1 mai 2024
ActualitateExamen cu mâna-n ghips

Examen cu mâna-n ghips

A inceput Evaluarea Nationala

S-a dat start si la sesiunea iunie – iulie a Evaluarii Nationale 2013. In Bacau s-au inscris 5.996 de candidati, absolventi de gimnaziu, care ieri, 25 iunie, au avut de sustinut prima proba de examen – limba si literatura româna scris.

La tragerea la sorti a cazut varianta 10 de subiect. La primul punct, candidatii au avut de analizat un text de Alexandru Vlahuta – “Din durerile lumii”, pe mai multe cerinte. Prima dintre acestea a constat in gasirea de antonime pentru cuvintele “sarac”, “mari” si “bucurie”, apoi au trebuit sa explice rolul virgulei in secventa de text “cu inima plina de dor, de bucurie si de nerabdare”, pentru ca ulterior sa transcrie din text doua cuvinte/grupuri de cuvinte care se refera la timpul in care se petrece actiunea. La a patra cerinta, elevii au avut de mentionat doua trasaturi ale genului epic prezente in text, semnificatia unei secvente din text, dar si redactarea unei compuneri de 15-25 de rânduri in care sa evidentieze trasaturile unui personaj din fragmentul dat. La al doilea subiect, cerintele au avut ca punct de plecare un text de 12 rânduri de pe site-ul www.eucitesc.ro, care au presupus formularea unor enunturi legate de acest text, apoi mentionarea valorii morfologice a unor cuvinte si a functiei sintactice a altora din “A Christmas Carol” de Charles Dickens, dar si construirea unei fraze alcatuite din doua propozitii in care una sa fie subordonata predicativa, introdusa prin adverbul relativ “cum”. Ultimul subiectul a avut o cerinta legata de redactarea unei compuneri de 10-15 rânduri in care sa se prezinte o intâmplare reala sau imaginara din timpul unui concurs.



10 puncte din oficiu

Cei aproape 6.000 de candidati de clasa a VIII-a au sustinut proba sub supraveghere video in 142 de centre de examen. Toate subiectele au fost obligatorii, timpul efectiv de lucru a fost de 2 ore, iar punctajul maxim de 100, din care s-au acordat din oficiu 10 puncte. Subiectele au fost elaborate de Centrul National pentru Evaluare si Examinare. Proba a inceput la ora 9.00, iar deja dupa o ora au inceput sa iasa copiii din sala de examen. “A fost usor, eu asa zic, si accesibil pentru toti. M-am pregatit mult. Cred ca numai in ultimele zile am facut vreo 60 de variante de subiecte. Nu ne doream nuvela sau schita, asa ca e bine. Sper la un 9.50 cel putin. Nici la matematica nu am emotii. Am vazut subiectele pe care le-au avut elevii olimpici care au dat examen la sesiunea speciala. Au fost foarte usoare. Asa ca am sentimentul ca si la noi va fi usor”, ne-a declarat, sigur pe el, Stefan Damian, care are deja o medie generala pe gimnaziu de 9.88 si doreste sa ajunga in liceu la Filologie, la Colegiul National “Gh.Vranceanu”. Emotii mai mari aveau in schimb parintii elevilor, care au stat cu sufletul la gura pe toata perioada desfasurarii probei. “Toti spun ca a fost usor. Oare asa sa fie? Inseamna ca vor fi note bune. Dar câteodata nici când e foarte usor nu e bine, ca elevul trateaza subiectele mai relaxat si poate gresi”, ne-a spus mama unui elev, care isi astepta copilul in curtea scolii. Evaluarea lucrarilor este facuta de catre doi profesori din aceeasi unitate de invatamânt, de regula in unitatea scolara cu personalitate juridica. In cazul in care nu exista câte doi profesori la disciplinele la care se sustine Evaluarea Nationala, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiata scoala. In cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculeaza si se trece pe lucrare nota finala, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Astazi, 26 iunie, 21 de elevi din Ghimes Faget vor sustine in plus si proba la limba si literatura materna, iar mâine, 27 iunie, toti candidatii vor trece prim emotiile probei la matematica. Afisarea rezultatelor este programata sâmbata, 29 iunie (pâna la ora 16.00). In aceeasi zi se depun contestatiile, iar rezultatele finale vor fi afisate in 3 iulie. Media de admitere in liceu va fi calculată ca medie artimetica dintre media notelor de la Evaluarea Nationala si media generala a anilor de gimnaziu.

Anul trecut a fost scandal

Anul trecut, proba de limba româna de la Evaluarea Nationala a generat un scandal public din cauza unui subiect la care elevii au trebuit sa arate felul propozitiei subordonate (atributiva, predicativa sau subiectiva) din fraza “Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii”, cerinta care a impartit elevii si parintii in doua tabere, unii sustinând ca raspunsul corect este propozitie subiectiva, iar ceilalti, predicativa.

Examen cu mâna-n ghips

Adevarat ghinion in aceasta sesiune de examen l-a avut Vlad Rosu, de la Scoala “Spiru Haret”, singurul caz special din intreg judetul. Vlad si-a rupt mâna in urma cu doua saptamâni, chiar la ora de sport, la scoala. Si chiar mâna stânga, el fiind … stângaci. “Da, a fost ghinion, asa e. Primul gând atunci a fost ce fac la examen? Nu am mai simtit nici durerea, nimic. Ma intrebam doar ce fac la examen”, ne-a spus tânarul. Asa ca a inceput un program intensiv de simulare de examen, pentru ca aflase ca va avea o comisie speciala, cu doi profesori supraveghetori si un alt cadru didactic care ii va scrie lucrarea, dupa dictarea lui. “Mi-a fost greu. Trebuia sa dictez si cum se scrie, cu cratima, fara cratima, cu virgula, fara virgula. Mi-ar fi fost mai usor daca scriam eu si, mai ales, daca eram in clasa cu tosi colegii mei. Subiectele au fost medii ca si greutate. Dar eu zic ca m-am descurcat”, a mai explicat Vlad, in timp ce ceilalti colegi de clasa l-au luat pur si simplu cu asalt dupa ce a iesit din examen, curiosi sa afle cum s-a descurcat. “Sunt o mica vedeta. Toti mi-au scris pe ghips câteva cuvinte de incurajare. Mai mari emotii am la matematica. Acolo va fi mai greu pentru ca e si de desenat figuri geometrice. Dar sper ca va fi bine si acolo. Insa, asa ca sa vad si partea frumoasa a lucrurilor, pot sa spun ca am noroc – nu imi mai fac probleme in ceea ce priveste asezarea corecta in pagina si, in special, lizibilitatea textelor scrise (râde, n.r.). Am o invatatoare care scrie ceea ce dictez eu. Oricum, e o experienta pe care nu o voi uita. O sa am ce povesti in viitor despre primul meu examen”, a mai aratat Vlad Rosu, care a terminat gimnaziul cu media generala 9.95, iar clasa a VIII-a, cu 9.94. Spera la o medie mare si la examen pentru ca se vede deja liceean la “Vranceanu”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri