27 aprilie 2024
ActualitateInalta tinuta stiintifica la „Zilele Medicale” ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti

Inalta tinuta stiintifica la „Zilele Medicale” ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti

Capitala medicinei românesti s-a mutat, din nou, la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti (SMUM), timp de trei zile (17-19 iulie), acesta devenind centrul in care s-au reunit numerosi medici-profesori de renume din tara si strainatate. Au pentru a participa la cea de-a IX-a editie a „Zilelor Medicale” ale spitalului, manifestare care le-a oferit oportunitatea ideala de a-si prezenta rezultatele activitatii lor profesionale si de cercetare, de a afla noutatile si tendintele in domeniul lor de expertiza, precum si de a face schimb de experienta cu ceilalti participanti.

Manifestarea stiintifica, intrata deja in traditie, s-a bucurat si de aceasta data de un succes deosebit. Dovada au fost cei peste 400 de medici din clinici si spitale care au raspuns invitatiei de a participa la eveniment.

„Este pentru a treia oara consecutiv de când particip cu placere, la invitatia domnului doctor Adrian Cotirlet, managerul spitalului, la acest eveniment, care, de fapt, celebreaza succesul in domeniul medical. Celebreaza o echipa medicala care a dovedit ca poate sa faca performanta, chiar daca nu se afla intr-un oras universitar. Acest spital, cu echipa lui, reuseste ca la un nivel micro sa functioneze la anvergura unei unitati medicale regionale, deservind cu succes toate nevoile de sanatate ale pacientilor din intreaga zona”.
Razvan Vulcanescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii



Prof. univ. dr. Florin Mitu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, ne-a spus: „Vin de multi ani la aceasta manifestare si constat cu mare bucurie noi imbunatatiri. Prin managementul sau de calitate, dr.Adrian Cotirlet a reusit sa creeze aici o atmosfera de lucru, o atmosfera in care tinerii sunt incurajati sa lucreze la nivel european, spun, pentru ca am vazut aparatura, tot ce inseamna activitatea la patul bolnavului”.

„E o mare bucurie pentru mine sa impart din experienta mea de un deceniu din domeniul in care sunt specializat. Este a doua oara când particip la un asemenea eveniment organizat de acest spital si ma bucur sa reintâlnesc medici renumiti.” dr.Wilhelm Friedl, ortoped in UE

Alaturi de personalitati de marca ale medicinei românesti, au fost si invitati speciali din clinici si spitale renumite din Italia, Germania, Israel, Franta si chiar SUA. La deschiderea oficiala a evenimentului, care a avut loc vineri, 18 iulie, au tinut sa fie prezenti si prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din România si rectorul UMF „Gr.T.Popa” Iasi, dr. Vasile Cepoi, consilier al premierului Victor Ponta, prof. dr. Marin Burlea, din partea Senatului României, ec. Cristian Ilie, director la Casa Nationala de Sanatate, PS Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau, Dan Stoica, director adjunct cu contractarile la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, si altii.

Noutati, in premiera

Prima zi, a fost rezervata asistentilor medicali care au audiat o sesiune pe tema „Abordarea si sustinerea bolnavilor oncologici, de la aflarea diagnosticului la starea terminala”. Urmatoarele doua zile au fost consacrate medicilor. Ca o noutate, anul acesta, a fost o diversificare si mai mare a activitatilor stiintifice, o parte din acestea fiind destinate medicilor rezidenti si kinetoterapeutilor. In plus, au fost organizate un workshop de Oncogenetica, la care a participat Departamentul de Oncogenetica din cadrul UMF „Gr.T. Popa” Iasi, un triplex SMUM-Milano-Barcelona, pe noutatile din tehnicile chirurgicale, precum si sesiuni speciale dedicate si medicilor de familie. Totodata, au avut loc si aproape 20 de demonstratii operatorii, urmarite in direct in mai multe locatii, printr-un sistem de transmisie video. Personalitati cu pregatire juridica de inalt nivel au sustinut o masa rotunda privind „Etica si deontologia in practica medicala”. Premiera au fost si actualitatile in kinetoterapie abordate de catre profesori doctori emeriti in domeniu. Evenimentul s-a incheiat sâmbata, cu sectiunea „Farmacia clinica”, in care s-a discutat despre noi abordari diagnostice si terapeutice inovative medico-chirurgicale.

„Un spital absolut european”

Dupa trei zile pline, participantii au plecat acasa cu o impresie deosebita despre tinuta evenimentului, dar si legat de spital. „Cred ca este, intr-un fel, un centru universitar pentru ca arata absolut insolit intre spitalele din România. Prin stradania sa de medic iscusit si profesor si a colectivului pe care il conduce, dr.Adrian Cotirlet a reusit sa faca un spital absolut european. Este un spital performant, cunoscut in tara noastra, si nu numai, si care rezolva problemele de sanatate ale populatiei pe o arie mai extinsa decât cea din jurul sau. Putem discuta de o scoala medicala la Moinesti”, a spus prof.dr.Marin Burlea. La rândul sau, prof.dr.Vasile Astarastoaie, referindu-se la managerul si colectivul spitalului, a mentionat,: „Nu faceti altceva decât sa mentineti acest standard in actul medical”. Si reprezentantul CNAS a subscris la aceasta parere: „Satisfactia noastra va fi cu atât mai mare daca mai multe spitale vor arata ca acesta”, a conchis Cristian Ilie. Prefectul judetului, Dorian Pocovnicu, a precizat ca „Spitalul Moinesti este o carte de vizita cu renume pentru judetul Bacau si aceasta se datoreaza echipei de aici, condusa de domnul doctor Adrian Cotirlet. Nu pot sa le doresc celor de aici decât sa o mentina asa iar, daca s-ar ivi ocazia, sa vina si sa puna umarul si la alte unitati medicale din judet, cum este viitorul spital municipal.” Lucrarile celei de-a IX-a editii a „Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti” au fost deschise cu binecuvântarea adresata participantilor de catre PS Ioachim Bacauanul, care, de asemenea, a apreciat realizarile unitatii medicale si a tinut sa mentioneze: „Medicii sunt prelungirea mâinii lui Dumnezeu si nu putem face abstractie de dimensiunea spirituala si a celor care fac actul medical, si a celor care il primesc”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri