Grecia: Vot majoritar împotriva propunerii creditorilor internaționali

  0

  Ministerul grec de Interne a publicat primele rezultate ale referendumului convocat de premierul Alexis Tsipras pentru ca populația să se pronunțe asupra propunerilor creditorilor internaționali, după numărarea a 20% din buletinele de vot 60,49% dintre alegători votând ‘Nu’, împotriva acestor propuneri, în timp ce 39,5% au votat ‘Da’, transmit agențiile internaționale de presă.

  Ministrul grec de interne, Nikos Vutsis, a declarat că guvernul este mulțumit de modul cum a decurs referendumul, la care a participat circa 60% din populația cu drept de vot, peste pragul minim de 40% necesar validării scrutinului, el menționând de asemenea că nu s-au înregistrat incidente.

  Între timp, guvernul grec a anunțat că dorește să reia rapid negocierile cu creditorii internaționali și să încheie un acord cât mai repede posibil, chiar în următoarele 24 de ore.

  La Bruxelles, surse comunitare au declarat că a fost convocată pentru luni dimineață o reuniune a Grupului de Lucru pentru Eurogrup (Eurogroup Working Group), care va pregăti o nouă reuniune a Eurogrupului dedicată situației din Grecia.

  Înaintea referendumului, premierul Alexis Tsipras a îndemnat grecii să voteze ‘Nu’, el argumentând că astfel va putea obține un acord mai bun din punct de vedere social. În schimb, partenerii europeni ai Greciei au avertizat că un ‘Nu’ riscă să scoată Grecia din zona euro și să împingă sistemul bancar al acestei țări către faliment.

  AGERPRES

  LĂSAȚI UN MESAJ