19 martie 2024
ActualitateNici o comuna limitrofa Bacaului nu are serviciu pentru maidanezi

Nici o comuna limitrofa Bacaului nu are serviciu pentru maidanezi

Nici una din comunele din jurul municipiului nu are serviciu de gestionare a câinilor comunitari. Aceasta, desi OUG 155/2001 arata clar ca toate consiliile locale au obligatia de a infiinta servicii specializate pentru gestionarea câinilor fara stapân. Cheia, sau scuza de care se pot folosi primarii, este insa sintagma „in functie de necesitati”. Asadar, desi legea impune existenta unor astfel de servicii pentru a reduce numarul maidanezilor, pentru ca edilii considera ca nu exista o necesitate, nici nu au prevazut astfel de directii in primariile lor.

N-au o problema, n-au serviciu

In nenumarate rânduri, oficialii din Primaria Bacau au insinuat ca problema maidanezilor este intretinuta si de faptul ca in comunele apropiate orasului nu are cine sa strânga animalele, drept urmare, acestea migreaza in oras sau chiar oamenii ii aduc aici intr-o sacosa si-i abandoneaza pe spatiul public.



 

Contactati telefonic, edilii din comunele Margineni si Nicolae Balcescu spun ca nu ar exista o problema in adevaratul sens al cuvântului, in timp ce la Magura maidanezii au fost prinsi, dar eliberati tot in comuna, asta pentru ca nu exista un serviciu specializat, cu tot ce inseamna asta: padoc, ecarisaj sau medic veterinar.

Primarul comunei Nicolae Balcescu, Anton Siler arata ca in comuna nu ar exista prea multi maidanezi, motiv pentru ca nu exista un serviciu in primarie. Mai mult decât atât, nici nu sunt bani pentru asa ceva. „Consider ca nici nu pot propune sa infiintam ceva, de vreme ce noi avem probleme mai grave la nivel de comunitate.”

In comuna Magura, primarul Constantin Traistaru arata ca in bugetul pe anul trecut s-au prins sume pentru sterilizarea câinilor, dar acestia au fost lasati in libertate. „Nu avem bani pentru a face un adapost, ne trebuie personal. Deocamdata, noi i-am prins si sterilizat cu medicul veterinar din comuna.”

In judetul Bacau, la acest moment, doar trei localitati au servicii pentru gestionarea câinilor comunitari: Moinesti, Onesti si Comanesti.

O alternativa?

Normele de aplicare ale ordonantei ofera posibilitatea ca o primarie sa apeleze la ajutorul unei unitati administrativ-teritoriale (UAT) din vecinatate. Astfel, potrivit articolului 3 din normele de aplicare (hotarârea 1059/2013, n.r.), serviciile pot incheia protocoale cu unitatile cu care se invecineaza. Articolul 5 prevede si ca adaposturile pot fi plasate pe raza unei UAT aflate in vecinatate sau câinii pot fi tinuti in adaposturile ei, cu precizarea ca astfel de protocoale trebuie declarate la ANSVSA.

Asadar, ar exista o solutie de compromis pentru primarii: daca n-au servicii specializate, macar sa incheie astfel de protocoale de colaborare. Ar mai fi o singura chestiune: „la adapostul gestionat de Primaria Bacau nu sunt locuri, intrucât trebuie sa respectam normele impuse de lege”, spune Gabriel Gritcu, directorul Directiei Servicii Publice Bacau. In padocul primariei sunt 2100 de maidanezi. Acestia au la dispozitie peste zece hectare unde umbla liberi. Alternativa ar fi padocurile private.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri