Eveniment astronomic spectaculos: Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui

0

Complexul Muzeal de Stiintele Naturii “Ion Borcea” invita publicul pasionat de astronomie, pe data de 9 mai, la sediul din str. Aleea Parcului nr.9 – la interesante si spectaculoase observatii astronomice in aer liber. In acea zi, planeta Mercur va tranzita discul Soarelui, acest fenomen astronomic fiind vizibil aproape în întregime din România.

Evenimentul debuteaza la ora 14:12, cu primul contact în zona estica a discului solar, Soarele fiind în acest moment la altitudinea de 600 pe cerul sudic. Dupa doar 3 minute, la ora 14:15, Mercur intra în totalitate peste discul solar, planeta începând astfel sa tranziteze discul solar pentru urmatoarele sapte ore si 30 minute.

Maximul tranzitului se produce la ora 17:55, moment în care distanta aparenta dintre centrul discului planetei Mercur si centrul discului solar este minima. Soarele este în acest moment pe cerul vestic, la 260 altitudine, coborând încet spre apus. Pe teritoriul României tranzitul va fi înca în desfaurare la apusul Soarelui, care se produce, în Bacau, la ora 20:33.

LĂSAȚI UN MESAJ