26 aprilie 2024
ActualitateIngrijirea sufletului, cu banul jos

Ingrijirea sufletului, cu banul jos

Serviciile psihologice nu incap pe lista de gratuitati

Psihologii din toata tara fac de cel putin trei ani demersuri pe lânga autoritatile sanitare centrale pentru introducerea unor servicii de consiliere si psihoterapie in pachetul celor decontate prin asigurarile sociale de sanatate. Sansele ca acest lucru sa se intâmple din 2013 sunt minime. Lipsa banilor este scuza invocata constant. Prin urmare, cei care au nevoie de serviciile psihologilor trebuie sa scoata bani din buzunar.

In România exista cinci psihoterapeuti la suta de mii de locuitori, ceea ce ne situeaza pe ultimele locuri in Europa. Cifra ar trebui sa fie ingrijoratoare in lumina estimarilor facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii, potrivit careia in 2020 depresia va fi a doua boala din lume. Din pacate, in tara noastra, autoritatile sanitare nu par preocupate de aceasta perspectiva sumbra. Una dintre primele masuri care ar trebui luate este includerea asistentei psihologice in rândul serviciilor decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate. Astfel, asiguratii ar avea acces gratuit la servicii psihologice. In alte tari europene exista prevederi care permit decontarea serviciilor de psihoterapie din fondurile de asigurari, dar intr-un numar limitat de sedinte, restul de sedinte necesare fiind platite din resursele proprii ale pacientului.



Se impun macar servicii minime gratuite

„Actiunea prin care incercam includerea serviciilor pe care le oferim noi in pachetul celor decontate de Casa de Asigurari are cam 3-4 ani vechime, ne-a declarat dr. Mariana Costache. Este o comisie la nivel national, in care avem si noi un reprezentant. In ianuarie asteptam sa fim chemati iar la discutii. Scuza este, de fiecare data, ca nu sunt bani. Pentru inceput ar trebui decontate evaluarile clinice si consilierea in cazurile de abuz, trauma si accident.” Psihologii sunt de acord ca, daca nu se poate oferi prea mult de la asigurarile sociale, macar la copii si la adolescenti ar trebui decontate interventiile suportive. „Colegiul psihologilor se chinuie sa fie acceptate aceste servicii la decontare, ne-a declarat si psiholog Cezara Claudia Nederi. Am semnat petitii fiindca este si in interesul nostru, al celor cu cabinete.” In orase au aparut in ultimul timp foarte multe cabinete de psihologie. Costul unei cnsultatii incepe de la 30 lei/ora, dar psihologii cu experienta le recomanda pacientilor sa nu aleaga serviciile cele mai ieftine si sa incheie obligatoriu un contract in care sa le fie stipulate drepturile.

Copiii din mediul rural nu ajung la terapie!

In privinta copiilor, lucrurile stau oarecum bine: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau asigura servicii de evaluare si consiliere oricarui minor, indiferent de situatia economica a familiei. Singura conditie este ca parintii sa solicite ajutor. “Oferim servicii de consiliere psihologica tuturor celor care ni se adreseaza, arata Sorin Brasoveanu, director general al DGASPC Bacau. Serviciile sunt gratuite, iar sedintele de consiliere au loc la sediul DGASPC. Din pacate, nu putem fi prezenti in fiecare comunitate din judet, iar nevoie de consiliere au si copiii, respectiv parintii din mediul rural sau din celelalte orase din judet. In majoritatea cazurilor, acestia nu detin banii necesari pentru a se deplasa, iar de serviciile DGASPC, desi gratuite, nu pot beneficia din aceasta cauza. Este foarte important ca in fiecare localitate sa existe posibilitatea ca oamenii sa acceseze asemenea servicii, fie ca sunt servicii publice sau in cadrul unor fundatii sau asociatii.” In 2011, au beneficiat de consiliere in cadrul DGASPC Bacau 250 de copii, iar in 2012, 228. Serviciile de consiliere au fost oferite pentru situatii de abuz fizic, abuz sexual, abuz emotional, neglijare, exploatare prin munca. De asemenea, au beneficiat de terapie copiii care au fost victime ale traficului, copiii repatriati, copiii strazii, cei care au fost afectati de conflictele familiale si de situatia materiala precara, copiii cu un parinte arestat si cei cu tulburari de comportament. (Silvia Patrascanu)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri