Nu sunt eroi! Sunt doar victime

1

O parte din presa româneasca incearca sa ne induca ideea ca tinerii morti si raniti in incendiul de la Colectiv sunt niste eroi. Pe motiv ca tragedia lor a determinat o „revolutie” care a schimbat guvernul.

Si, fiind eroi, trebuie sa fie tratati ca atare.

Eu zic ca nu, nu sunt eroi, ci doar niste biete victime. O data victime ale lacomiei unui sistem economic pe care-l glorificam si a doua oara, victime ale unui sistem politic incoerent.

Tragedia nu s-ar fi produs daca erau respectate regulile. Clubul respectiv avea autorizatie pentru 80 de locuri, dar organizatorii concertului au permis accesul a aproape 400 de oameni, multi dintre ei minori. De ce? Pentru maximizarea profitului. Degeaba cautam vinovati in alta parte – la Primarie, la Pompieri. Principalii vinovati pentru tragedie sunt cei care au vrut – pe baza unei filosofii careia ne inchinam cu totii – capitalismul consumerist – sa incaseze cât mai multi bani.

Dupa ce s-a produs, tragedia a fost utilizata de anumite forte politice pentru a schimba Guvernul. Cu ajutorul deloc dezinteresat al serviciilor secrete si al unor importanti lideri de opinie care au chemat lumea in strada. Mii de oameni au manifestat ca urmare a tragediei de la Colectiv. Nici unul nu a fost interesat de o tragedie similara, ce-i drept, la o scara mai mica, produsa la Brasov, unde o fabrica d epâine a explodat. Tragedia salariatilor de la fabrica de pâine nu a interesat aproape pe nimeni.

Asa ca haideti sa ne calmam. Inainte de a-i declara eroi, hai sa ne gândim ce inseamna asta. Erou e cel care se sacrifica pe sine pentru binele celorlalti; au fost câteva cazuri la Colectiv in care unii au murit pe când incercau sa-i salveze pe ceilalti. Ei, da, pot fi numiti eroi.

Dar restul sunt doar victime.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ