26 aprilie 2024
EconomieMicii fermieri au luat lectii in zootehnie

Micii fermieri au luat lectii in zootehnie

Mii de mici fermieri din tot judetul primesc de la stat un sprijin nerambursabil de 1.500 de euro pe an. Facilitatea este acordata prin Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”. Este vorba despre beneficiarii care au semnat decizii de finantare începând cu anul 2012 si care nu au beneficiat de formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte prin Masura 111 „Formare profesionala, informare si cunostinte”.

Acesti fermieri care au ajuns în anul IV si nu s-au perfectionat pâna acum trebuie sa urmeze cursuri de formare profesionala, derulate de Camera Agricola a judetului Bacau. „Când au depus dosarul, au semnat o declaratie pe propria raspundere prin care se obligau sa se instruiasca. Or, aceasta instructie o facem noi la camerele agricole. La final de curs, le vom inmâna diplomele, atestatele, pe care le vor depune la AFIR pentru a primi bani pe anii IV si V”, a declarat Vasile Aichimoaie, seful Camerei Agricole a judetului Bacau.

Un astfel de curs (structurat pe mai multe module – „Managementul exploatatiilor agricole”, „Contabilitate”, „Agricultura ecologica” si „Protectia mediului”), s-a incheiat, zilele trecute, cu o vizita la o ferma moderna de vaci din zona Radomiresti. Aici, cursantii au putut observa pe viu toate operatiunile existente intr-o astfel de exploatatie.



„Avem si noi animale acasa, vreo 9 vaci, una din rasa Holstein, ca si la ferma de aici, si restul din rasa Bruna Româneasca. Dar una e sa vezi asa ceva la niste profesionisti si alta e sa le auzi la curs. As vrea sa am numai Holstein, ca-s mai productive, dar sa vedem cât ne-ar costa toata treaba asta”, spune Elena Tanase, de 35 de ani, din Stanisesti. La rândul ei, Loredana Agavriloaie, de 23 de ani, e din Zemes si a preluat gospodaria de la parinti. Acum, creste 7 vaci din rasa Bruna, si a decis sa urmeze acest curs pentru a-si imbunatati cunostintele in zootehnie. „La noi, la munte, nu prea avem unde sa ducem laptele si la acest curs am aflat cum poti sa-ti valorifici productia. Totodata, mai si invatam cum sa ne extindem afacerea”, spune Loredana Agavriloaie.

Un caz mai aparte este al Elenei, de 42 de ani, din Târgu Ocna. De profesie este contabil si impreuna cu familia, sotul si baiatul, au infiintat o ferma cu 10 vaci, mai multe capre, pasari si porci. „Am avut un angajat, dar se pare ca, in ziua de azi, trebuie sa faci totul in familie, pentru ca nu prea gasesti oameni de incredre. Acum, ma perfectionez, ca sa lucrez pentru mine. Noi am accesat deja masura 141 si, pe parcurs poate, reusim sa accesam si alte fonduri”, a declarat femeia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri