27 aprilie 2024
CulturăLauri pentru Ansamblul artistic „Mugurasii” din Agas

Lauri pentru Ansamblul artistic „Mugurasii” din Agas

Ansamblul artistic „Mugurasii” din Agas a cucerit, de curând”, Trofeul Festivalului International de Folclor „Dobroge mândra gradina” si a marit panoplia succeselor pe care le-a obtinut in activitatea sa artistica, pe care o desfasoara de mai multi ani. Fiind mesageri ai frumoaselor obiceiuri populare de pe valea Trotusului, membrii acestui ansamblu au sustinut in cadrul festivalului spectacole in mai multe localitati din judetul Constanta (la Mangalia, Albesti, Dulcesti, 23 August si Cumpana) si prin autenticitatea interpretarii, au intrat in posesia trofeului Festivalului International de Folclor „Dobroge mândra gradina”, ajuns la cea de-a IX a editie.

Invatatoarea Ecaterina Rata, ce coordoneaza cu multa daruire acest ansamblu, ne-a declarat despre rasunatorul succes obtinut de „Mugurasii” din Agas: ”La editia din acest an a Festivalului «Dobroge, mândra gradina», au fost implicate în jur de 40 de ansambluri din tara si din strainatate (patru fiind din Turcia, Grecia, Bulgaria si Ungaria). Ansamblurile au concurat pe doua sectiuni: una pentru Ansambluri de cântece si dansuri si o alta pentru Ansambluri folclorice de traditii si obiceiuri populare (la care am participat si noi).

Concursul a prilejuit desfasurarea unui maraton de spectacole la care fiecare ansamblu participant a adus ce a fost mai frumos din zona de provenienta. În concurs ne-am pregatit cu un colaj de datini si obiceiuri de iarna din zona Vaii Trotusului, astfel ca în toiul verii «mugurasii» mei au purtat cu mândrie vestimentatia specifica iernii, inclusiv pieile de ursi. În colaj am pregatit:plugusor, caprele, dansul caiutilor, dansul ursilor si mascatii, care au încântat juriul si au cucerit publicul. Dupa seara concursului pe buzele tuturor se rosteau numai cuvinte de lauda si putina invidie pentru prestatia acestor copii care au muncit foarte mult si au cucerit trofeul festivalului”.



Invatatoarea Ecaterina Rata ne-a mai declarat: ”Primaria comunei Agas ne-a sprijinit deplasarea închiriindu-ne un autocar pentru membrii ansamblului si pentru recuzita care a fost voluminoasa. Tot ceea ce s-a realizat a fost posibil prin truda neconditionata a cunoscutei interprete de muzica populara Maria Tataru si a deosebitului coregraf Robert Costrovanu, care prin montarea originala a spectacolului a dovedit ca este printre cei mai talentati coregrafi din tara.

Alaturi a fost si Catalin Adam, prieten devotat al membrilor ansamblului dar cel mai mare rol l-au avut parintii, care s-au implicat si mi-au fost aproape în toate proiectele derulate. Le multumesc tuturor si sunt mândra ca nu am dezamagit, ba mai mult am adus un trofeu ce face cinste comunei Agas si judetului nostru si care ne-a ridicat stacheta foarte sus. Asa demonstram ca daca exista dorinta si pasiune, se pot obtine performante oriunde! «Mugurasii» din Agas au dus numele judetului Bacau pe cea mai înalta treapta!”.

Mentionam ca juriul Festivalului International de Folclor ”Dobroge, mândra gradina” – 2013 a fost condus de compozitorul, dirijorul si folcloristul Constantin Arvinte, iar din juriu au mai facut parte etnomuzicologul Steluta Popa, profesor doctor Maria Tanase Marin (care este si o apreciata interpreta de folclor) si maestrul coregraf Ion Cristian. La festival au fost prezenti observatori din Bulgaria, Rusia, Turcia si din Republica Moldova precum si din partea UNESCO.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri