29 aprilie 2024
ActualitateEuroparlamentari pentru o zi

Europarlamentari pentru o zi

Elevii de la Colegiul National Catolic „Sf.Iosif” au reprezentat România, timp de o zi, in Parlamentul European (PE) de la Strasbourg. Prezentarea scolii lor a fost aplaudata indelung de intreaga sala, elevi, profesori si observatori din alte 22 de tari europene. A fost o experienta unica pentru toti, un schimb de idei inedit intre tinerii de diferite nationalitati, toate gratie programului Euroscola, finantat de PE, o ocazie de a afla despre tot ce inseamna integrare europeana, prin confruntari directe, discutii, lucru in comisii.

24 de elevi de la Colegiul National Catolic “Sf. Iosif”, insotiti de profesorii Irina Stefura (coordonator de proiect) si pr. Catalin Farcas, cu sprijinul pr.dr. Anton Saboanu – director si prof. Gabriel Enea, au participat, saptamâna trecuta, pe 5 martie, la proiectul european Euroscola 2015, alaturi de alti 500 de tineri din alte 22 de scoli si licee europene. Am avut onoarea de a face parte din aceasta delegatie, asa ca am trait si eu alaturi de ei emotia acestei vizite absolut inedite pentru toti.

Fara invinsi. Doar invingatori.



Madalina Ciceu, Robertina Tulbure, Ana Maria Tulbure, Monalisa Canache, Stefan Irimia, Angelin Dumitru, Vladut Tamas, Teodora Farcas, Diana Antalute, Bianca Adamuta, Cristina Gheta, Emil Dobos, Vlad Caliman, Ieremia Cosa – toti de la clasa a XII-a D (Stiinte sociale), Diana Florescu, Adela Dobos – de la clasa a XII-a B (Matematica – Informatica), Bogdan Istoc, Daniel Susanu, Bianca Farcas, Stefan Fânaru, Gabriel Avadani, Robert Balint, Gabriel Habavnic – de la clasa a XII-a C (Stiinte sociale) si Lidia Antici – de la a XI-a A (Matematica – Informatica, presedinta Consiliului Elevilor) sunt cei 24 de tineri frumosi, curajosi, destepti, increzatori care ne-au reprezentat in Parlamentul European. Sunt 24 de elevi care au lucrat in comisii, au propus legi, le-au discutat in plen si apoi au participat la procesul de votare electronica. 24 de posibili europarlamentari cu acte in regula. Acum, doar europarlamentari pentru o zi. O experienta unica pentru toti, in care nu au existat invingatori si invinsi, o zi obositoare si incarcata de emotii, dar din care fiecare a invatat câte ceva din tot ce inseamna Uniune Europeana, integrare europeana, cetatean european, drepturi conferite de legislatia europeana, dar si, cel mai important, munca efectiva in Parlamentul European.

Cei mai buni la „Euroscola’ got TALENT”

Prezentarea elevilor nostri a primit cele mai bune aprecieri si a fost aplaudata indelung de intreaga audienta. Drept recompensa, filmul in care apar tinerii bacauani a fost urcat imediat pe pagina de facebook Euroscola. „Wow, Euroscola’s got TALENT !! Romania has impressed us with a very original presentation half an hour ago! Have a look, aren’t they great?Congrats girls!” – a fost mesajul scris pe acea pagina, alaturi de videoclipul in care Bianca Farcas (chitara si voce), Madalina Ciceu si Cristina Gheta (voce) au cântat in engleza melodia compusa de Stefan Fânaru, melodie in care s-a „vorbit” despre scoala lor unde „exista pace si armonie”, despre România „o tara frumoasa si magica, in care toti elevii sunt destepti si descurcareti.”

„Au fost emotii mari. Cânt de la trei ani, dar când am vazut o asa audienta de mare am crezut ca nu o sa pot duce mai departe melodia. Dar mi-am zis ca trebuie sa dau totul pentru ca acolo reprezentam scoala si tara mea. O experienta noua, unica. Si acum imi vine sa plâng de emotie când imi amintesc acele momente când toata lumea ne apauda. Am fost mândra de noi si de prezentarea noastra. Mi-a placut tot ce s-a intâmplat aici, perspectiva lor, motivatia de a face ceva, mentalitatea pozitiva. Obositor? Poate, dar placut, minunat”, mi-a marturisit Bianca, dupa ziua Euroscola. O tânara vesela, care se pregateste pentru Psihologie, dar care isi doreste sa ajunga la un master si in strainatate. Tot urmare a experientei de la Strasbourg si Stefan Fânaru si-a schimbat, oarecum, perceptia despre ce va fi in viitorul lui.

„Am inteles ca aici, in Europa, te poti realiza, poate mai usor ca la noi. Dar asta nu inseamna ca studiile nu o sa mi le continui in România. O sa respect aria liceului si o sa merg tot spre Stiinte sociale, insa experienta Euroscola 2015 mi-a mai schimbat putin perceptia. Cel mai mult mi-a placut organizarea, faptul ca am putut sa interactionam, sa socializam cu tinerii din celelalte tari si, astfel, sa vedem unde ne situam si noi. Iar eu ma bucur ca suntem cel putin la fel de egali cu multi dintre ei”, mi-a spus Stefan, de la care am mai aflat ca doar intr-o ora a compus acea melodie, cu tot cu retusuri, inspirat fiind de „Lazy Song” a lui Bruno Mars.

541 de tineri din 23 de tari

Practic prin acest proiect, cei 24 elevi de la Colegiul National Catolic „Sf.Iosif” Bacau, alaturi de alti 517 de tineri, 46 de profesori, doi jurnalisti (subsemnata si un corespondent al unei agentii din Portugalia) si 9 observatori, toti din Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Croatia, Italia, Letonia, Ungaria, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie – Scotia au simulat activitatile legate de adoptarea unei rezolutii in Parlamentul European, in cadrul procedurii legislative ordinare (codecizie).

Concret, dupa cuvântul de salut si prezentarea PE si a UE de catre reprezentantii administrativi ai institutiei, ei au fost impartiti in sase grupuri de lucru, de o importanta egala, in care au discutat despre prioritatile europene pe teme prealabil stabilite: „Mediul si energia din surse regenerabile” (Cum incurajam o schimbare de comportament? Cum promovam dezvoltarea durabila?), „Libertatea de informare si cultura civica” (Care este rolul jucat de mass-media in difuzarea temelor legate de constructia europeana? In ce masura contribuie mass-media la aparitia unei opinii publice critice?), „2015 – Anul European pentru Dezvoltare” (In ce masura este responsabila UE pentru dezvoltarea tarilor terte? Criza economica si financiara justifica o diminuare a implicarii financiare a UE in dezvoltarea tarilor terte? Ce tip de sprijin poate oferi Uniunea?), „Viitorul Europei” (Ce ar trebui sa se schimbe pentru ca Europa sa se apropie de idealul vostru?), „Migratie si integrare” (Cum se poate pastra echilibrul unei societati? Care este minimul de reguli de respectat? Cum trebuie gestionata migratia in regiunea euromediteraneeana?), „Ocuparea fortei de munca in rândul tinerilor” (ce masuri ar trebui sa ia UE pentru a promova ocuparea fortei de munca in rândul tinerilor?).

Tot in timpul intâlnirii s-a organizat si un „Eurogame” cu intrebari diferite, in toate limbile participantilor (joc ce a fost organizat si pentru profesorii insotitori). Ulterior, europarlamentarii … juniori s-au reunit cu totii in sala plenara a Parlamentului European, unde s-au prezentat rapoartele adoptate in grupurile de lucru, s-au facut propuneri si s-a votat. Toti au primit si diplome Euroscola 2015. Finalul a fost unul foarte colorat si muzical, odata cu defilarea steagurilor tuturor tarilor participante si intonarea Imnului european. Ziua a inceput la 8.00 si s-a terminat dupa ora 18.00. Toata activitatea a fost coordonata de Ms. Cristina Sant’Anna, coordonatorul european al proiectului Euroscola si directorul general de comunicatii in Biroul Strasbourg al Parlamentului European, alaturi de Mme Simona Alessandria, M. Martinez Guillen, M. Albnecht Jons si M. Bovzar, si a fost transmisa in direct pe site-ul Euroscola.

„Sper sa va intoarceti aici, sa lucrati aici, sa fiti ambasadorii tarilor voastre. Toti sunteti cetateni europeni, toti aveti drepturi, iar acolo unde vreti sa criticati, puteti sa o faceti. Sigur veti fi si ascultati”, le-a spus tinerilor in plen M.Martinez Guillen. Foarte organizati, bine informati, cu o engleza perfecta, elevii nostri bacauani au reusit sa impresioneze organizatorii, impreuna cu ceilalti colegi din alte tari europene, alaturi de care au lucrat efectiv in comisii, si sa duca cu mândrie mesajul, cultura si pregatirea profesionala a României (pentru ca, repet, in acest proiect ei au reprezentat intreaga noastra tara), tocmai in plenul Parlamentului European.

„De când am vazut afisul Euroscola in liceu, când am intrat in clasa a IX-a, mi-am dorit sa fac parte si eu din acest proiect. Am fost pur si simplu socat de ce am vazut in Parlamentul European. M-a impresionat totul. M-am simtit cu adevarat european. Acum sunt mai motivat in a face orice. Sunt sigur ca aceasta experienta ma va ajuta in viata. Deja mi-am gasit raspunsul la multe intrebari pe care le aveam. O experienta care a venit la timp pentru mine, pentru a-mi alege drumul pe viitor. Multumesc din suflet doamnei profesor Irina Stefura ca mi-a dat aceasta sansa.”
Robert Balint, clasa a XII-a C

„A fost o experienta noua, frumoasa, am cunoscut tineri de alte nationalitati, ne-am exersat limba engleza, a fost impresionant. Mi-as dori sa mai revin, insa nu sunt hotarâta sa lucrez in domeniu, pentru ca ma pregatesc pentru Stomatologie. Oricum, este o zi pe care nu o sa o uit niciodata.”
Diana Antalute, clasa a XII-a D

„O experienta unica. Oameni deschisi si prietenosi. Urmare a acestei experiente am invatat sa am incredere in mine, am invatat ca pot ajuta, am invatat cum sa-mi gestionez resursele. Mi-ar placea sa lucrez si in Parlamentul European, dar am decis sa ramân in România, pentru ca vreau sa schimb ceva. Acum am inteles ca pot sa decid singur pentru mine. Imi doresc mai multe acum de la mine, de la viata. Stiti cum e… daca lupti câstigi sau pierzi, iar daca nu lupti doar pierzi, iar mie nu-mi place sa pierd. Ma bucur ca doamna profesoara Irina Stefura a avut incredere in mine, dar si in noi toti, sa reprezentam România in Parlamentul European. Am intuitia ca pe viitor voi reveni aici, in Parlamentul European, iar intuitia mea nu a dat gres niciodata.”
Gabriel Avadanei, clasa a XII-a C

„Totul e de neuitat. Meritul este al doamnei diriginte Irina Stefura. Daca nu s-ar fi luptat sa obtina acest proiect, noi nu am mai fi avut aceasta ocazie, unica pentru toti.”
Bianca Adamuta, clasa a XII-a C

„Deja m-am schimbat, deja am mai multa incredere in mine. A fost super totul. Mi-a placut stilul de abordare, modul de votare electronica cu cardul, seriozitatea de acolo. Totul.”
Bogdan Istoc, clasa a XII-a C

„O experienta unica si irepetabila. Am simtit ca si eu contez cu adevarat in a lua o decizie, in a exprima un punct de vedere. Am avut emotii, cred ca toti am avut, dar am reusit sa legam prietenii, sa comunicam cu alti elevi din alte tari. Si, cel mai important, am realizat ca daca esti bun, poti reusi oriunde. ”
Angelin Dumitru, clasa a XII-a D

„Nu ma asteptam sa intâlnesc atâtia tineri care vorbesc fluent engleza, nu ma asteptam ca totul sa fie asa de organizat, lumea sa fie deschisa la dialog, desi eram diferiti in cultura si nationalitate. Cred ca aceasta experienta m-a facut sa fiu sigur ca-mi doresc sa studiez in strainatate, dar nu neaparat sa ramân acolo. Impresionant, totul a fost impresionant.”
Stefan Irimia, clasa a XII-a D

„Prin acest program tinerii invata, inteleg, vad cum se lucreaza in Parlamentul European. Este foarte important pentru ei ca au lucrat efectiv in acest loc, ca au inteles regulile. Foarte important este si ca au interactionat cu tineri din celelalte tari: au fost 23 de nationalitati in total, 23 de scoli, si s-a vorbit in 21 de limbi. Astfel au simtit ca sunt cetateni europeni, ca nu sunt diferiti si ca pot lucra impreuna. Bineinteles ca initiativele lor, toate ideile importante pe care ei le-au ridicat aici in plen vor fi semnalate si membrilor PE, pentru ca au fost discutii foarte interesante. Sunt tineri foarte frumosi, implicati si destepti.”
Ms. Cristina Sant’Anna, Parlement européen
Direction générale de la Communication, Bureau de Strasbourg

Concluziile le-am discutat, in final, cu prof.de limba engleza Irina Stefura, coordonator proiect, Colegiul National Catolic „Sf.Iosif” Bacau:

O noua editie Euroscola. Cum a fost de aceasta data?

A fost frumos si interesant. Poate o intâlnire mai putin aprinsa in discutiile din plen, in schimb, de aceasta data, entuziasmul s-a vazut prin inteligenta intrebarilor puse de copii. A fost un interes mare, un impact extraordinar pentru toti tinerii participanti. Faptul ca elevii mei, când au iesit din Parlamentul European, au declarat ca aceasta experienta le-a marcat viata spune multe, nu?

Am vazut, in delegatia profesorilor insotitori, ca erati printre putinii coordonatori de proiect care nu este la prima experienta de acest fel. Stiu ca liceul pe care il reprezentati a mai obtinut aceasta finantare si in anii trecuti.

Da. Este a treia oara când particip cu elevii mei la Euroscola. Prima oara am fost tot cu elevii de liceu, in urma cu patru ani, apoi cu baietii de la Seminarul catolic, in 2013, iar acum, din nou, cu elevii de liceu. Dar acum cred ca a fost experienta maturitatii in materie de Euroscola, pentru ca deja stiam si eu destul de multe, i-am informat si pe copii, asa ca si ei au fost foarte diversi in abordare. Nu a existat neaparat acel element de noutate completa.

Va mai fi Euroscola la Colegiul National Catolic Bacau?

Cu siguranta, eu voi incerca. Asta o spun categoric. Este un program care poate fi accesat o data la doi ani, asa ca, in 2017 sigur vom fi din nou in Parlamentul European, cu o alta generatie de elevi.

Si pentru ca a fost Strasbourg, drum lung, a fost si o calatorie de o saptamâna, in care s-a imbinat utilul cu placutul, kilometrii (4.100 de toti) cu peisajele frumoase, pentru ca in toate aceste zile s-a vizitat si Budapesta (cu Bastionul pescarilor, Biserica Sf. Ana sau Catedrala Sf. Stefan, cele 7 poduri sau Statuia Libertatii), Strasbourg ( cu vestita Biserica Notre Dame), Munchen (centrul vechi) si Viena (Palatul Shönbrunn, Stephansdom, Palatul Hofburg, Rathaus, centrul vechi, pietonalul si chiar shopping la un mall imens, cât un oras). O calatorie despre care voi scrie sigur, cât de curând.

Roxana Cerghici (Neagu)

[wonderplugin_gallery id=”188″]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri