26 aprilie 2024
EconomiePetrol de miliarde descoperit la Moinesti

Petrol de miliarde descoperit la Moinesti

Descoperirea unui important zacamânt de gaze si titei usor in perimetrul Poduri ar putea revitaliza industria de profil din zona Moinestiului.

In urma lucrarilor geologice efectuate in zona Moinesti, compania Stratum Energy Romania LLC a anuntat vineri, 5 octombrie, descoperirea unui zacamânt important de gaze naturale si condensate (titei usor) in perimetrul Poduri. Potrivit reprezentantilor companiei, zilnic se vor putea extrage intre 3 si 6 milioane de metri cubi de gaz si o cantitate de condens intre 500 si 900 de metri cubi. Valoarea rezervelor de gaze ar putea depasi 1,5 miliarde de dolari, iar valoarea condensului reprezinta minim 70% din valoarea gazului. Rezervele de hidrocarburi ar putea revitaliza industria petroliera, intrata in declin in ultimii 20 de ani.

Marirea si decaderea Moinestiului petrolier



Daca extractia si prelucrarea „aurului negru” au facut ca târgusorul moldovenesc sa infloreasca dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dupa 1990 industria petroliera româneasca a intrat intr-o perioada neagra, evolutie ce s-a vazut si in Moinesti. Din cele 20 de rafinarii din România, care prelucrau impreuna peste 30 de milioane de tone de titei, cele trei care mai functioneaza astazi au rafinat in 2011 doar 9,5 milioane de tone. Rafinaria Darmanesti, care trata titeiul extras la Moinesti, a fost inchisa in 1998.
In 2002, gigantii Petrom si Romgaz au renuntat la exploatarea, explorarea si dezvoltarea câmpurilor de hidrocarburi din zona, considerate neprofitabile. Mai ales dupa ce OMV a preluat pachetul majoritar de la Petrom in 2004, numarul petrolistilor moinesteni a scazut considerabil: potrivit estimarilor primarului Viorel Ilie, din cei 15.000 de salariati din domeniu la sfârsitul anilor 1990, in 2010 mai ramasesera putin peste 1.000. OMV Petrom s-a retras si din viata comunitatii. Mai multi jucatori mai mici si-au manifestat periodic interesul pentru resursele de titei si gaze, insa in urma cu doi ani mai activa in zona o singura societate de foraj.
Orasul a saracit si s-a depopulat – numarul locuitorilor a scazut cu aproape o cincime intre 1992 si 2011. Retragerea industriei petroliere a lasat in urma un peisaj dezolant. „Petrolul a tinut orasul, insa a creat si numeroase probleme, cele mai multe de ordin ecologic: cladiri abandonate, instalatii dezafectate, scoase din uz, mii de kilometri de conducte si instalatii electrice care nu mai sunt folosite, terenuri distruse, atât in extravilan, dar si in intravilan, fapt care pune probleme serioase pentru sanatate, siguranta, dar si pentru aspectul general al mediului”, declara in 2010 pentru Desteptarea primarul Viorel Ilie.

„Orasul petrolistilor” redivivus

Daca in 2010 municipalitatea moinesteana lua in calcul dezvoltarea turismului pentru a revigora economia locala, descoperirea rezervelor de gaz si titei ar putea genera schimbarea strategiei. Lucrarile de dezvoltare pentru inceperea forajului sunt estimate de reprezentantii Stratum Energy, citati de HotNews.ro, la peste 600 milioane de dolari, iar exploatarea preliminara ar putea incepe in circa 6 luni.

Stratum Energy Romania

Stratum Energy Romania LLC este filiala româneasca a unei companii petroliere infiintate in Houston, Texas, in 2008. Filiala româneasca este condusa de Ion Popa, fostul director al Petrom. In 2008, Stratum Energy a achizitionat perimetrele de explorare detinute de Toreador Resources in zona Moinesti, iar in 2009 a inceput forajul in perimetrul Poduri 1. In 2010 a achizitionat caietul de sarcini pentru licitatia de concesionare a perimetrelor de explorare petroliera din Câmpia de Vest, Dobrogea si platoul continental al Marii Negre, dar nu a mai depus o oferta. Societatea cu sediul in judetul Prahova a functionat intre 2009-2011 cu 4 angajati si cu pierderi anuale de peste 300.000 de lei.

„Descoperire de calibru mondial” in Marea Neagra

Descoperirea de la Moinesti a fost umbrita de discutiile generate de evaluarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagra de catre Exxon Mobil si OMV Petrom la suma de 17-20 miliarde de dolari. Rezervele au fost anuntate in luna februarie 2012 si reprezinta de la 3 pâna la 6 ori consumul anual al României. Abia in luna august, Gerhard Roiss, presedintele german al OMV, a estimat valoarea acestora la 17-20 miliarde de dolari. Duminica, 6 octombrie, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom a anuntat la Pro TV ca exploatarea va incepe cel mai probabil in 2018 si ar putea asigura independenta energetica a României, din punctul de vedere al necesarului de gaze. In urmatorii doi ani, Exxon Mobil si OMV Petrom vor investi pâna la 1,23 miliarde de dolari in lucrari de foraj si adiacente.

Sperante si pentru RAFO?

Rafinaria onesteana ramâne deocamdata inchisa pentru modernizare. Dupa ce procesele tehnologice au fost inchise in 2008, RAFO a terminat in 2011 procesul de insolventa. Pe 1 august 2012, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor a aprobat initierea procedurii de negociere pentru contractarea unui credit de 330 de milioane de euro pentru finantarea proiectului de retehnologizare si modernizare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri