26 aprilie 2024
EconomiePeste 400 de milioane de euro, exporturile Bacaului pe un an

Peste 400 de milioane de euro, exporturile Bacaului pe un an

Productia judetului merge cu motoarele subturate

Potrivit datelor statistice date publicitatii de catre Departamentul de Comert Exterior si Relatii Internationale din cardul Ministerului Economiei, in 2013, industriasii bacauani au exportat marfuri in valoare totala de 402.662.000 de euro, in crestere cu peste 11 la suta fata de anul 2012. Chiar si asa, situatia ne plaseaza pe locul 28 pe tara. In schimb, importurile facute in tot judetul s-au ridicat la 406.833.000 de euro, in scadere cu aproape 3 la suta fata de anul precedent, situatie care situeaza judetul Bacau pe locul 25 in ierarhia nationala.

„Situatia este, inca, bunicica, pentru simplul fapt ca deficitul balantei comerciale la comertul exterior nu este asa de mare. Sigur ca asta nu trebuie neaparat sa ne bucure. Este inca un semnal, daca mai era nevoie, ca in judet nu se mai produce ca in anii din urma. Au disparut firme mari, cum sunt cele de la Borzesti – Rafo, Carom, Uton, dar si din Bacau, cum ar fi Elbac (fostul CPL), Robinete Industriale (fosta Metalurgica) sau Subex (ex Fabrica de Suruburi) s.a.m.d.”, Marin Mironeasa, presedintele patronatului UGIR – 1903 Bacau



Marin Mironeasa, reprezentantul local al Uniunii Generale a Industriasilor din România (UGIR) -1903, mai spune ca, de fapt, acesta este tributul pe care trebuie sa-l platim ca fosti parteneri in CAEN. „In industria mobilei, unde activez si eu, situatia este mai buna in zona Ardealului, pentru ca firmele de acolo au avut relatii si in trecut mai mult cu Vestul, in vreme ce companiile din Moldova s-au orientat mai mult spre spatiul sovietic. Iar, aici intervine si nivelul calitativ al oamenilor implicati in aceste activitati, cu legatura directa asupra calitatii serviciilor si a produselor rezultate”, a punctat Mironeasa.

Interesant de vazut ce a exportat Bacaul, in conditiile in care, in urma cu câtiva ani, in judet, inca mai existau suficiente unitati de productie din diverse domenii ale economiei. Astfel, extrem de putinele firme care au ramas in viata dupa ce au fost privatizate (restul fiind falimentate si trimise la fier vechi sau transformate in mall-uri sau alte obiective de comert) au produs si trimis la export cel mai mult materiale textile si articole din aceste materiale.

Valoarea totala a acestor exporturi a fost de 119.668.000 de euro, reprezentând 29,72 la suta din totalul exporturilor din judet. Cum unitatile de postavuri au disparut, de câtiva ani (gen Pobac, transformata in centru de birouri, sau Stofe Buhusi care supravietuieste doar prin activitatile de inchiriere spatii), mai ramân in calcul doar zecile de firme de confectii, in mare parte, detinute de afaceristi italieni, despre care se mai poate spune ca mai puteau face export cu astfel de produse. Pe locul doi, in ceea ce priveste valoarea exporturilor, se plaseaza marfurile din categoria lemn, carbune de lemn si articole din lemn; pluta si lucrari din pluta; lucrari din împletituri din fibre vegetale sau din nuiele. In total, firmele bacauane din domeniu au trimis la export marfuri in valoare totala de 78.497.400, reprezentând 19,49 la suta din totalul exporturilor judetului Bacau.

Pe podium, ocupând locul 3, se afla firmele din domeniul „vehicule, aeronave, vase si echipamente auxiliare de transport” care au exportat in total produse in valoare de 40.863.700 – 10,15 la suta. In rest, au mai fost trimise peste granite, produse chimice (26.063.600 de euro), masini si aparate, echipamente electrice etc (32.582.900 de euro), incaltaminte, piei brute; piei tabacite, materiale plastice si articole din material plastic, produse alimentare, animale vii si produse ale regnului, metale comune si articole din metale comune si…pasta de lemn sau din alte materiale fibroase celulozice ori maculatura.

De cealalta parte, importurile facute in economia judetului, in valoare de 406.833.100 de euro, au constat, in principal, in materiale textile şi articole din aceste materiale. Valoarea totala a acestor importuri a fost de 77.252.600 euro (reprezentând aproape 19 la suta din total). Urmeaza masinile si echipamentele electrice (16,58 la suta) cu un total de 67.453.111 euro si metalele comune si articole din metale comune – 44.089.400 euro (10,84 la suta din total importuri).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri