19 martie 2024
ActualitateIntervenție chirurgicală de succes la Spitalul Județean Bacău. Unui tânăr de 25...

Intervenție chirurgicală de succes la Spitalul Județean Bacău. Unui tânăr de 25 de ani i s-a reconstruit complet fața

Pacientul, de loc din comuna Cleja, a suferit, la sfârșitul lunii trecute, un accident de circulație grav în timp ce se deplasa cu un scuter prin Sascut. Împreună cu el, pe acel vehicul era și o fetiță de numai 7 ani. Cazul a fost mediatizat la vremea respectivă.

Cei doi au ajuns în urgență la Spitalul Județean Bacău, cu multiple traumatisme. Ambii erau în stare critică, dar cel mai mult a avut de suferit tânărul de 25 de ani, căruia practic i-a fost zdrobită fața complet.

„Nimeni nu îi mai dădea nicio șansă de supraviețuire. Era în moarte cerebrală, monitorizat de aparate pe Terapie Intensivă. Fetița fusese deja trimisă în sala de operație, dar pentru bărbat se făceau toate eforturile pentru a fi resuscitat. La un moment dat, cât se opera fetița, tânărul de 25 de ani a început să dea semne de viață. Se mișca, devenise agitat.



Atunci am decis imediat să intrăm și cu el în operație, cu anestezie generală”, a derulat șirul evenimenelor dr. Radu Niță, medic de chirurgie plastică în Spitalul Județean de Urgență Bacău. Pentru că prezenta un traumatism cranian foarte grav, cazul a fost mai întâi preluat de dr. Vlad Buburuzan, medic neurochirurg.

„Este un caz mai atipic, destul de greu, prin faptul că avea fața zdrobită, dar și pentru că șansele lui de supravietuire au fost minime”, a precizat și dr. Buburuzan. Prima intervenție chirurgicală a durat 8 ore. Pacientul a fost stabilizat, apoi s-a trecut la reconstrucția facială.

„Practic lui îi lipsea jumătate de față: cu ochi, cu o parte din nas, cu urechea stângă, iar creierul era pe-afară. În rest nu a avut nimic. Doar fața era foarte afectată. A fost plastia neurochirurgicală, apoi am intervenit eu pe partea de chirurgie plastică. I-am reconstruit nasul, din bucățile de oase pe care le-am putut salva, dar și zona oculară, și partea din urechea afectată.

Avea niște leziuni foarte grave, care nu erau compatibile cu viața. Eu am mai intervenit de două ori, de la operația inițială, dar o să mai aibă nevoie de alte intervenții, pentru reconstrucția oaselor feței, dar nu acum. Acum trebuie să se vindece rănile pe care le are în urma operațiilor suferite”, a mai explicat dr. Niță. Postoperator, pacientul a mai fost tinut pe Terapie Intensivă încă 10 zile, apoi a fost trecut pe salon.

Acum, tânărul se simte foarte bine, e stabilizat, se hrănește singur, merge foarte bine, nu amețește, nu are alte sechele, nu a făcut complicații. Cu ochiul sănatos vede perfect, dar pe partea afectată a pierdut vederea. În schimb, aude foarte bine cu ambele urechi. A stat în spital până vinerea trecută (exact trei săptămâni de la accident), când a fost externat de pe secția de Neurochirurgie. Fetița se simte bine și ea, a fost recuperată complet și supravegheată medical pe secția de Pediatrie.

Cazul a fost catalogat ca fiind unul dintre cele mai grave pentru echipa medicală a Spitalului Județean de Urgență Bacău. Un caz operat cu succes, tratat, vindecat, salvat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri