Fermierii care dau foc miristilor risca sa piarda subventiile pe suprafata

0

In tot judetul, mai ales primavara, proprietarii de terenuri agricole obisnuiesc sa arda miristile pentru a scapa mai usor de vegetatia uscata. Putini stiu, insa, ca potrivit reglementarilor europene, aplicabile si tarii noastre, acest lucru este interzis. Mai ales in cazul celor care solicita subventii de la stat, acestia având obligatia de a respecta Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC 5 si GAEC 8). Interdictia este valabila atât in cazul miristilor si a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, cât si a vegetatiei uscate de pe pajistile permanente. Mai exact, agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare. In caz contrar, agricultorilor care nu respecta conditia GAEC 5 li se vor aplica reduceri de subventii la suma totala de plata, indiferent de suprafata arsa, avertizeaza APIA. Astfel, in cazul neglijentei, sanctiunea aplicata ajunge la 5% din suma totala a subventiei, iar la prima repetitie, sanctiunea poate fi de pâna la 15% din suma totala care i s-ar cuveni fermierului. Pentru nerespectarea intentionata a regulilor, reducerea procentului nu trebuie sa fie mai mica de 20% din plata si poate merge pâna la excluderea totala din masura de sprijin pentru unul sau mai multi ani calendaristici.
Din pacate, multi fermieri sau proprietari de terenuri din judet nu au inteles acest lucru. Numai luna trecuta, specialistii de la APIA Bacau au constatat astfel de situatii în comunele Gura Vaii, Oituz, Onesti si Helegiu, unde suprafata afectata a fost de 22,67 ha, din care doar 7,33 hectare figurau ca solicitata la plata. „În plus, in luna aprile, nerespectarea celor doua GAEC-uri a fost constatata în comunele Magiresti si Strugari, pentru o suprafata afectata de 22,28 hectare, din care doar 11,37 hectare figureaza în evidentele institutiei noastre ca solicitata la plata”, a precizat Raluca Damian, purtatorul de cuvânt al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Bacau.
APIA are încheiate cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) protocoale de colaborare in scopul monitorizari modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu. Prin actiuni comune, se urmareste reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei, prin sanctionarea celor care încalca aceste dispozitii, de catre toate cele trei institutii semnatare ale protocolului. „În cazul în care arderea a fost provocata de cauze necunoscute, iar agricultorul prezinta sesizarea înregistrata la politie sau la inspectoratul general pentru situatii de urgenta privind acest fapt se considera ca GAEC 5 este respectat”, a mai apreciat Raluca Damian.

Florentin Radu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ