26 aprilie 2024
ActualitateHotii fac ravagii in culturile de porumb

Hotii fac ravagii in culturile de porumb

Fermierii din judetul Bacau fac nopti albe pe câmp pentru a-si salva culturile de hoti.

In multe zone porumbul nu a fost recoltat, iar la adapostul intunericului multora le vine cheful de cules, dar nu din tarlalele lor, pentru ca nici nu au, ci din ale altora.

Marii agricultori si-au angajat paznici, insa nici acestia nu pot face mare lucru pentru ca infractorii vin in gasca.



„In România, furturile de pe câmp au devenit comparabile cu calamitatile naturale. Se fura de peste tot. Daca s-ar fura cu sacul nu ar fi o mare problema, dar vin cu carutele, pun porumbul la pamânt, iar eu nu mai am ce face cu el pentru ca recoltarea se face mecanizat. Am paznici, dar ce pot face? Chiar eu le-am spus ca daca surprind mai multi sa nu intervina pentru ca-si pun viata in pericol. Cel mai bine era inainte când puteau fi angajati jandarmi, aveau autoritate, erau inarmati si nu avea nimeni curaj sa se apropie de tarla”.
– Ioan Chiriac, agricultor

„Stam de paza si ziua si noaptea”

Infractorii profita de faptul ca politistii sunt putini si ca nu pot patrula non-stop. „Nu-mi fac eu sperante ca o sa-mi pazeasca Politia culturile. Chiar daca prinzi hotul, il duci la Post, duci si dovezi tot nu esti sigur ca se vor lua masuri”, a mai spus Chiriac. Cei care fac agricultura pe suprafete mai restrânse si care nu-si permit sa angajeze paznici sunt nevoiti sa patruleze ei pe câmp daca vor sa mai culeaga ceva.

„Vin cu carutele, pun totul la pamânt, incarca si pleaca pe alt drum. O alta modalitate este sa vina câte sapte – opt, intra cu sacii, ii umplu si pleaca. Daca ii duci la Politie, prejudiciul este prea mic si nu se intâmpla mare lucru, dar daca intra vreo 20 de hoti si iau toti câte o caruta asta nu e prejudiciu? Stam de paza si ziua si noaptea daca vrem sa mai ducem ceva in hambare”, spune suparat un alt fermier.

„Mi-am facut dreptate singur”

Laurentiu Baciu, unul dintre cei mai mari agricultori din judet, sustine ca niciun hot nu i-a calcat prin culturi si nici macar nu mai are paza. Secretul sta in faptul ca, la un moment dat, satul sa tot plateasca sute de milioane de lei catre firme de paza si cu toate astea hotii sa-si faca de cap prin tarlalele sale, a schimbat tactica.

„Am batut la ei ca-n «Sapte pacate». Cum i-am prins cum mi-am facut dreptate. Asta este reteta mea. Acum când ma vad prin sat striga la mine «Sa traiesti nasule». Am 700 de hectare de porumb si nu mi s-a furat un stiulete, ca nu mai au curaj sa intre. Toata lumea se plânge ca se fura. Eu nu mai am aceasta problema.

Si cu Politia m-am lamurit. Am prins unul la furat in gradina. L-am luat cu tot ce furase si cu scuterul cu care venise, l-am dus in ferma si am sunat la seful de post. Mi-a zis sa-i dau drumul imediat ca risc sa fiu cercetat pentru sechestrare si furt. Acum eu eram hotul. Ce sa mai zici? Ii dai infractorul pe tava si tot degeaba”, a declarat Laurentiu Baciu.

Oficialii de la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau spun ca se patruleaza pe câmp, iar in ultima perioada mai multe persoane au fost prinse in flagrant.

„S-a intocmit un plan de masuri si s-a actionat pentru prevenirea sustragerilor de produse agricole de pe câmp prin includerea in itinerariile de patrulare ale echipajelor de politie si punctele de acces in câmp, drumurile de exploatare agricola dar si arterele rutiere”.
-insp. pr. Narcisa Butnaru – purt. cuv. Inspectoratul de Politie Judetean Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri