimanui au acum pe cineva care sa aiba grija de ei, sa le intinda o lingura de mancare, sa-i ajute la curatenie, sa le faca focul si sa le aduca apa. Intr-o iarna asa de grea, astfel de interventii inseamna vieti salvate."
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri